Damir Krajač/CROPIX
PRIČA BEZ RUKAVICA

Modrić i Pletikosa inicirali skidanje maski: U Glasgowu je 'pao' žešći razgovor!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 17. listopad 2013. 00:01

Jedina hrvatska reprezentacija, kao izuzetak koja potvrđuje pravilo, koja se mogla oslanjati na svoj talent i improvizaciju te samo mobilizirati kad stvari krenu krivim tijekom, bila je ona brončana. Sve druge, uključujući današnju nemaju taj talent i frajerski gard, te moraju biti 100% nabrijani, koncentrirani, kompaktni, složni i podržani da bi se dostojno suprotstavili svakoj, a ne samo najjačim reprezentacijama.

Naravno da to moraju diktirati njihovi šefovi, ali kad to ne uspijevaju, onda ne nosi ništa dobrog ako neki krizne odnose jačaju različitim gunđanjem, a drugi, koji te probleme prepoznaju snaže ih šutnjom. Odgovornosti su iste, čak i veće kod onih koji imaju snagu da reagiraju, a nisu govorili i zaoštravali stvari u zajedničkom interesu.

Jedan od takvih je Luka Modrić. Zasigurno najbolji igrač Hrvatske dopustio si je da u hijerarhiji Vatrenih bude sveden na marginu utjecaja, iako je po učinku, ponašanju i pristupu jedan od najispravnijih. Stvoren je, međutim, dojam, kao i u javnosti, da on samo temeljem reputacije koju ima mora riješiti sve probleme u igri, a kad se to, logično, ne može dogoditi, onda se sve lomi teretom prozivanja i sumnjičenja na njegovim leđima ili se pravi problemi skrivaju iza njegova imena. U Glasgowu je, čini se, Modriću prekipjelo.

Odmah nakon utakmice preuzeo je odgovornost i dok su već drugi igrači krenuli pod tuš, pozvao ih je sve natrag u svlačionicu. Uz podršku najiskusnijeg Pletikose inicirao je tako žešći otvoreni razgovor, bez rukavica i maski, između igrača u kojem su mnogi rekli što misle ili što im smeta, te što i kako raditi da se iz tog kaotičnog stanja izvuku. Od Modrića preko Pletikose, Ćorluke, Srne do Mandžukića i drugih, svi su oni pridonijeli kulminaciji krize, a sada upravo najvažniji igrači moraju biti frajeri i početi od sebe pa nadalje mijenjati te odnose. Na terenu, ali i izvan njega. Jer oni jesu najbolji i najvažniji dio HR nogometa i ako nisu svjesni te odgovornosti u kontekstu budućnosti, onda im je vrijeme da postanu…

Do tog je razgovora trebalo doći ranije, jer bi tada svakako bilo više vremena i šansi da se kvalitetnije pripremi pohod na Brazil. Ako je cijena oživljavanja istinskoga, a ne verbalnog kulta reprezentacije bila ova najlošija serija rezultata u njenoj povijesti, to je jedini epilog koji može isprati njen gorak okus i grijehe igrača...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 09:38