MARKO TODOROV/CROPIX Cropix
PET OTVORENIH PITANJA

Luda završnica godine kakvu HNL ne pamti! Nenad Bjelica i Osijek jedini imaju sve u svojim rukama

Nikad se u HNL-u nije dogodilo da nakon jesenskog dijela sezone tri kluba budu poravnata na čelu
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. prosinac 2021. 20:40

1. KOME ĆE NA KRAJU PRIPASTI JESENSKA TITULA PRVAKA?

Iako se radi naslovu za koji se ne dodjeljuje trofej niti mjesto u Europi, čija je postojanje samo simboličko i tek kao znak dobro obavljenog posla bez ikakve službene konotacije, kad tri kluba uoči zadnjeg kola mogu završiti jesenski dio sezone na prvom mjestu, to borbi za neformalnu krunu daje značenje i draž, a onoga tko bude najuspješniji učinit će pobjednikom.

image
VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

Osijek jedini ima sve u svojim rukama, a kako samo na kraju prvenstva odlučuju međusobni susreti, a tijekom sezone gol-razlika, jasno je da Dinamo ima ulogu prvog favorita ako Plavo-bijeli ne dobiju u Splitu. Dinamo će biti najbolji i bude li još netko osim njega imao 40 bodova.

2. HOĆE LI TRI KLUBA BITI PORAVNATA NA TRONU?

Nikad se u HNL-u nije dogodilo da nakon jesenskog dijela sezone, u ovoj prilici radi se o 20 odigranih utakmica, od kojih Dinamo ima jednu manje jer nije igrao s Hajdukom u Splitu, tri kluba budu poravnata na čelu s istim brojem bodova. To sada ne djeluje ni daleko, kamoli neobično.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Ukoliko Dinamo svlada Hrvatski dragovoljac, a Rijeka Istru 1961, a u tim susretima su favoriti, te Osijek osvoji bod na Poljudu, trojac će imati jednak učinak - 40 bodova! Dinamo bi u takvom raspletu bio prvi, a o rezultatu susreta Riječana i Puljana ovisilo bi kome bi pripala druga pozicija. Osijek sada ima gol razliku plus 15, a Rijeka plus 14. Dinamo je na plus 24.

3. KOLIKO ĆE HAJDUK BITI UDALJEN OD VRHA TABLICA?

Hajduk i Osijek igraju jako bitan derbi, Poljud je rasprodan jer navijački milje Hajduka vjeruje u svibanjski naslov prvaka. Odluka će se dogoditi na proljeće, ali bitno je i kako će završiti jesen. Hajduk ima 34 boda koja ima šansu dopuniti pobjedom nad Dinamom u zaostalom dvoboju, i što god da se dogodi ove nedjelje, imat će pravo na najveće ambicije.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

No, ako Dinamo i Rijeka budu na 40 bodova, a kad bi Osijek slavio na Poljudu kao u prvom dijelu sezone te otišao na 42, Bijeli bi ipak za njima kaskali šest, odnosno, osam bodova. Prije tog zaostalog ogleda s Modrima. Ako Hajduk dobije, imat će samo tri boda manje od Dinama i Rijeke u slučaju njihovih pobjede, a tek dva manje od Osijeka. Osjetna je to razlika.

4. MOŽE LI GORICA UĆI U EUROPSKU UTRKU?

Gorica je peta i nije blistala veći dio sezone, međutim u seriji je od šest utakmica od kojih je četiri dobila i dvaput remizirala te je na pet bodova udaljena od Hajduka. On drži četvrto mjesto koje vodi u Europi. Dvaput su Goričani bili blizu međunarodnim utakmicama, nisu do njih došli, ali sada je drugačije, nemaju nikakav imperativ, čak niti zadatak, samo želju da igraju što uspješnije.

image
RANKO SUVAR/CROPIX Cropix

Gorica u subotu dočekuje Šibenik i dobije li u tom času stigla bi samo na dva boda od Hajduka. Za proljetni nastavak i očuvanje bilo kakvih izgledaju, trebaju im ti bodovi. U isto doba Šibenik želi u što veći mir sredine terena, iako je na komotnoj distanci od Hrvatskog dragovoljca.

5. TKO ĆE BITI PRVI STRIJELAC HRVATSKE POLUSEZONE?

Josip Drmić zabio je 14 golova i vodi na ljestvici strijelaca, ali Marko Livaja ima samo pogodak manje (13). Drmić je prva špica Rijeke, ozljede su ga spriječile u nekim nastupima. Igrao je 16 utakmica, od toga 15 započeo, zabijao je svake 93 minute. Unutar okvira pucao u prosjeku 1,5 puta po susretu.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX Cropix

Livaja je na terenu bio u 17 utakmica, svaki put od prve minute, gotovo nikad nije zamijenjen jer u prosjeku je igrao 89 minuta po susretu. Pogodak je dao svakih 116 minuta, unutar okvira je pucao 1,6 puta po dvoboju. Treći je Marin Jakoliš iz Šibenika s devet golova, potom slijede Rijekin Robert Murić i Marko Dabro iz Lokomotive sa sedam. Na šest su Kristijan Lovrić iz Gorice, Dion Drena Beljo i Boureima Hassane Bande iz Istre 1961, te Hajdukov Jan Mlakar.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. lipanj 2024 16:02