Ante Čizmić/CROPIX
HAJDUK RASKRINKAO SUCE

Maleš u suradnji s USKOK-om označenim novčanicama smjestio Širiću i Djedoviću!

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 09. prosinac 2011. 21:46

Hrvoje Maleš raskrinkao je Željka Širića i Stjepana Djedovića, aktualne čelnike sudačke organizacije hrvatskog nogometa!

U dobro isplaniranoj policijskoj akciji pod patronatom USKOK-a s torbom punom 30.000 obilježenih eura u četvrtak navečer u Zagrebu su uhićeni predsjednik Sudačke komisije i dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Željko Širić te član iste te komisije, kao i Izvršnog odbora HNS-a Stjepan Djedović.

A prikriveni istražitelj USKOK-a, kako je prva doznala Slobodna Dalmacija, bio je ni manje ni više nego predsjednik Hajduka Hrvoje Maleš, koji je sudačkim vođama u hotel Antunović donio predujam za traženih 100.000 eura za pošteno suđenje na proljeće!

Unatoč medijskim nagađanjima da je to nastavak akcije Offside, radi se o zasebnom slučaju, novom USKOK-ovu predmetu, u kojem se dvojici visokih nogometnih djelatnika na teret stavlja primanje mita te zloporaba položaja i ovlasti, i to u razdoblju nakon što su prestali aktivno suditi na nogometnim terenima i postali nogometni dužnosnici.

Širić i Djedović u petak navečer privedeni su u USKOK na ispitivanje, a u subotu bi, kako neslužbeno doznajemo, trebali biti odvedeni istražnom sucu koji će odlučiti o istražnom zatvoru. Ročište je zakazano za 10 sati, a USKOK je nakon njega najavio i priopćenje.

Bit će pritvoreni najmanje na mjesec dana, ali vjerojatno i dulje zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a u prilog im ne ide ni smjena vlasti pa će se, kažu upućeni, institucije države željeti dokazati novoj vladajućoj garnituri, kao i Europskoj Uniji, Uefi, Fifi... Ako im se dokaže krivnja, ne gine im barem pet godina robije, ovisno tko bi još mogao ili se usudio “propjevati” i eventualno dokazati da je bio ucjenjivan, reketaren “za osiguranje poštenog suđenja”.

Maleš postao pionir

Također neslužbeno, doznali smo da je Maleš vjerojatno iskoristio svoje privatne veze s ljudima iz USKOK-a i pristao na pionirsku akciju u kojoj je primopredaja novca snimljena audio i video načinom, a određeno vrijeme zacijelo su se prisluškivali i telefoni Širića i Djedovića. Ovisno o dužini praćenja, tko zna tko sve može biti umočen, s obzirom na to da je prvenstvo prošli vikend gotovo i prava borba za o(p)stanak svim sredstvima u našoj ligi koja se sa 16 smanjuje na 12 ili 10 prvoligaša predstoji tek krajem veljače.

Napokon je, dakle, otvorena Pandorina kutija, ono o čemu se govorilo u kuloarima i pisalo između redaka na dobrom je putu dobivanja službene potvrde. Činjenica je da hrvatskom nogometnom sudačkom organizacijom od njezine samostalnosti drmaju osječki i riječki lobiji (povjerenici ili šefovi sudaca bili su Petrović iz Osijeka, pa Matovinović i Beben iz Rijeke, pa Djedović i Širić), teško će se svima dokazati reketarenje klubova iz ostalih krajeva zemlje, ali neutralan položaj u odnosu na dvojac koji se svake godine bori za trofeje bio im je idealan da bi, barem u Širićevom i Djedovićevom slučaju, najviše tražili od onih koji žele za naslov, Dinama i Hajduka. Ako je od siromašnih “bijelih” traženo 100.000 eura, možemo samo nagađati koliko je veći cjenovnik bio za bogate “plave”, kao i za jadovane koji se bore za ostanak... Uostalom, kad su Širić i Mamić bili “na pas mater”, Dinamo je 2005. bio ispao u ‘Ligu za bedaka’...

Ujedno je ovo i prvi slučaj da je netko iz hrvatske nogometne vlade pao zbog čisto nogometnog kriminala, koji se izravno tiče regularnosti natjecanja. Svi ostali slučajevi (vidi okvire ispod) odnose se na gospodarske zloporabe ili bludničenje (Zirdum).

Maleš je odmah zatražio i dobio policijsku zaštitu za sebe i svoju obitelj, a USKOK mu je zabranio komentiranje, kao i službenom Hajduku, priopćio je glasnogovornik Ante Bilić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 13:46