CROPIX
BORBA ZA HNL I EUROPU

LEGENDA HAJDUKA UOPĆE NE SUMNJA U KONAČNI ISHOD 'Hajduk će na kraju doći do drugog mjesta! Dinamo je ušao u probleme, šteta da je tolika razlika...'

ZLATKO VUJOVIĆ Legendarni napadač Bijelih aktivno živi i u vrijeme pandemije koronavirusa i nada se nastavku natjecanja u Prvoj HNL
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. svibanj 2020. 00:36

Pandemija je prekinula natjecanja, ugrozila poslove, ostavila ljude kod kuće, ali tko je navikao na sportski život nije izgubio svoj ritam.

- Svaki dan treniram. Vozim bicikl, trčim po Marjanu. Biram vrijeme kada ima manje ljudi, rano ujutro ili kasno navečer. Tako održavam i mentalnu i tjelesnu kondiciju - kaže nam Zlatko Vujović, nekoć legenda Hajduka, a danas vitalni sportaš u mirovini.

Primjer discipline

I nije pretjerano za nekadašnjeg golgetera kazati da je vitalan. U 61. godini Zlatko trenira kao u danima kada je tresao suparničke mreže u dresu Hajduka i Bordeauxa, u najboljim godinama karijere.

- Izgubio sam dva i pol kilograma otkada je počela pandemija. Pravilnim treningom sve se može, pogotovo kada je trening u prirodi. U teretani sam vježbao posljednjih 20 godina, ali sada sam se isključivo fokusirao na rad po Marjanu.

Zlatko Vujović najbolji je primjer discipliniranog rada i života. Uostalom, tako je i napravio veliku karijeru. Nogomet je Zlatku i danas ostao najvažnija dnevna zanimacija. Kako se živi bez nogometa?

- Navikao sam se, premda sam prvih dana mislio da je to nemoguće. Ne gledam stare utakmice, ne volim reprize. Uvijek sam uživao u nogometu, ali samo onome uživo. To je uzbuđenje, to je adrenalin. One utakmice koje sam već jednom pogledao, više ne mogu gledati s istom strasti. Tako već mjesec dana ne okrećem sportske programe, ali jedva čekam kada će ponovno početi natjecanja. Kako ona u Hrvatskoj, tako i europska.

Francuska je već završila prvenstvo, a u HNL-u se s nestrpljenjem očekuje nastavak. Jeste li pobornik ideje o prekidu natjecanja ili nastavku?

- Tu nema nikakve dvojbe, pogotovo u Hrvatskoj. Primarno gledam poziciju Hajduka, za Bijele bi bilo najbolje nastaviti sezonu. Jer da nije bilo korone, uvjeren sam da bi Hajduk u konačnici uzeo drugo mjesto. Uzet će i ovako, međutim, sada se kreće s potpuno novih pozicija. Preciznije, iz novih uvjeta. Mjesec i pol momčadi nisu trenirale, tko zna u kakvom su stanju igrači, koliko su izgubili osjećaja za loptu. Ali, sezonu u svakom slučaju treba nastaviti i konačni plasman dobiti s utakmicama na terenu.. Predsjednik UEFA-e Čeferin svim je savezima dao mogućnost izbora, ali bez obzira što su Francuzi prekinuli natjecanje, u HNL-u vjerujem u nastavak.

Hajduk bi u nastavak krenuo s četvrte pozicije, ali 10 kola je do kraja. Ima vremena i prostora za hvatanje druge pozicije.

- Tjelesna sprema bit će glavni faktor uspjeha, jer velika je vjerojatnost da će se igrati po dvije utakmice tjedno da se sezona što prije privede kraju. Momčadi koje budu imale više spremnijih igrača, koje budu imale manje problema s ozljedama, ostvarit će i bolji rezultat. Neće nikome biti jednostavno, ali kvaliteta na kraju uvijek ispliva - kazao je Vujović i dodao:

- Dinamo je ušao u niz problema tijekom korone, ali sreća za Zagrepčane što su napravili veliku zalihu bodova. Da je manja razlika, bila bi i borba za naslov zanimljivija s Dinamom u novom ruhu. Ovako su Zagrepčani u komfornoj poziciji, a uvjeren sam da će Hajduk doći do druge pozicije, jer nije svejedno igrati kvalifikacije Lige prvaka ili Europske lige.

Golemi hendikep

Na putu k ostvarenju cilja, drugog mjesta, otežavajuća okolnost je igranje bez publike. Izvjesno je da će se utakmice sljedećih mjeseci igrati pred praznim tribinama, a objektivno je dodati kako je takav scenarij najveći hendikep za Hajduk. Nijedan drugi klub u Hrvatskoj nema tako dominantnu ulogu navijača niti brojnost na tribinama kao što imaju Splićani.

- Istina, za Hajduk će biti golemi hendikep izaći na prazni Poljud. I ne samo Poljud. Na svim stadionima u HNL-u Bijeli su imali sjajnu podršku koja im je uvijek pružala vjetar u leđa. Ostali nemaju ni blizu takvu navijačku potporu, međutim morat će se brzo adaptirati na nove uvjete. Šteta je i za europske utakmice, ali, jasno, treba prvo izboriti Europu. Zato je bolje fokusirati se na rad, koncentrirati na pripreme za nastavak. Uvjeren sam da će se Prva liga igrati, a onda ćemo gledati vrlo zanimljivu borbu za europska mjesta. Radujem se nastavku sezone, jer dobre su krimi-serije, ali nema uzbuđenja do nogometa i velikih utakmica.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. lipanj 2024 07:58