Lovro Majer
 DAMIR KRAJAC/CROPIX
DINAMO NA STARTU SEZONE

Majer briljantan, Jakić izvanredan, ali jedan od najboljih igrača daleko je od svojih pravih izdanja...

Zagrijava se Ivanušec, Oršić uobičajeno na početku, istaknuo se Mišić, skroman doprinos novaka
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. srpanj 2021. 10:07

Desetka je za - deset. O Lovri Majeru je riječ naravno. Plemeniti Dinamov veznjak briljantno je startao u sezonu, ali bio je to samo nastavak izvrsnih igara od prošle. Majer je ovog trenutka najbolji nogometaš Dinama, praktički sve se vrti oko njega u igri plave momčadi.

Asistira, zabija, glavni je kreator, uživancija je gledati njegov nogomet. Svaki potez mu ima smisao, svako dodavanje, svaki udarac, svaka njegova ideja odiše kreativnošću, imaginacijom, maštovitošću... Kad čujemo da za njega ima upita mnogih europskih klubova, onda nam nekako dođe krivo što bi mogao odseliti iz plave svlačionice. Otišao je Olmo, otišao je Gvardiol, pa zar će u kratkom vremenu i Lovro? Nije lako kad odlaze najbolji igrači...

Također, kad sad gledamo Majera, čini nam se da mladić jednostavno mora dobiti pozivnicu Zlatka Dalića za nastavak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru. Naravno, ne pada nam napamet soliti pamet izborniku, ali ovakav Majer jednostavno ima mjesta u nacionalnoj vrsti.

Osim Majera, na početku sezone briljira i Kristijan Jakić, bio je izvrstan i Arijan Ademi, ali nažalost se ozlijedio. Dobrim prezentacijama istaknuo se i Josip Mišić. Ostale još čekamo... Čekamo da uđu u pravu formu. Ali i tu se događaju pozitivni pomaci. Polako, ali sigurno. Luka Ivanušec još nije na onoj razini na koju nas je naučio, ali prema njoj grabi koracima od sedam milja. Ona majstorija i pogodak u Reykjaviku potez je za nogometne sladokusce, vidi se da još jedan izvrsni modri veznjak, nakon nastupa na Euru mladih i “starih” djeluje sve bolje i bolje, oscilacije u igri se polako gube.

image
Ivanušec diže formu
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Mario Gavranović je protiv HD-a zabio svoj prvi pogodak sezone. Napadač koji je u svojoj minutaži na Euru bio jedan od boljih igrača Švicarske, sigurno će biti uzdanica Krznarove momčadi ove sezone. Kad postigne pogodak, a to mu je uspjelo u Kranjčevićevoj, onda mu se, tako nas je povijest naučila, “otvara pipa”. Mislav Oršić svake sezone, to je već tradicija, kreće poput dizelaša, a onda s vremenom poput Rimčeve Nevere pomiče granice. Zabio je Valuru na Islandu, to je dobar znak.

Još bez pogotka

Obrana Modrih još nije kako “Bog zapovijeda”, Ristovski, Lauritsen, Perić, Theophile još hvataju konce, bilo je propusta, pogotovo protiv Valura i Belupa u Maksimiru, Moubandje je u okviru očekivanja, više smo očekivali od Štefulja. Ima tu jedna zanimljivost. Igrači koje je Dinamo doveo ili su se vratili s posudbe, osim Moubandjea i donekle Štefulja, daleko su od prvog plana.

Prosjek ocjena dinamovaca u SN u prvih pet utakmica ove sezone:

7,50 - Šutalo (1 ocjena)
7,00 - Majer (5)
6,75 - Jakić (4)
6,50 - Ademi (2), Čop (1)
6,37 - Ivanušec (4)
6,33 - Franjić (3)
6,25 - Gavranović (2), Perić (2), Zagorac (2)
6,17 - Theophile-Catherine (3)
6,00 - Bulat (1), Ćuže (1), Kastrati (5), Menalo (2), Mišić (5), Moubandje (2), Ristovski (3), Špikić (1)
5,87 - Lauritsen (4)
5,83 - Oršić (3)
5,75 - Petković (4), Stojanović (2)
5,50 - Livaković (2)
5,25 - Štefulj (2)
5,00 - Gojak (1)

Ivan Nevistić je treći vratar, Čabraji i Andriću se traži klub za posudbu, Bulat je igrao samo 45 minuta protiv HD-a, Špikić je dobio tek 36 minuta protiv istog suparnika, Gojak poluvrijeme protiv Slaven Belupa, Kulenović je prekomandiran u drugu momčad... Jedino Luka Menalo i Duje Čop imaju veće povjerenje Damira Krznara, a protiv HD-a cijelu utakmicu odigrao je Josip Šutalo.

Ipak, najviše se čeka - Brunu Petkovića! U HNL-u je dva puta ušao s klupe, u Europi protiv Valura u Reykjaviku i Omonije u Maksimiru izašao je nakon sedamdesetak minuta igre. Petko još ove sezone nije zabio pogodak. Njemu nakon Eura očito treba najviše vremena za hvatanje forme. Za velike rezultate Modrih u Europi potreban je pravi Petković, za sada je daleko do toga.

image
Bruno Petković
DAMIR KRAJAC/CROPIX

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 15:38