PIŠE TOMISLAV ŽIDAK

Mou voli Aston Martin, a mora voziti Audi. Poludio je na Coentraov bijeli Ferrari...

Ja sam cijeli život želio Aston Martin, ali su mi igrači, rekli: ‘Treneru, nemojte ga kupovati da vas ne zadesi Robsonova sudbina!’ Ipak, kupio sam ga, pričao je Mourinho Ivkoviću...
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 16. rujan 2011. 15:47

Tomislav Ivković je jedan od rijetkih posjetitelja kojima se Jose Mourinho razveselio. Uspomene datiraju još od 1992. godine kada je Bobby Robson došao u lisabonske “lavove” s prevoditeljem Joseom Mourinhom. A Ivković je tada bio zvijezda Sportinga:

- Tada sam ja bio veliki Tomo, a on mali Jose. Danas je nešto drukčije - kaže Ivković koji se najdulje od svih posjetitelja zadržao u razgovoru s kultnim trenerom.

Mourinho mu se potužio da se svi žele slikati s njim jer su te fotografije najbolja preporuka za karijeru:

Automobilske priče

- Tko god se slika sa mnom, postane trener Chelseaja - nasmijao se Mourinho, aludirajući na Andrea Villas-Boasa koji je u njegovim očima “beznačajni” portugalski trener, a došao je na Stamford Bridge zahvaljujući tome jer je Portugalac, jer je trenirao Porto i jer ga zovu “mali Mourinho”.

Tomo Ivković i Jose Mourinho su najmanje razgovarali o nogometu, a najviše o - automobilima. Prisjetili su se velikog učitelja Bobbyja Robsona koji je i te kako utjecao na njihove biografije.

- Priča mi Mourinho da je Bobby Robson silno želio imati Rolls-Royce, ali na dan kad ga je kupio, doživio je moždani udar i nikad nije sjeo za volan. Tek povremeno bi ga nećak iz Newcastlea provozao u njegovu omiljenom automobilu u koji bi ga ukrcali u invalidskim kolicima.

Pričao sam svojim igračima priču o Rolls-Royceu u garaži, ali naglasak je bio na mojoj želji. Naime, ja sam cijeli život želio Aston Martin, ali su mi igrači, nakon priče o Robsonu, rekli: ‘Treneru, nemojte kupovati Aston Martin da vas ne zadesi Robsonova sudbina!’ Ipak, kupio sam ga, ali i moj omiljeni automobil uglavnom leži u garaži, vozim se u sponzorskom Audiju.

Koga je briga za talent

Kako se Ivković sjeća Mourinha iz dana kada baš i nije plivao u novcu, bocnuo ga je: - Kaj si auto kupil na kredit...

Mourinho se nasmijao, ali je ispričao priču o Fabiju Coentrau:

- Kada je iz Portugala došao u Real, prvim je novcem kupio bijeli Ferrari. Poludio sam na njega i rekao: ‘Kako ćeš se madridskim ulicama voziti u bijelom Ferrariju nakon utakmica koje odigraš slabo?’ ‘Ali, mister’, kazao je, ‘ja se družim s Cristianom Ronaldom, moram biti na njegovoj razini’...

- Cristiano je iz druge galaksije i zato drži Ferrari u garaži i vozi se u sponzorskom autu - preporučio je Mourinho zemljaku iz Portugala, koji se dolaskom u Real odlijepio od zemlje.

25,000.000 eura po sezoni

- Razgovarali smo i o nogometnim prilikama u Hrvatskoj, Mourinho se iskreno čudio što sam bez posla - rekao je Ivković, napomenuvši da su i pokojni Biće Mladinić i Jose Mourinho tvrdili da je nadaren trener. No, u Hrvatskoj to odavno nikoga nije briga.

- I u Portugalu je slična situacija - rekao je Mourinho, jedan od rijetkih svjetskih trenera koji ne može ostati bez posla i kojemu je ruski oligarh Kerimov prije nekoliko dana ponudio 25,000.000 eura po sezoni. Iza te svote slijedi riječ koju nogometaši prije nauče nego - mama. “Neto”, 25 milijuna neto. To nitko nikad nije imao...

Linker
24. rujan 2024 21:31