Damir Krajač/CROPIX
VELIKI PREOKRET

Markoviću pao kamen sa srca: Uefa i Fifa Skupštinu Štimca smatraju nelegitimnom

U petak poslijepodne je u Hrvatski nogometni savez stigao faks iz sjedišta Uefe u kojojm jasno stoji da je Skupština HNS-a sazvana za nedjelju u režiji igora Štimca - ništavna
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 18. veljača 2011. 22:08

U Rusanovu 13 stigao je dokument kojim FIFA i UEFA odriču legitimnost Izvanrednoj skupštini HNS-a , sazvanoj za nedjelju, 20. veljače (11 sati)! Predsjednik Vlatko Marković i glavni tajnik Zorislav Srebrić u četvrtak su, neposredno nakon Izvršnog odbora HNS- a, otputovali u Švicarsku. U Zürichu (FIFA), odnosno Nyonu (UEFA) zatražili su pravno tumačenje vjerodostojnosti sazivanja Izvanredne skupštine HNS-a. Dobiveni odgovor ide im u prilog.

U dokumentu koji HNS slavodobitno obznanjuje, a potpisali su ga glavni tajnici – Gianni Infantino (UEFA) i Jerome Valcke (FIFA) eksplicitno se navodi:

- Članak 6. stavak 4. Poslovnika o radu Skupštine jasno utvrđuje da je predsjednik isključivo tijelo koje ima nadležnost sazvati izvanrednu skupštinu u roku 30 dana od zaprimanja zahtjeva članova Izvršnog odbora ili trećina zastupnika Skupštine HNS-a. Obzirom da je zahtjev 23 zastupnika poslan 19. siječnja 2011. predsjednik HNS-a treba poslati obavijest o sazivanju sjednice najkasnije do 19. veljače 2011. (tj. u roku od 30 dana). Vaš je predsjednik ovu obavijest poslao 16. veljače 2011. te je stoga postupio u skladu s odredbom.

- Članak 6. stavak 5. Poslovnika o radu Skupštine jasno utvrđuje specifičan slučaj kada odredbe članka 4. nisu ispunjene, odnosno da predsjednik nije ispunio svoju obvezu. Jedino u ovom slučaju drugo tijelo, tj. podnositelji zahtjeva mogu sami sazvati skupštinu. Obzirom da rok od 30 dana u kojemu predsjednik mora sazvati skupštinu još nije prošao takva sjednica ne može biti sazvana.

Shodno tomu, FIFA i UEFA ne bi priznale nikakve odluke donesene od strane Skupštine održane 20. veljače 2011, a koju su sazvali podnositelji zahtjeva.

No, unatoč dopisu s dvije najmeritornije nogometne adrese Izvanredna skupština HNS-a u zagrebačkom hotelu Westin ipak će se održati.

- Iako su putovali u Švicarsku kao Lolek i Bolek, Markoviću i Srebriću nema spasa. Žao mi je što su se i FIFA i UEFA odredile krajnje tendenciozno i nisu saslušale argumente druge strane u sporu. Naime, 23 zastupnika zatražila su održavanje Izvanredne skupštine, a Marković je sazvao redovnu, izvještajnu sjednicu na kojoj misli raspravljati o završnom računu za prošlu godinu. Nas zanimaju suštinska pitanja hrvatskog nogometa, a o tome ćemo raspravljati u nedjelju – kazao je Brleković.

HNS je za subotu u 11.00 sati sazvao konferenciju za novinare na kojoj će se ukazati Vlatko Marković i Zorislav Srebrić.

Brleković: Na listiću za glasovanje otisnuto je i Vlatkovo ime

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković potpisao je dokument iz kojega je razvidno kako namjerava Skupštinu sazvati 19. travnja. Time je, smatra Marković, svim zastupnicima nezadovoljnima trenutačnim stanjem dao dostatno vremena za pripremu ozbiljnih, kvalitetnih i realnih prijedloga glede poboljšanja situacije u hrvatskom nogometu. Protijek od dva mjeseca potreban je ponajprije za lobiranje i ‘’lomljenje stavova’’. Zdravko Mamić, spiritus movens aktualnog stanja i Markovićeve inauguracije ima ozbiljan problem. Zove se Ivan Brleković.

- On je Štimčev konsiljere – tvrdi Mamić.

Za one koji nisu čitali ili gledali sagu o Kumu pojam consigliere podrazumijeva glavnog savjetnika šefa mafije. U romanu Marija Puza consigliere obitelji Corleone jest odvjetnik, Irac Tom Hagen. I Brleković je zvanjem odvjetnik (magistar pravnih znanosti). Ujedno i predsjednik Nogometnog saveza Zagrebačke županije. Osim tri glasa kojim podupire Štimčevu kampanju Brleković sugerira i definira (s pravnog aspekta) slijed svih poteza. Tako i Skupštinu u zagrebačkom hotelu Westin.

No, Mamić je okupljanje i zaključke nedjeljnog skupa unaprijed proglasio nelegalnim i ništavnim. A izbor predsjednika – nestatutarnim činom.

- Mamićeve izjave ispod su razine pravničkog razmišljanja. Deplasirano je s njima uopće polemizirati. Nedjeljna Izvanredna skupština HNS-a nema za cilj svrgavanje Markovića već poništenje izvješća Verifikacijske komisije. Temeljem lažnog izvješća utvrđen je sastav Skupštine. Na skupu održanom 17. prosinca javno sam iznio sve devijacije koje bi Verifikacijska komisija trebala uvažiti budući da su u koliziji sa Statutom HNS-a i Zakonom o sportu Republike Hrvatske. Nikada međutim zapisnik sa Skupštine nisam dobio. Stoga opravdano sumnjam kako moje riječi nisu niti unesene u zapisnik. Isti nije niti ovjeren i pod sumnjivim je okolnostima verificiran u Uredu za opću upravu grada Zagreba – tvrdi Brleković.

Tumačenjem predsjednika NS Zagrebačke županije nije potrebno ponavljanje izbornog postupka (u kojemu ne bi mogli sudjelovati Marković i Štimac), jer se poništenjem izvješća Verifikacijske komisije (‘’koja je svjesno zastupnike dovela u zabludu’’, tvrdi Brleković) stvari samo vraćaju – na početak.

- Na listiću za glasovanje, ukoliko do njega dođe, otisnuto je i ime Vlatka Markovića. On je uredno pozvan na Skupštinu.

Prema Statutu HNS-a, na zahtjev trećina članova Skupštine, predsjednik je dužan sazvati skup u roku 30 dana. Sazvati, ali ne i održati?

- To je kretenizam. Uzmite analogiju s Hrvatskim saborom. Ondje trećina zastupnika zatraži sjednicu i ista se mora održati u roku od osam dana. Pojam sazvati ne tumači se kao restriktivno stanje već u svojoj punini podrazumijeva pokretanje i konzumiranje zahtjeva.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 18:27