NOVA ZVIJEZDA LIVERPOOLA

LOVREN ZA SN 'Znate li kako Gerrard dijeli lopte? Kao da vam daje rukom!'

'Bilo mi je zapravo nevjerojatno kako sam se snalazio s dečkima, kao da sam tu već dva mjeseca'
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. kolovoz 2014. 00:01

Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren živi najljepše dane svoje dosadašnje karijere. Nakon što je ostvario “transfer života” u Liverpool, krenulo mu je upravo briljantno. Postigao je pogodak u prijateljskom srazu s Borussijom iz Dortmunda, odmah je postao miljenik navijača, trener Brendan Rodgers proglasio ga je liderom i savršenim stoperom, legenda kluba Jamie Carragher čovjekom koji će danas-sutra preuzeti kapetansku vrpcu od Stevena Gerrarda... Priča je to koju bi teško ispričao i Hollywood.

Jučer nam se hrvatski reprezentativac javio iz Liverpoola.

- Eto, baš sam kod Lazara Markovića, družimo se...

Pričao je sretnim glasom jer se napokon preselio u kuću u elitnom dijelu toga engleskog grada.

- Napokon sam se uselio u svoj novi engleski dom. “Ubili” su me ovi dani provedeni u hotelu, jedva sam čekao da budem “svoj na svome”. Do trening kampa mi treba oko 15 minuta. Super je pozicija, prekrasno je. Još četvorica igrača Liverpoola žive u susjedstvu.

Kad smo mu počeli spominjati sve te slapove hvalospjeva koje mu upućuju sa svih strana, samo se nasmijao:

- Lijepo je sve to, ali pustite... Najbolje je biti skroman, ostati onakav kakav jesi, čvrsto biti na zemlji. Logično da je prekrasno kad svaki dan pročitaš nešto lijepo o sebi, ali ne treba se time oduševljavati, jer znate kako se u nogometu sve brzo mijenja. Ja imam svoj cilj, biti sve bolji i bolji, igrati na najbolji mogući način, pokazati da sam igrač koji je zaslužio igrati u tako velikom klubu kao što je Liverpool.

Gol koji ste postigli Borussiji bio je tema gotovo svih svjetskih medija, bolji start u dresu novog kluba niste mogli poželjeti, scenarij iz snova, zar ne?

- Krasno je zabiti gol na svojoj premijeri. Naravno da mi je drago što je tako ispalo. Ali najvažnije jest da sam se uklopio mnogo brže nego sam očekivao. Ne samo u društvo s Anfielda, nego u igri. Bilo mi je zapravo nevjerojatno kako sam se snalazio s dečkima, kao da sam tu već dva mjeseca kontinuirano igrao utakmice. A prije ogleda s Borussijom s momčadi sam odradio tek dva treninga!

Bilo je zanimljivo vidjeti kako su vas igrači Liverpoola grlili, ljubili i bodrili kad ste postigli taj pogodak Nijemcima. Izgledalo je kao da ste stari prijatelji dugi niz godina?

- Jeste vidjeli? Sjajno je društvo u Liverpoolu. Prvi put sam ih vidio u subotu na Anfieldu. Dobro, znali su me iz dresa Southamptona, ali nikad se nismo upoznali. A ta utakmica s Borussijom bila mi je prva nakon mjesec i pol dana, prvi put sam nakon SP-a igrao 90 minuta. Bio sam “mrtav”. Svi dečki su super. Makar, ovdje je takva kultura, sasvim je zapravo normalno da se novi igrač prihvati na takav način.

Ipak, jeste li se nadali da ćete biti tako sjajno prihvaćeni u novom klubu?

- Iskreno, jesam. Ponavljam, ovdje je to tako, logika stvari. Bilo mi je i lakše jer su ovdje Adam Lallana i Rickie Lambert koji su sa mnom igrali u Southamptonu.

A i zapamtili su vas zbog pogotka koji ste na isti način kao Borussiji zabili na Anfieldu kad je vaš bivši klub pobijedio Liverpool sa 1:0?

- Bogme, onaj gol sam zabio na isti način kao ovaj Borussiji.

Da ste dobili vizu i mogli biti na pripremama u SAD-u, upoznali biste se i prije? Je li vam bilo žao što se propustili taj dio priprema?

- Da, bilo mi je žao. Ali što sam mogao napraviti? Baš ništa. Rekli su mi u klubu da viza može biti gotova za deset dana, ali to mi nije ništa značilo, vizu bih dobio nakon što se momčad vratila u Englesku!?

Zar se nije moglo ništa u hrvatskom stilu, onako, “preko veze do vize”?

- Ha, ha, ha... To tako ovdje ne ide. Kod nas bi sigurno dobio vizu. Pero zna ovoga, Janko onoga, Mate nekog trećeg... Vlasnici kluba su Amerikanci, pa se ništa nije moglo napraviti. S hrvatskoga gledišta čudno, ali tako je, sve po pravilima.

Osim trenera, suigrača i medija, vidimo da su vas odlično prihvatili i navijači?

- Navijači su svima nama pljeskali cijelu utakmicu, bodrili su nas. Ali svi znamo kakvi su fenomenalni navijači Liverpoola, zar ne? Atmosfera je čudesna, inspirirajuća, motivirajuća, čisti užitak.

Kažete da su vas suigrači vrhunski prihvatili. Kakav je bio prvi susret s kapetanom Stevenom Gerrardom?

- Ma, Steven je ikona! To se vidi na svakom koraku. Čovjeka sam gledao još 2005. godine, kad sam imao 15 godina, a sad igram s njim. Divio sam mu se kad je osvojio Ligu prvaka. Sjajno me prihvatio, veliki je profesionalac, pravi gospodin. Prednjači na treninzima, pravi je kapetan. Vodi momčad svakog trenutka, vođa je, istinski lider.

Posebno je želio nešto naglasiti...

- Znate li kako Gerrard dodaje lopte? Kao da vam daje rukom.

Hvali i ostali dio momčadi.

- Liverpool ima fantastične igrače. Gušt je igrati s takvim majstorima. Izvrsni su i nakon treninga u druženju.

Trener Brendan Rodgers vas hvali na sva usta. Kazao je da ste nasljednik Jamieja Carraghera, jedne od klupskih legendi? Kompliment za poželjeti, najbolja moguća dobrodošlica...

- Jasno, kako da nije. Meni je zaista čast što me usporedio s Carragherom, jer je on također bio legenda kluba. Godi uhu, kome ne bi godilo? No, ne želim da zvuči kao demagogija, ali na meni je samo raditi, trenirati, igrati najbolje što mogu i opravdati sve te epitete. Ne želim sad stati, nego biti još jači, snažniji, moćniji, bolji.

A i Jamie Carragher se pridodao s još jačom izjavom kazavši da bi vi u budućnosti mogli preuzeti kapetansku vrpcu od Stevena Gerrarda?

- Divna rečenica. Ja sam još jako mlad. Ako ostanem ovdje još pet-šest godina, onda možemo razgovarati o tome, sad je još prerano.

Što kaže trener Rodgers, kakvi su ciljevi Liverpoola ove sezone?

- Trener sa svim igračima ima fantastičan odnos, rekao nam je da imamo fantastičnu momčad i da jurišamo na osvajanje Premiershipa. Točno je to što je rekao, doslovce smo razbili Borussiju. Svi vjerujemo da možemo osvojiti naslov. Zadržali smo 95 posto momčad, a pojačali smo se s petoricom vrhunskih igrača, samouvjereni smo i sigurni da možemo jako daleko dogurati. I u Ligi prvaka. Pogledajte samo napad Liverpoola. Sturridge, Sterling, Coutinho, Marković, Lallana... Ma, kažem vam prepuni smo sjajnih igrača. Možemo dobiti svaki europski klub, svakome ravnopravno parirati.

Uskoro starta i novo okupljanje reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva, prvo prijateljska utakmica s Ciprom, pa kvalifikacijski ogled s Maltom?

- Jedva čekam. Svjetsko prvenstvo je završeno, idemo dalje. Vjerujem da ćemo se plasirati na Europsko prvenstvo, imamo kvalitetne igrače, većina nas igra u svjetskim klubovima, Niko Kovač može napraviti sjajan posao. Ne treba na njega sad praviti veliki pritisak, treba ga pustiti da radi. I sve će biti dobro. Naravno da sam bio razočaran nakon Brazila. Međutim, stvari treba sagledati realno. Već je bio veliki uspjeh da smo se plasirali. Jest da smo u Brazilu mogli bolje, ali nema smisla tražiti krivca i bilo koga pribijati na zid. Nitko to nije zaslužio. Pa što bi trebali kazati Englezi, Španjolci, Talijani...? Znam da su ljudi mislili da možemo više, ja sam isto tako mislio, ali eto, dogodilo se to što se dogodilo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 04:02