Nenad Dugi/CROPIX
MAMIĆEV RAT S NAVIJAČIMA

MAKSIMIRSKI APSURDI Zar baš svaki klupski zaposlenik mora biti u Skupštini?

Novi doprinos apsurdu zasigurno je i uvrštenje novih osam članova u Dinamovu Skupštinu. Zar je tamo mjesto stvarno svakom klupskom zaposleniku?
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 20. veljača 2013. 19:34

'Nikad Dinamo nije bio gažen kao danas, nikad nijedna vlast nije čistila kao što ova vlast čisti po ideološkoj osnovi!' Riječi su to Zdravka Mamića odaslane s govornice godišnje Dinamove Skupštine.

Jasno upućene državi koja je Dinamo i Mamića pretvorila u svoj 'sveti cilj'. Nije uopće upitno da država u tom napadu pretjeruje, to će svatko priznati. Ako se po zakonu porez na dobit ne mora plaćati, onda je u najmanju ruku nepošteno inzistirati da ga Dinamo plaća. Ako ne treba platiti porez na transfere, onda ga ne treba plaćati. Ako ne postoji sukob interesa, onda ga ne treba stalno prizivati. Da prafraziramo onu poruku s vjenčanja:

"Ili pronađite što to u Dinamu zakonski ne valja, ili zauvijek ušutite".

Ove poruke, prepucavanja i politički ping-pong uistinu nemaju smisla . Jer rezultatski Dinamo je faktički najbolji sportski kolektiv, Modri i na međunarodnoj sceni postižu uspjehe, plaće su redovite, računi čisti, egzistencija nije upitna. I ako je takav Dinamo glavni problem, onda nam je život stvarno lijep; dok zakon i papiri ne pokažu drukčije, a svi su napadi dosad bili 'ćorak'.

Međutim, dok Zdravko Mamić troši snagu na rat s državom, i kako vrijeme leti izbija joj argumente iz ruke, u 'ratu' s vlastitim navijačima zabija autogolove. Jer ako je Dinamo uistinu danas gažen kao nikad, kako onda objasniti da na tribinama ima manje navijača nego ikad?! Dinamo je u svojoj povijesti bio poznat upravo po fenomenu što su ga više gazili, s raznoraznih strana, to je imao više ponosnih pristaša i navijača. Tu jednostavno nešto ne štima.

A novi doprinos tom apsurdu zasigurno je i uvrštenje novih osam članova u Dinamovu Skupštinu. Ne svih osam, ali zar je tamo mjesto stvarno svakom klupskom zaposleniku? Čak i nekima koji su u Dinamu tek nekoliko mjeseci, a možda ranije nisu ni znali gdje je stadion. I to dvije godine nakon što je ista ta Skupština uvjetovala članovima kluba da u radnim tijelima mogu sudjelovati tek nakon pet godina članstva! Poruka je jasna:

"Mi ćemo reći tko može u klub, zna se tko je ovdje gazda, i nitko nam ništa ne može".

Naravno da takva odluka iritira i odmiče ljude od kluba, a kad se na sve to doda i ideja o ukidanju prodaje godišnjih ulaznica zbog "kriminalaca koji na istočnoj tribini teroriziraju ljude sa stalnim mjestima", onda nije teško zaključiti zašto se Dinamo danas tako udaljio od naroda i narod od Dinama. Možda nikad nije bio tako gažen kao danas, rezultatski nije bio niti uspješniji, financijski stabilniji, ali definitivno nikad nije bio niti usamljeniji!

Vrijeme je da se i tu nešto poduzme, a ovakvi potezi tome sigurno neće pridonijeti. Tko bi to trebao braniti Dinamo od zala, ako taj netko ne može niti 'prići' klubu? A možda uskoro niti na tribinu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:48