Srečko Niketić / CROPIX
POZDRAV IZ ROVINJA

Momčad izgleda izbubljeno, Bilić vrti svoj film, a Rusanova ne zna kome dati Vatrene!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 10. listopad 2011. 13:39

U reprezentativnom taboru u Rovinju vlada naoko normalna atmosfera, iako ona to nije. Za skupinu koja živi pod ravnanjem Slavena Bilića više od pet, kod nekih i sedam godina, svakako je čudno što rade s izbornikom za kojeg je jasno da im više neće biti šef. Igrači dakako nisu naivci i svjesni su da u HNS-u, kao i u javnosti, prevladava želja za promjenama.

Kad je izostao rezultat i opravdano se dvoji o svrsishodnosti daljnjeg odgađanja stručnog osvježenja, taj se pritisak više ne može ublažiti. No, igrači se, razumljivo, neće istrčavati u izjavama, pogotovo se neće deklarirati o odlasku sadašnjeg ili (pogotovo) očekivanjima novog izbornika. Na istoj valnoj dužini je jedini predstavnik Ureda vladara Rusanove u Rovinju, glavni tajnik Zorislav Srebrić.

- U nedjelju poslijepodne najavio se i predsjednik Marković, dakle vodstvo HNS-a je prisutno uz reprezentativce - odgovara Srebrić na opasku da su Vatreni prepušteni sami sebi. - Što se tiče sjednice Izvršnog odbora nije točno da će se onda održati u ponedjeljak, još je manje točno da bi bila u Puli, a hoće li biti u srijedu, četvrtak ili petak, to vam ovog trenutka ne mogu reći jer sjednica nije zakazana.

Dok slušaju takav Srebrićev stav, pobornici teorije da Bilić sigurno vodi Hrvatsku u utorak u Rijeci protiv Latvije, a za možebitno (vjerojatno) doigravanje još nije sigurno, došli bi na svoje. Nakon početnog šoka zbog viđenog u Ateni, a na temelju čega su izrečene teške kvalifikacije na račun Bilića i nešto (malo) blaže na račun igrača, kao da se upalo u kolektivnu letargiju u kojoj raste dvojba što treba učiniti. Ili bolje rečeno, oni koji odlučuju nisu sigurni kakav potez povući.

Kao često u prošlosti, stvarni vladar(i) Rusanove pustili su ideje u eter i očekuje se reakcija javnosti, kao što su imena kandidata 'onako’ nabacana prema igračima da se iznjedri njihov stav. Tako dolazimo do pat pozicije u kojoj Bilić priprema posljednju utakmicu kvalifikacijske skupine, ali ga više javnost, mediji a i igrači ne doživljavaju kao daljnjeg šefa, a s druge strane ne zna se kome povjeriti svetu misiju da u baražu (dođe li do njega) izbori Euro. U pitanju nije samo budućnost reprezentacije i 'proizvodnje’ hrvatskog nogometa, u pitanju je egzistencija institucije HNS-a, koja je nekako 'preživjela’ bez novca sa SP-a 2010., ali bez 10-ak milijuna eura prihoda s Eura bliža perspektiva joj je financijski kolaps.

Je li ime izbornika ključ spasa HNS-a, nogometa? Nije, ali ovog trenutka je presudno pitanje za spas reprezentacije dok god živi nada u plasman na Euro. Dakle, ako se ne potvrde još jednom šampionima nedosljednosti, vladari Rusanove će ubrzo objaviti ime v.d. izbornika za kvalifikacije. Bira se 'vatrogasac’ koji možda bude (ako uspije osvojiti EP) dugoročnije rješenje. No, iz Rovinja i reprezentativnog okruženja u nedjelju smo otišli s uvjerenjem da jedino što se zna jest da se ništa po tom pitanju ne zna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. rujan 2024 15:18