Nikša Stipaničev / Cropix
DJELITELJI PRAVDE

Kreću li odmazde zbog Štimca? Puljani, Vinkovčani i Šibenčani 'pucaju' po sucima!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. ožujak 2011. 14:19

Darko Jergović i Istra 1961 prošlog su vikenda otvorili sezonu halabuke na suce, Zoran Vulić jučer se nadovezao, a Cibalia i Šibenik osnažili ambijent po kojem arbitri na utakmice dolaze sa šalabahterom i uputama - “ovima pomogni, ove pokradi”.

Prije nego je krenuo nastavak sezone, koeficijent na kladionici da ćemo svjedočiti optužbama za odmazdu ne bi bio veći od 1.05. Zato jer je istina da su određeni klubovi “podmetnuli leđa” za Vlatka Markovića i to žele naplatiti, barem pojedini od njih. Iskustva iz minulih sezona govore da su pritisci i utjecaji na suce stvarnost a ne neka fikcija. Ali i stoga što sad svaki trener čija je uprava ostala na “kontra strani”, ima savršeni alibi za rezultatski neuspjeh. Pogrešku suca na njegovu štetu neće tretirati slučajnom nego isključivo namjernom.

Dijeljenje nogometne pravde nikad u Hrvatskoj nije bilo blistavo, i uvijek su postojali važniji i manje bitni, ali u ovom posebno osjetljivom trenutku treba upaliti sve alarme. I povjerenik, i Sudačka komisija, ali još više pojedini moćnici koji su navikli nazivati arbitre prije utakmica, snose golemu odgovornost. Je li došlo vrijeme da i sami suci konačno javno kažu ako se na njih vrši pritisak? Ima li tako hrabrih i čistih ili tražimo previše?

No, i treneri neka dobro razmisle koje će “argumente” posezati da opravdaju loše rezultate, njihove optužbe, ako se u bilo kojem slučaju izgovore bez prave podloge, čine jednako veliko zlo HNL-u. Bolje im je da se posvete igri, primjećujemo da su u njoj neki deficitarni.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 22:30