Jakov Prkić/CROPIX
ZABILI BAŠIĆ I MAMIĆ

'Mini vatreni' bez problema sredili Kazahstan, ali prolaz dalje još nije osiguran!

Hrvatska U-17 reprezentacija ubilježila je i drugu pobjedu u kvalifikacijama za EP. Gudeljovi izabrani u Dugopolju su bili bolji od Kazahstana s 2-0
Piše: Vedran PavičićObjavljeno: 16. listopad 2012. 13:54

Kazahstanci su bolje otvorili utakmicu, dobru je prigodu u petoj minuti propustio Antipov, ali loptu je iz voleja poslao pola metra poviše rašlji Marića. Bilo je to upozorenje našim igračima da preuzmu inicijativu, prva dva pokušaja uputio je kapetan Bašić, najprije je bio neprecizan, a zatim je Kolbuntsev upisao prvu obranu.

Gostujući vratar imao je još jednu sigurnu intervenciju prije nego je u 17. minuti napravio veliku pogrešku koju je na čuđenje svih propustio kazniti Roguljić. Kolbuntsev je loše odbio ubačaj Bašića, lopta je došla na nogu Roguljića koji sa samo dva metra pogađa vratnicu. U nastavku akcije glavom je iz blizine tukao Brodić, ali vratar Kazahstana uspio je odbiti loptu u korner. Ipak, iz tog je prekida Hrvatska povela, nakon dva odbijanca, lopta je došla do Petra Mamića koji je preciznim udarcem iskosa s 14 metara poslao loptu od vratnice u mrežu.

Vrlo brzo je moglo biti 2:0, Halilović je u svom stilu povukao loptu po desnoj strani, uposlio Roguljića koji je s 15 metara bio vrlo neprecizan. Kazahstanci su rijetko dolazili do prigoda, a i one su se dogodile ponajviše zahvaljujući pogreškama u obrani naše reprezentacije. U 27. minuti Iharoš je bio neoprezan pa je lopta došla do Elmurzayeva čiji je udarac s 12 metara odbio Marić. Napadač gostiju još jednom je zaprijetio glavom u 34 minuti, ali Marić je opet bio na pravom mjestu. Završnica prvog dijela pripala je našim kadetima, Roguljić još jednom nije uspio nadmudriti Kolbuntseva u 38. ali u posljednjoj minuti Bašić je iz blizine povećao prednost naših. Lopta se do njega odbila nakon pokušaja Halilovića, Kolbuntsev nije imao izgleda.

Nastavak je prigodom otvorila naša reprezentacija, Brodić se našao pred vratima, ali njegov pokušaj uspjela je blokirati obrana Kazahstana. Slijedilo je razdoblje u kojem su gosti stvorili nekoliko solidnih prigoda, a u svima je sudjelovao napadač Temirlan Elmurzayev. Dvaput je njegove udarce zaustavio Marić, a jednom je zakasnio na ubačaj Sakhibova. Izabranici Ivana Gudelja i dalje su pokušavali kombinatorikom doći do trećeg gola, najbliži tome bio je u dva navrata Fran Brodić, u 66. i 70. minuti pogađao je točno u Kolbuntseva. Do kraja utakmice Hrvatska je mirno sačuvala pobjedu i stopostotni učinak nakon dva kola kvalifikacija.

Na ljestvici vodi Hrvatska sa šest bodova, Turska i Izrael imaju po tri boda, a na začelju je Kazahstan bez bodova. Dalje idu prve dvije ekipe, a Hrvatskoj je za prolaz dovoljan remi protiv Turske, te poraz manje od tri gol razlike.

HRVATSKA - KAZAHSTAN 2:0 (2:0)

Dugopolje, stadion Hrvatski vitezovi; Gledatelja: 1500; Sudac: Stefan Klossner (Švicarska) 6,5; Pomoćnici: Jobin (Švicarska) Volodin (Ukrajina)

HRVATSKA (4-1-4-1): Marić 6,5 , Iharoš 6 , Stolnik 6 (od 77. Prce -), Džijan 6, Mamić 7, Šunjić 6,5, Halilović 7, Bašić 7,5, Vojković 6,5 (od 52. Murić 6,5), Brodić 6,5 (od 70. Dabro -), Roguljić 7

Izbornik: Ivan Gudelj 6,5

KAZAHSTAN(4-2-3-1 ): Kolbuntsov 6,5, Menekeyev 5 , Shvidko 5, Cheussov 5, Vorogovsky 5,5, Kharun-Zade 5,5, Permyakov 5 , Fedin 5 (od 56. Zhalmukan 5 ), Antipov 5,5 ( od 65. Nurmugamet -), Sakhibov 5,5, Elmurzayev 6,5 (od 67. Aripov -)

Izbornik: Pavel Travnik 6

STRIJELCI: 1:0 Mamić (18.) 2:0 Bašić (40.)

ŽUTI KARTONI: Vojković (Hrvatska) Elmurzayev, Cheussov, Nurmugamet (Kazahstan)

IGRAČ UTAKMICE: Josip Bašić (Hrvatska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 12:25