Ronald Gorsic / CROPIX
NIKAKO DA KRENE

Modri napadač u golgeterskoj krizi: Beqiraj četiri mjeseca nije zabio pogodak!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 12. ožujak 2013. 10:29

Bez obzira na remi s Osijekom, nema Kruno Jurčić previše razloga za brigu. Ionako je ostatak proljetne polusezona, zapravo, priprema za Ligu prvaka, rezultatska je neizvjesnost odavno nestala. Zato Stanko Mršić novom 'krađom bodova’ nije poremetio Jurčićeve planove, već u ponedjeljak sve je krenulo starim tijekom. Trening pa slobodan dan. Međutim, ako nešto može zabrinuti Jurčića onda je to Fatos Beqiraj. Crnogorski reprezentativac i 'papirnato’ prvi Dinamov napadač u velikoj je golgeterskoj krizi. Prošloga je ljeta, kao najbolji strijelac lige, bio blizu transfera u Bundesligu, Hoffenheim je bio taj koji ga je htio uzeti, međutim, Beqiraj je ostao. U Maksimiru su se nadali da će mu uz mogući gol u Ligi prvaka i dobru brojku prvenstvenih pogodaka cijena još malo porasti pa će u ljeto 2013. otići za solidan novac.

- Mamiću sam već donio 10 milijuna eura, jer toliko će vrijediti Beqiraj. Već je stigla ponuda od pet milijuna, ali Mamić ju je odbio - javno je nakon samo četiri Bećina mjeseca u Dinamu rekao Vahid Halilhodžić. Činilo se da sve ide svojim tijekom, sezonu kasnije Beqiraj je postao 'prvi topnik’ HNL-a. A onda, potpuni pad.

Ove je sezone Beqiraj zabio samo dva pogotka u HNL-u, na proljeće još nijedan. Zadnji je put poentirao prije četiri mjeseca, 17. 11. 2012. u 5:0 pobjedi nad Zadrom. Dva je dodao još prošloga ljeta Šerifu i jedan Zadru u Kupu. I to je sve od njega ove sezone. Malo, premalo!

- Ja teže ulazim u formu, ali kad uđem onda je dugo držim - teza je koju Beqiraj ponavlja na svakim pripremama. Imao je, donekle, i opravdanje u činjenici da je Ante Čačić stalno rotirao momčad, da nije uhvatio kontinuitet, iako je i kod bivšeg trenera imao najbolji status od svih napadača. Ali sad je teško pronaći razlog, Beqiraj ne može zabiti, vidno nije u formi. Vrhunac je bio promašeni zicer protiv Osijeka, vratar Mikulić dodatno je produbio njegove 'rane’.

- Svaki napadač u Dinamu mora znati da se od njega očekuju pogoci, tako je to u velikom klubu. Bio sam i ja u toj situaciji pa znam kako se osjeća Beqiraj, sigurno mu nije lako - kaže Ardian Kozniku koji, osim što je bivši reprezentativac i igrač Dinama i Hajduka, veliki je Beqirajev prijatelj i čovjek koji je vrlo dobro upućen u situaciju.

- Ne govorim sad o Fatosu, već općenito o napadačima. Svaki od njih tu i tamo upadne u krizu, ne treba od toga raditi veliku priču. No, bitno je kako taj igrač izgleda na terenu. Ako ulazi u šanse, a ne može zabiti, onda to nije problem, zabit će kad-tad. Ako se pritom i trudi, dodaje, prima lopte i razigrava suigrače, onda je to dodatni plus. Mislim da stoga ne treba biti zabrinut za Beqiraja, već će mu se otvoriti - tvrdi Kozniku, koji priznaje da je najveći Beqirajev problem trenutno psihološke prirode.

- Sigurno, svi napadači imaju taj problem. Ako ne zabiju jednom, pa drugi put, uvlači se u njih nesigurnost, imaju dojam da ne mogu ništa zabiti. Ali, kažem, vjerujem da će sve doći na svoje.

Problem napadača Dinamo već dugo pokušava riješiti na različite načine, na ljeto će, kako sada stvari stoje, iz Lokomotive vratiti Andreja Kramarića. Možda još nekoga dovesti. No, to nije razlog da Modri odustanu od Beqiraja, jer lani je bio najbolji strijelac lige, mogli su ga i unovčiti. Ipak, mora ekspresno eksplodirati da se vrati 'među žive’. Dva gola u HNL-u, definitivno su premalo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 14:52