Vojko Basic / CROPIX
HAJDUK - DINAMO 1-2

LJEPOTICA NA POLJUDU Dinamo slavio u sjajnom derbiju, Bebek oštetio Hajduk

Hajduk je teško oštećen u 80. minuti kada je udarac Tina Svena Sušića sa 10-ak metara branič Dinama Šime Vrsaljko namjerno zaustavio rukom ležeći na tlu
Piše: Alen OrlićObjavljeno: 27. veljača 2013. 08:05

Dinamo je slavio u derbiju na Poljudu; pobjedom protiv Hajduka (2-1) “modri” su praktično stavili i drugu ruku na osmi uzastopni naslov prvaka Hrvatske. Dinamo sad ima 11 bodova fore, i to je prednost koju je nemoguće prokockati.

Derbi je pokazao da je kvaliteta ipak na strani Dinama, to je nedvojbeno, Hajduk nema igrače poput Šimunića koji je držao obranu - i podržao odličnog debitanta Jedvaja - niti ima napadača takve realizacije poput Krstanovića.

Hajduk je imao iza sebe publiku, imao je igrača više od 65. minute, kad je isključen Brozović, i neke odlične prilike, dva “mrtva zicera” koje su promašili Milić i Sušić.

Na kraju ću se vući sudački repovi jer Bebek nije u finišu dosudio evidentan jedanaesterac za Hajduk zbog igranja rukom Vrsaljka u kaznenom prostoru, ali opet na kraju, mora se priznati da je pobjeda Dinama zaslužena.

“Modri” su kvalitetom nadjačili Hajduk, koji je pokazao želju, na trenutke i fanatičnu borbenost, ali to nije bilo dovoljno. Hajduk još uvijek nema kvalitetu za svladati Dinamo.

Kad bi navijači mogli postizati pogotke ili kad bi se bodovi mogli osvajati na račun umjetničkog dojma i atmosfere na tribinama, Hajduk bi svaki derbi na Poljudu sasvim sigurno dobivao s pet, šest golove razlike.

No, u nogometu je rezultat još uvijek plod onoga što se događa u 90 minuta igre na terenu, i o njemu odlučuju vještina, spremnost i htijenje koje krasi dvije momčadi.

Hajduk je imao sjajnu atmosferu u derbiju, tih trideset tisuća navijača napravilo je od Poljuda uzavrelo grotlo, ali ni to nije moglo pomoći Splićanima da dođu do pobjede. Kvaliteta koju imaju Dinamu daje sigurnost i moć da čak i u takvom ambijentu ne poklekne.

Dinamov visoki napadač Ivan Krstanović posebno je inspiriran kad mu je Hajduk s druge strane. Znali smo to i prije ove utakmice, a Krstanović je to opet potvrdio kako netko ne bi posumnjao u to da su njegovih šest dosadašnjih golova Hajduku bili plod slučajnosti.

Zabio je svoj sedmi gol Hajduku, nakon lijepog proigravanja debitanta Jedvaja. Krstanović je iskoristio rupu u obrani “bijelih” te matirao vratara Blaževića.

Uvijek je loše kad momčad rano primi gol, to je bilo loše za Hajduk, jer se dogodilo praktično iz prve povezane akcije koju su izveli dinamovci. No, taj rani gol bio je dobar za utakmicu jer se Hajduk morao otvoriti, morao je jurnuti na sve ili ništa.

Ne možete kakulirati kad iza sebe imate vojsku od tridesetak tisuća nezadovoljnih navijača, a gubite nakon desetak minuta igre. Ipak, trebalo je Krstičevićevoj momčadi neko vrijeme da se priberu, da dođu sebi.

Krstičević je strahovao kako će reagirati obrambeni tandem Nižić - Milić koji je prvi put zaigrao zajedno. Bilo je pogrešaka, i to kakvih, kardinalnih, poput one koju je u 25. minuti napravio Nižić. Njemu je Sammir uzeo loptu i mogao je bez problema riješiti sve dvojbe u ovoj utakmici. Sammir je gađao iz blizine, traljavo, pored vrata.

Nešto prije toga u dobroj prilici našao se Brozović, ali ni on nije pogodio okvir vrata. Dinamo je kontrolirao utakmicu, njegov vezni red odnosio je sve duele.

Hajduk je posve neočekivano došao do prilike za izjednačenje nakon pola sata igre. Izvodio se udarac iz kuta s lijeve strane, nakon čega je Milić ostao sam s loptom na dva, tri metra na vrata. Pravo je čudo kako je iz te pozicije uspio gađati pored vratnice. To je bila situacija poput onih za koje volimo reći da ih je teže promašiti nego pogoditi.

Ta propuštena prilika kao da je bila okidač za Hajdukove igrače, koji su shvatili da mogu nešto napraviti, pa su u posljednjih 15 minuta prvog dijela “bijeli” preuzeli incijativu te pristisnuli igrače Dinama na njihovu polovicu, i to je rezultiralo izjednačenjem. Strijelac je bio Jozinović koji je pucao sa nekih 20 metara, a lopta je okrznula Šimunića i završila u mreži iza leđa Kelave.

Bio bi to idealan scenarij za Hajduk, izjednačili su pred odlazak na odmor da nije bilo senzacionalnog gola Ibaneza. Argentinac je s boka poslao loptu u petarac, ali je imala takav felš da je prevarila Blaževića i završila u mreži. Gol ide na dušu vratara Hajduka.

Na kraju smo vidjeti odličan derbi, kvalitetniji nego što su bili neki prijašnji, tri gola i puno uzbuđenja. U igri Hajduku nije pomoglo niti što je 25 minuta igrao s igračem više, a ni Bebek nije vidio ono što je trebao vidjeti pa da zavši s remijem. Ako ništa drugo da barem oni gledatelji ne odu razočarani s tribina.

HAJDUK - DINAMO 1:2 (Jozinović 42' / Krstanović 10', Ibanez 43')

SPLIT Stadion Poljud, sudac: Ivan Bebek (Rijeka)

HAJDUK: Blažević - Oremuš, Nižić, Milić, Jozinović - Vršajević, Andrijašević, Lima - Caktaš (od 74. Susic), Vuković (od 61. Stojanović) - Maglica

DINAMO: Kelava - Vrsaljko, Jedvaj, Šimunić, Ibanez - Leko - Brozović, Ademi, Sammir (od 90. Ćalušić), Čop (od 90. Pivarić) - Krstanović (od 80. Beqiraj)

ŽUTI KARTONI:

DINAMO: Krstanović (13.), Vrsaljko (16.), Jedvaj (25.), Brozović (40., 65.)

HAJDUK: Stojanović (67.), Andrijašević (74.), Sušić (81.)

CRVENI KARTONI:

DINAMO: Brozović (65.)

LJESTVICA:

1 Dinamo 21 15 2 4 46-18 47

2 Hajduk 21 10 6 5 30-16 36

3 Lokomotiva 21 10 6 5 32-25 36

4 Split 21 10 3 8 33-27 33

5 Rijeka 21 9 6 6 29-27 33

6 Slaven Belupo 21 9 5 7 30-30 32

7 Osijek 21 6 9 6 21-20 27

8 Istra 1961 21 5 7 9 19-24 22

9 Inter 21 4 8 9 23-28 20

10 Cibalia 21 5 5 11 18-31 20

11 Zadar 21 5 5 11 22-38 20

12 Zagreb 21 5 4 12 16-35 19

HAJDUK - DINAMO 1:2 (Jozinović 42' / Krstanović 10', Ibanez 43')

KRAJ UTAKMICE

92. MINUTA - Prekid zbog bakljade Torcide

88. minuta - Sjajan pokušaj Sammira obranio je Blažević

84. minuta - Čop je izašao oči u oči s vratarom Blaževićem, ali njegov pokušaj loba završio je pored gola

80. minuta - Sušić je uputio udarac s pet metara, a Vrsaljko nakon što je završio na podu rukom zaustavlja loptu te je odbija u korner! Hajduk je definitivno zakinut za jedanaesterac

65. minuta - Brozović je zaradio drugi žuti odnosno crveni karton

63. minuta - Caktaš je ubacio loptu u kaznani prostor, a Kelavu je let lopte umalo prevario, te ju je na kraju ipak uspio odbiti u korner

59. minuta - Sammir je ubacio loptu u šesnaesterac, a Čopov odličan udarac glavom efektno brani Blažević

50. minuta - Ademi je pokušao iskosa uputiti udarac, ali lopta je otišla daleko od gola

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

GOOL 43. minuta - Ibanez je pokušao centrirati, ali lopta je prevarila vratara Blaževića i završila u mreži za novo vodstvo Dinama na Poljudu

GOOL 42. minuta - Jozinović je opalio s dvadesetak metra, a lopta se odbila od Šimunića, promijenila smjer i završila u mreži Modrih

32. minuta - Najveća prilika na utakmici. Nakon gužve u kaznenom prostoru lopta je došla do Milića koji s dva metra šalje loptu daleko od vratiju Kelave!

26. minuta - Treći žuti karton u redovim Modrih! Jedvaj je požutio

24. minuta - Sammir je 'ukrao' jednu loptu, sjurio se prema Blaževiću, ali lopta je otišla dalako od gola

21. minuta - Brozović je uputio udarac, ali lopta je otišla malo pored lijeve vratnice

16. minuta - Nakon Krstanovića i Vrsljako zaradio žuti karton

13. minuta - Krstanović je zaradio žuti karton

GOOL 10. minuta - Jedvaj je idealno uposlio Krstanovića koji izbija sam pred vratara Blaževića, zaobišao ga i poslao loptu u mrežu za vodstvo gostiju

7. minuta - Vatrena atmosfera na Poljudu, nešto mirnije na terenu. Jedna i druga momčad uglavnom koncentrirane na obranu u uvodnim minutama

1. minuta - Utakmica je počela

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 21:42