ULAZNICE ZA MAKEDONIJU

KREĆE PRODAJA Hoće li Maksimir biti prazan kao što je bio Poljud na Švicarskoj?

Piše: ArhivaObjavljeno: 03. rujan 2012. 13:08

Gospodin Sijerković javio nam je da se nebo u petak odlučilo smilovati osiromašenom hrvatskome navijaču. Plati masno, navijaj srčano i pokisni kao miš, nije baš osobita parola pod kojom bi na nacionalni stadion pohrlio hrvatski čovjek, koji ionako svakodnevno tri puta prevrne džep u potrazi za kunom.

Nebo je, o hvala nebesima, stalo na stranu maloga čovjeka, kad već u Kući nogometa nije bilo više sluha za uglazbljivanje makar za oktavu nižih cijena ulaznica za utakmicu protiv Makedonije kojom Hrvatska započinje uvijek jednako zahtjevan kvalifikacijski put za Svjetsko prvenstvo. Lani se u rujnu na kvalifikacijsku utakmicu za Euro protiv Izraela, suparnika u rangu Makedonije, moglo za čak i znatno manje novca. Jedino je cijena istočne tribine - 120 kn - ostala nepromijenjena. Zapad gore bio je 130 kuna, danas, jednako loš i nekomforan, i kao cijeli stadion nenatkriven, stoji 200 kuna. Donja zapadna tribina (250 kn) skuplja je 50 kuna nego prije godinu dana. Deset kuna više treba izdvojiti za sjever (60 kn), kojeg bi primjerice Zdravko Mamić mogao cijelog, sa svih 9460 mjesta, otkupiti za sve svoje navijače, poklonike, radnu zajednicu, agitatore, članove HHO-a, umirovljene savjetnike..., za jednu tričavu mjesečnu proviziju od oko pola milijuna kuna što će inkasirati od Modrićeve plaće u Realu.

Visoke cijene

Navijački je korpus s relativnim negodovanjem dočekao vijest o cijeni ulaznica. Krvna slika egzistencije prosječnoga Hrvata, ako u međuvremenu još nije na koljenima, bez posla i s ovrhama, bljeđa je nego lani, dok je HNS u međuvremenu napunio svoju blagajnu igranjem na Euru, pa je mogao i otkinuti koju kunu u ime vjernih drukera, a za dobrobit narušenoga okruženja oko najpraćenije nacionalne momčadi.

- Cijene su bezobrazno visoke za naše prilike - suglasje je blic-ankete koju smo proveli na zagrebačkoj špici.

- Prigode beru jagode - rekao je kolega Slaven Alfirević iz Slobodne Dalmacije koji je svjedočio otužno praznom Poljudu i repertoaru negodovanja i vrijeđanja na Štimčevoj neuspjeloj izborničkoj promociji. - Vodstvo HNS-a odgovorno je za svoje poteze, oni smatraju da ima prostora za takve cijene, stvarnost će im u petak dati za pravo ili ih demantirati.

- Zar nije bolje spustiti cijene i napuniti stadion te pritom postići isti financijski učinak, a oraspoložiti nogometaše i izbornika, stvoriti pravu atmosferu domaćeg terena, čega nacionalnoj momčadi prečesto nedostaje u posljednje vrijeme. Imperativ HNS-a morao bi biti rasprodan stadion na otvaranju teških kvalifikacija - govori Andrija Kačić-Karlin, dugogodišnji kroničar nogometne reprezentacije.

Neki, pak, misle, da su u HNS-u visokom cijenom ulaznica željeli u prvom naletu obeshrabriti sve one navijače koji su na stadion htjeli doći da bi prosvjedovali riječju, a možda i (ne)djelom, protiv aktualne nogometne vlasti i njezina glavnog kadrovika. Od danas će ulaznice za utakmicu biti u prodaji u Zagrebu, a od sutra i u cijeloj Hrvatskoj, sve na prodajnim mjestima Tisak Medija centra.

S maksimirskih ćemo tribina u petak imati jasniju sliku o financijskoj moći i motiviranosti hrvatskog navijača da prati i podrži reprezentaciju. Naš susjed Slovenac, koji u prosjeku mjesečno zarađuje 300 dolara više od Hrvata, platit će između 60 i 190 kuna (8 do 25 eura) ulaz na Stožice, natkriveni bombončić od stadiona, gdje će 7. rujna ugostiti Švicarsku.

Put za raj ili bankrot?

Kad već ne možemo uime navijača zahvaliti Šukeru i društvu na razumnim cijenama karata, hvala barem Sijerkoviću na prognozi bez kiše. A da drukeri ne odu iz Maksimira uz oderane džepove i pokisli poput miševa, morat će se pobrinuti mnogo manje nebesa, a mnogo više Igor Štimac i njegov orkestar. Svaka je utakmica u kvalifikacijama kao vrtnja vretena za kockarskim stolom, ili si na putu za raj ili za pakao bankrota. I Šuker i Štimac naigrali su se takvih...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. rujan 2024 15:46