Tomislav Krišto / CROPIX
SPREMAN ZA MARIBOR

Liječnik Dinama: Kovačić je ozlijeđen jer je naglo narastao šest centimetara

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. kolovoz 2012. 22:16

Trebala je srijeda biti još jedan povijesni dan u karijeri Matea Kovačića (18). Trebao je biti u Splitu, odigrati prve minute za hrvatsku reprezentaciju. Postao bi tako najmlađi reprezentativac u povijesti, najavio bi veliku reprezentativnu budućnost i, konačno, ostvario bi ono zbog čega ga je Dinamo prije pet godina doveo iz Austrije.

Međutim, umjesto u Splitu, Kovačić je srijedu proveo u Zagrebu, trenirao ozlijeđen i pripremao se za povratak na teren. Dijagnoza nije strašna - stres fraktura stopala - no maknula ga je s travnjaka pri uzvratu s Ludogorecom. Prošla su, dakle, tri tjedna i mnogi su se zabrinuto pitali što se događa s najvećim talentom hrvatskog nogometa.

Svaki put kad Matea zaboli “trepavica”, kad odigra lošu utakmicu ili nekoliko njih u nizu, odmah se postavlja pitanje što se događa s njim. Međutim, kad je ova ozljeda u pitanju, nema straha, Kovačić bi već protiv Maribora u Mariboru mogao biti u kadru, a za uzvrat nije uopće upitan. Počeo je trenirati, ništa ga više ne boli.

- Bit ću spreman za Maribor, sigurno - kazao nam je Mateo nakon utakmice protiv Splita, koju je opet odgledao s tribina.

- Njegov problem s petom metatarzalnom kosti posljedica je rasta. Ništa zabrinjavajuće, na vrijeme smo djelovali, neće biti nikakvih posljedica. Recimo, u svojoj biografiji Zlatan Ibrahimović napisao je da je u nekoliko mjeseci narastao čak 13 centimetara, zbog toga je imao problema, ali sad je jedan od najboljih igrača svijeta. To je kod nogometaša normalno, ništa strašno - rekao je još prije utakmice u Tiraspolu Dinamov liječnik dr. Ivica Smodek.

Kovačić je, naime, u zadnjih godinu dana, možda i manje, narastao oko šest centimetara, a noga mu je za oko jedan i pol broj veća nego prije. To je uzrokovalo probleme s kosti stopala no liječnici su ih na vrijeme otkrili i spriječili gori scenarij. Jer, da je Mateo nastavio igrati, kost bi vrlo vjerojatno puknula i tada bi ga ozljeda udaljila od terena na nekoliko mjeseci, možda i pola godine. U sezoni kad se od njega očekuje da bude jedan od nositelja igre, da izađe iz oklopa talentiranog dječaka i bude “muškarac”, bio bi to veliki šok. Zato je Kovačićev povratak dobra vijest, trajnih posljedica neće biti, međutim, ova ozljeda svakako je upozorenje. Kovačić je još uvijek u fazi rasta, treba mu možda drugačiji proces rada nego ostalima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 13:04