Vladimir Dugandžić / CROPIX
TEŽAK ISPIT ZA BIJELE

MAGLICA & SUŠIĆ 'Mogli smo i bolje proći, Ukrajinci su jaki, ali borit ćemo se za Europu!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 08. kolovoz 2014. 16:54

Duhovito se sudbina poigrala s Hajdukom u ždrijebu play-off runde Europske lige. Tudorovoj su se momčadi pred ulaskom u skupinu ispriječila trojica bivših hajdukovaca koji danas nose dres Dnjepra: Ivan Strinić, Nikola Kalinić i Mladen Bartulović.

Dnjepar za početak mora preživjeti sastanak Uefine disciplinske komisije, koja će 14. kolovoza odlučivati hoće li ih i kako kazniti zbog divljanja navijača tijekom domaće utakmice protiv Křbenhavna u trećem pretkolu Lige prvaka.

Dnjepropetrovsk je na dovoljnoj distanci od ratne zone da mu se nije dogodio masovni egzodus igrača, no dvoboj s Křbenhavnom odigrao se u Kijevu nakon što su Danci zbog straha za vlastitu sigurnost zamolili premještaj. Pitanje je hoće li isto tražiti i u Hajduku.

U svakom slučaju, uzvrat se igra na Poljudu, što Tino Sven Sušić smatra velikom prednošću.

- Znamo da će biti pun stadion, navijači će nas gurati, a onda je sve na nama. Moramo im se odužiti - najavio je Sušić.

Anton Maglica upozorava da je Dnjepar veliki klub i njeguje napadački nogomet.

- Sigurno će nas napasti od početka, zbog čega moramo biti oprezni. Krenuli su dobro u prvenstvu, no ako ćemo igrati kao protiv Šahtjora, možemo ih proći - ističe Maglica.

Dnjepar je u prošloj sezoni bio drugi sa šest bodova zaostatka za Šahtjorom, a u ovu su startali s dvije pobjede. Tijekom ljeta su se ojačali brazilskim ofenzivnim veznjakom Giulianom (sic!) koji je stigao iz Gremija. Najskuplji je igrač i dalje 24-godišnji napadač Jevgen Konopljanka, no za njim traje velika potjera europskih klubova pa je upitno hoće li kraj prijelaznog roka dočekati u Ukrajini.

Jedan velika promjena ipak se dogodila: trener Juande Ramos u svibnju je nakon četiri godine otišao s Dnjepar Arene zbog obiteljskih razloga, a naslijedio ga je Miron Makevič (63), bivši ukrajinski izbornik s 30-godišnjim iskustvom u domaćem nogometu.

Bartulović je od hrvatskog trija u četvrti po veličini ukrajinski grad stigao najranije, još prije osam godina za 500.000 eura. Od 2008. su krenule posudbe: Krivbas, Arsenal Kijev pa opet Krivbas i konačno prošle sezone Karpatij iz Lavova, gdje je u 23 prvenstvena nastupa zabio sedam golova.

Strinić je put Ukrajine otišao u siječnju 2011. uz odštetu od četiri milijuna eura i od tada je praktički nezamjenjiv na lijevoj strani obrane. Kalinić je stigao šest mjeseci kasnije iz Blackburna za šest milijuna eura, ali češće je rezerva nego prvotimac. Prošle je sezone zabio sedam golova, ove u četiri nastupa još nijedan.

Hajduk i Dnjepar u ovom su se natjecanju već jednom susreli, u sezoni 1985./86. kada su Splićani prošli u četvrtfinale s ukupnih 3-0. Dvostruki je strijelac na Poljudu bio Ivan Gudelj. Kasnije je s Dnjeprom igrao i Dinamo, u sezoni 2003./04. kada je u drugom kolu Kupa Uefe ispao s ukupnih 1-3.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 03:20