NADOLAZEĆE ZVIJEZDE

MODRI DRAGULJI Ovo je šest klinaca koji će uskoro voditi glavnu riječ u Dinamu

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. siječanj 2015. 18:30

Dinamo je u La Mangu doveo nogometne dragulje, dva hrvatska (Ćorić, Fiolić), dva bosanskohercegovačka (Hodžić, Gojak), po jednog španjolskoj (Olmo) i albanskog (Cekici). Svi ti dečki pokazali su kako već sutra mogu igrati u udarnom sastavu Modrih, oni su pravo maksimirsko blago. Pokazatelj da u modrom domu itekako znaju raditi posao, da su već sada osigurali temelj momčadi za budućnost.

O Anti Ćoriću (14. travnja 1997), već sigurno znate mnogo, momak koji je iz Hrvatskog dragovoljca i Zagreba došao do Red Bull Salzburga, pa završio u Dinamu, talent je koji jednostavno mora postati top zvijezda. U tome se slažu apsolutno svi koji su ga vidjeli na djelu, takav veznjak rađa se jednom u sto godina. Već bi najesen postao jedan od važnijih kotačića Dinama da ga nisu spriječile ozljede, dva puta je iskrenuo gležanj, imao je i sitnih problema s aduktorom. Tako da nismo mogli uživati u njegovim majstorijama, ali opet je u sedlu. Na ovim španjolskim pripremama raskošni talent ponovno je u prvom planu, Ćorić “šara” travnjakom kao vrhunski nogometni umjetnik.

- Super se osjećam, igram s izvrsnim suigračima, ali polako, ne bih previše govorio o budućnosti, vjerujem da će sve doći na svoje. Uživam igrati, veseli me svaki trening, svaka utakmica je radost - kaže Ćorić.

Trener Zoran Mamić znat će ga pažljivo dozirati, uostalom, tako je bilo dosad, ozljede su bile plod slučajnosti. Ćorić je inače debitirao za prvu momčad tek nekoliko dana nakon svog 17. rođendana, 16. travnja prošle godine, kad je ušao u Parku mladeži protiv Splita. Ofenzivni veznjak ima sve, lucidnost, brzinu, tehniku, odličan udarac, a iznimno je psihološki stabilan za svoje godine. Ako ne bude ozljeda, uz malo sreće, pred tim momkom je svjetska karijera.

- Moja želja je afirmacija u Dinamu, mnogo veselih trenutaka u plavom dresu - kaže Ćorić.

Ivan Fiolić (29. travnja 1996.) domaći je dečko, prošao je sve uzraste maksimirskog kluba, brzo krilo, s izvrsnim idejama, vrhunskim centaršutom i realizacijom. Također se nametnuo na ovim pripremama, na svakom treningu i na ove dvije utakmice protiv FSV Frankfurta i Odda nudio je samo dobre stvari. Istina, tu i tamo se zaigrao u ponudi svog talenta, ali logično je to za tako mladog igrača. Uostalom, trener Zoran Mamić veli da se te klince ne treba sputavati u njihovoj kreaciji, u zaigranosti. S vremenom će naučiti i ono ostalo, važno jest da imaju bogodani talent koji im nitko ne može oduzeti.

- Zadovoljan sam kako mi ide, želim iskoristiti svaku priliku, moji nogometni planovi su veliki - kaže nam Fiolić.

Ima pravo na velike planove s obzirom kakvo nogometno znanje krije u nogama. U Dinamu 2 bio je najesen jedan od najvažnijih igrača, dečko koji obećava, nema nikakve sumnje.

Tako ti je mala moja kad igra Bosanac! Taj parafrizirani refren svojevremene uspješnice Bijelog dugmeta orio se u autobusu nakon ogleda Dinama i norveškog Odda. Sarajlije, “momci s mahale” Armin Hodžić (17. studenog 1994.) i Amer Gojak (13. veljače 1997.) igrali su izvrsno, Hodžić je zabio dva prekrasna pogotka. Hodžića iskusni Ognjen Vukojević od milja zove Đekson.

- On je naš Edin Džeko - stalno govori Vukojević.

Momak kojeg je iz Želje zakapario Liverpool, pa ga onda doveo Dinamo u ljeto prošle godine, debitirao je za Modre baš na ovim pripremama protiv FSV Frankfurta. Osim što je pravi centarfor, lukav i snalažljiv, moćnog skoka i lucidnog driblinga, karakterno je pravi šaljivčina, suigrači ga obožavaju.

- Eh, da nisam imao tih problema s trbušnim zidom...

Hodžić je imao ozljedu trbušnog zida, to je zaustavilo po dolasku u plavi klub.

- Sad sam samo 30 posto spreman. Osjećam se super, ide polako, ide. Biti će sve dobro. Glavno da podnosim sav dosadašnji dio priprema - kaže Hodžić.

Amer Gojak nas staturom podsjeća na Dejana Lovrena. Počeo je u Željezničaru, nastavio u Olimpiku, da bi ga Zdravko Mamić doveo u maksimirski klub.

- Tražili me i Bayern, još neki klubovi. Ali znam da je moj pravi izbor Dinamo - kaže Gojak.

Za njega bosansko-hercegovački kolege tvrde da je ponajveći dragulj tamošnjeg nogometa. Ofenzivni veznjak djeluje moćno na travnjaku, iako je mlađahan, djeluje kao gotov nogometaš, odlično distribuira lopte, pun ga je teren, trči kao navijen, izvrsno čita igru. Protiv Odda je imao šansu, nakon centaršuta je utrčao u prazan prostor i pogodio - vratara.

- Šteta što nisam zabio. Na treningu u takvim situacijama obično potkopam golmana, sad nisam... Bit će opet prilike.

Zdravko Mamić je dva puta putovao u Sarajevo kako bi ga doveo u plavu svlačionicu. Dobro zna zašto, Gojak je španer koji će vrlo brzo na naslovnice.

Endri Cekici (23. studenog 1996.) već je sa 15 godina igrao seniorski nogomet u Pogradec, a godinu dana kasnije je debitirao u Europskoj ligi za Teutu. U Albaniji ga smatraju nogometašem koji će biti jedna od najvećih zvijezda tamošnjeg nogometa uopće. Godinu i pol je u Dinamu, najesen je igrao u drugoj momčadi, a šest mjeseci nije mogao igrati zbog nedostatka svih potrebnih “papira”. Najčešće se druži s Ćorićem i Fiolićem, odlično je naučio hrvatski jezik, isto tako dobro govori engleski. Vrline su mi brzina, dribling i jak, precizan udarac. Ima sve što treba krilnom napadaču

- Znam da u nogometu postoji određen put koji se ne može preskočiti. Moram ići korak po korak. Meni je u Dinamu čudesno dobro, znam da sve ovisi o meni. Istina, ponekad gurnem loptu suparniku kroz noge, ali nogomet je i zabava, zar ne? Uživam u nogometu, u Dinamu... - kaže Cekici.

Dani Olmo (7. svibnja 1998.) konačno je dobio sve potrebne dokumente iz Barcelone i registriran je za Dinamo. S njim su u La Mangi njegov otac Miguel i ujak Marc, inače kondicijski trener koji je do prije nekog vremena radio u Cordobi.

- Imam i starijeg brata Carlosa, on također igra nogomet, veznog igrača, a ima 195 centimetara - kaže Dani.

U Dinamu su svi oduševljeni onim što pokazuje taj 16-godišnjak. Taj bivši igrač Barcelone jedinstveni je talent.

- Znate li da je samo Lionel Messi u njegovim godinama u Barceloni postigao više golova u od Danija? U jednoj sezoni šest golova više... - kaže nam ujak Marc.

Obitelj je, kad je trebao otići u Dinamo, dugo razgovarala i konačno odlučila.

- Znali smo da će Danijev dolazak u Dinamo biti pun pogodak. Nego je li Dani prvi igrač Barcelone koji je došao u Dinamo? - pitao nas je tata Miguel.

Samo smo se nasmijali... Pa ne dolaze u Dinamo baš igrači Barcelone. Inače, saznajemo da je već drugi dan nakon što je objavljeno da je Olmo regstiran za Dinamo, stigla ponuda jednog engleskog kluba koji je Modrima za Danija ponudio 5 milijuna eura. U zagrebačkoj delegaciji samo su se nasmijali.

Inače, nogometni zastupnik Andy Bara, koji je zaslužan što je Olmo u plavom klubu, a koji je također stigao u La Mangu, razgovara s obitelji o tome da Dani uzme dvojno državljanstvo, da dobije i hrvatsku putovnicu. Tko zna jednog dana, možda ovog svjetskog talenta vidimo u dresu Vatrenih!?

Inače, Dinamo ima još dva mlada igrača, Marka Pjacu (6. svibnja 1995.) i Angela Henriqueza (13. travnja 1994.), ali oni su već etablirani igrači pa ih nismo uvrstili u ovu selekciju mladih talenata.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 00:19