Drago Sopta/CROPIX
BILIĆ JUTRO POSLIJE

'Mi najbolje igramo protiv najboljih! Koga bi htio izbjeći na Euru? Svakako domaćine'

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 16. studeni 2011. 13:56

ZAGREB - Slaven Bilić, dva od tri! Gorčina kiksa hrvatske nogometne reprezentacije u kvalifikacijama za SP 2010 isprana je, eto, ispunjavanjem imperativa, plasmanom na drugi EP u šestogodišnjem mandatu najmlađeg hrvatskog zbornika. World Cup gordije zvuči, ali Euro je jače, izjednačenije natjecanje, iako s utakmicom manje u nokaut-fazi...

Depresija, euforija, otvorena vrijeđanja nekih članova IO-a HNS-a, koji ga sada grle i tapšaju, pobjeda razuma ili nedostatka ‘boljeg’ rješenja nakon Pireja, kako bilo, Biliću i njegovu stožeru dano je da završi kvalifikacije, taj je stav podržala i većina njihovih kolega trenera, starijih i vršnjaka. I Bilić Boysi su uspjeli: iz 45-55 postotaka izgledne situacije i nametnute 'loše atmosfere' postali su veliki pobjednik; protiv očito nam suđene Turske, označene najjačim od mogućih suparnika u dodatnim kvalifikacijama, izboren je završni turnir kao i 1997. pod Ćirom protiv tadašnje hit-momčadi Ukrajine, tada također većinskom nepovjerenju javnosti unatoč.

- Slavili su momci, a i mi smo bili s njima do nekih sati u Plazi, vidjelo se da smo baš dugo čekali ovu sreću i olakšanje - otvorio je dušu Slaven Bilić (43) ‘jutro nakon’.

Bilić je od ljeta 2004. do srpnja 2006. vodio našu mladu reprezentaciju, dakle na Euru 2012. zatvorit će osmogodišnji ciklus svoga svojevrsnog trenerskog školovanja, nakon kratke epizode u Hajduku i završetka Akademije HNS-a. Mijenja li ovakav katarzičan plasman u Poljsku i Ukrajinu Bilićevu odluku da se povuče s položaja nakon EP-a? Sjećamo se kako je nakon Izraela u Maksimiru tada prevladavajućim nevjernim Tomama bio kazao “ja ću otić’, ali ću se i plasirat’”. Plasirao se, dakle, jest...

- Ja sam na ovoj funkciji šest godina, da mi nije fantastično već bih se povukao. Stoput sam rekao da mi je ova uloga i prigoda koja mi je dana iznimna čast i privilegij, da mi nijedan posao nakon ovoga neće ni približno biti blizu osjećajima koji nudi vođenje reprezentacije svoje domovine. A gdje god je dobro, moguć je nastavak suradnje, no, u ovom trenutku to nije bitna tema. Koncentriran sam isključivo na pripremu za Euro, gdje očekujemo i najavljujemo da ćemo igrati veliku ulogu, u najmanju ruku kao prošli put u Austriji i Švicarskoj.

Bilić je već preiskusan da bi se istrčavao s “idealnim kombinacijama skupina” na Euru:

- Nisam ni gledao koga možemo dobiti, proletio sam samo pogledom kroz novine, bili smo totalno fokusirani na uzvrat, jer znali smo nakon Istanbula da je unatoč 3-0 bilo riješeno samo pola posla. Nema na EP-u lakih suparnika, Euro je najokrunije natjecanje u nogometu, teže ga je osvojiti nego SP, jer je na EP-u teže proći skupinu, jedino što te poslije ne vrebaju Brazil i Argentina. Mi se, pak, protiv najjačih nosimo najbolje, ali nije to pitanje motiva, nego su to malo drukčije utakmice, poglavito taktički. Ima suparnika koji su malo lakši nego izraziti favoriti, no protiv svakoga možemo igrati, kao što protiv svakoga možemo imati i problema. Svi pričaju o domaćinima da su idealan ždrijeb, ali ma kakvi, nije tako, poglavito kad prvu utakmicu igrate s njima kao mi u Beču 2008. Oni dvije godine čekaju tu utakmcu i fanatični su, bilo bi nam teško i protv Ukrajine ili Poljske.

Glede Turske, naš izbornik ističe kako mu je bilo lako stišavati euforiju stvorenu nakon 3-0 na Bosporu:

- Nije uopće bilo teško, jer nam je mmčad karakterno sazrela. Kad smo im prišli još ispod tuševa u Istanbulu da ih na to upozorimo oni su si već to sami govorili, da još nismo na Euru, ali da imamo iznimno dobar rezultat i da se nemamo čega plašiti. Pazite, ne samo mi, nijedna reprezentacija na svijetu nije bolja od Turske tri razlike, toga smo bili svjesni i to nas još više veseli za budućnost.

Za razliku od kampanje za 2008, gdje su naši bili vodeći otpočtka do kraja, ovaj ciklus bio je turbulentan, naša nacionalna momčad i posebno izbornik bili su na konopcima nakon Tbilisija i Pireja, brojalo im se do osam, devet, no nisu poklekli i poslali sve k Vragu:

- Takav pritisak je dio našeg posla, zato bih ponovno javno zahvalio svim svojim suradnicima, i Robiju koji je dio kvalifikacija bio s nama i nazočnima Aljoši i Nikoli, s kojima sam u biti jedno, hvala Bože na takvim asistentima. Hvala i HNS-u, prvestveno igračima, ali i velikom broju navijača koji su bili stalno uz nas, koji su nam bili metronom, izravnavali nas kad smo bili poljuljani. Kad tako jaku podršku svoga kruga ljudi imate od početka do kraja, onda tvas ne može ništa izbaciti sa zacrtanog puta.

Ove kvalifikacije promovirale su neke nove igrače, reprezentacija je dobila širinu, bit će velika borba 30-ak igrača iz najužeg izbora za mjesto među 23 putnika za Euro:

- Plasman je bio naš prioritet, nismo mi tu da bismo gradili budućnost nego rezultat. No, veseli nas da je osim lijevog bočnog Jozinovića ovo kompletna mlada reprezentacija od lani: Kelava, Vrsaljko, Lovren Vida, Jajalo, Badelj, Perišić, Rakitić i Kalinić! To je fenomenalna stvar i oni kod nas nisu bili prolaznici da popune broj nego su već dugo s nama kao važni faktori. Uz plasman, to je fantastična stvar za naš nogomet. Ova reprezentacija po godinama koje ima može još više rasti u kvaliteti - poručio je Bilić.

Ipak je Modrić naš najbolji igrač

Strane novinare je osim hrvatskog karaktera, “najjači smo u najtežim situacijama, ne samo u sportu” zanimalo i Bilićevo mišljenje o Luki Modriću:

- Imamo puno odličnih igrača u najvećim klubovima i ligama, alii nemam problema reći da je Luka ipak najbolji, jer najvažniji za našu igru, jer ostale radi boljima, diktira i mijenja ritam igre. Od Luke ne da se nadam, nego očekujem, svi očekujemo da bude jedna od zvijezda Eura kao što je već bio 2008. Tada je možda još bio 'rising star', nepoznat široj međunarodnoj javnosti jer je došao na Euro iz hrvatske lige, ali danas je on ‘taj’ sigurno.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 08:35