Dugopolje, 230313.Stadion Hrvatski vitezovi.Kvalifikacijsko nogometna utakmica za europsko prvenstvo U -17 izmedju Hrvatske i Francuske.Na fotografiji: Slavlje nogometasa Hrvatske reprezentacije nakon pobjede.Foto: Josko Ponos/ CROPIX
 Josko Ponos/ CROPIX
ŽDRIJEB EURA

Mini Vatreni protiv Italije, Rusije i Ukrajine, Gudelj najavio: 'Ganjamo naslov!'

Dinamo je puštao Alena Halilovića na odlučujuće dvoboje, mi smo ga oslobađali obveza čim bismo osigurali prolaz. Nadam se da neće biti problema - kaže Gudelj
Piše: Branko StipkovićObjavljeno: 04. travanj 2013. 17:36

Hrvatska nogometna reprezentacija do 17 godina na Europskom prvenstvu će igrati protiv Ukrajine, Rusije i Italije! Euro se igra u Slovačkoj od 5. do 17. svibnja, a prvih šest reprezentacija će igrati na Svjetskom prvenstvu. Međutim, prema riječima Ivana Gudelja ova zlatna generacija može puno više.

- Momčad je odavno formirana. Dopunskim selekcioniranjem popunili smo uzrast U-15, nanizali 30 utakmica, osvojili šest-sedam internacionalnih turnira na kojima nam ništa nisu mogli Nijemci, Meksikanci, Talijani... Poraz ne pamtimo. Vjerujem da je u međuvremenu učvršćeno samopouzdanje tako da bismo na EP-u mogli biti i 30 posto bolji! - kaže Gudelj.

Već 16 godina on je izbornik, i instruktor za Dalmatinsku regiju. Po treći put odvodi Hrvate na kontinentalno prvenstvo, čak četiri puta otpadalo se u posljednjim sekundama. Kao onda kad je švicarski vratar, sin gastarbajtera iz Hrvatske, u Hrvacama zabio očajničkim pokušajem nakon kornera. Ili kad smo u Nizozemskoj remizirali s Portugalom i domaćinom, pobijedili Austriju pa ispali zbog jednog pogotka...

- Sada je prvi cilj izboriti SP. Sve povrh je dodatni plus. Možemo se nositi sa svima; protiv Hrvatske nitko nije favorit! Ne treba biti euforičan, međutim, želimo u polufinale.

Kada i gdje počinju pripreme?

- U kontinentalnom dijelu 28. travnja. Četiri dana ranije igramo sa U-18. To će biti korisno, provjeriti se u susretu sa starijima, snažnijima. U Slovačku polazimo 3. svibnja, prva utakmica je već 5. svibnja.

Hoće li biti sve u redu s Halilovićem?

- Nadam se. Ipak je riječ o velikoj manifestaciji. Surađujemo korektno: Dinamo je puštao Alena na odlučujuće dvoboje, mi smo ga oslobađali obveza čim bismo osigurali prolaz.

Po čemu je Hrvatska osobita?

- Po nadarenosti i zrelosti, momci djeluju kao da su seniori! Krasi nas i zajedništvo; stvarno smo klapa.

Stil i sustav?

- Ne držimo se klasičnoga rasporeda, naprimjer 4-4-2. Zašto bi taj par ofenzivaca stajao i čekao? Sve je napravljeno da Bašić, Halilović, Vojković, Roguljić i Brodić imaju punu slobodu kretanja i kreiranja, pritom se model suštinski ne remeti jer jedna od zakonitosti je i disciplina.

Pred mrežom je gorostasni Marić, profesionalac bečkog Rapida. Drugi inozemac je Čuljak iz Bayerna.

- Kadar je poznat i dokazan. Nezgodno je što na završnicu putuju samo osamnaestorica, neki će, na žalost, otpasti.

Na startu se mora bez kartoniranog Iharoša. Inače se neparni kartoni brišu.

- Hrvatska je kontinuirano u europskih Top 10. Premda rezultat nije primaran. Primarno je stvaranje pomlatka A-reprezentaciji. Zna se da jedino Šimunić i Rakitić nisu prošli naš stručno-selektivni proces koji daje 95 posto Vatrenih!

U jednom trenu izborniku se otelo:

- Ma, ganjat ćemo 1. mjesto i na EP-u i na SP-u pa dokud stignemo!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 07:26