Tom Dubravec / CROPIX
PIŠE T. ŽIDAK

KOVAČEV ADUT ZA BRAZIL Brozović: 'Neymar? Veliki igrač, ali ništa posebno...'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 09. lipanj 2014. 01:30

Nema članka, nema intervjua o utakmici Brazil - Hrvatska, a da naglasak nije na riječi - pritisak. Brazil će igrati pod strahovitim pritiskom, oni moraju pobijediti, Hrvatska se mora samo - boriti. Takvu atmosferu ne stvaraju samo hrvatski mediji, ista je stvar i u brazilskim novinama, uz dodatak - Brazil mora pobijediti i igrati dobar nogomet.

Svi tražimo pukotine u brazilskoj momčadi, kojih zapravo nema. Govori se da nemaju zvučno ime poput Pelea, Rivelinha, Garrinche, Zica, Ronalda, Kake ili Ronaldinha, nemaju veliku “desetku”, “zlatnu loptu” kao ranijih godina. Kao najveću slabost spominju golmana, koji brani u kanadskoj ligi, a zaboravljaju da je prije nekoliko godina Julio Cesar figurirao kao jedan od najboljih vratara na svijetu. Zatim Neymar, najzvučniji brazilski igrač je neiskusan, ovo mu je prvo Svjetsko prvenstvo i to je hendikep. Tako misli Pele, koji je na svom prvom Svjetskom prvenstvu u tinejdžerskim godinama postao kralj nogometa. Naravno, Pele je to rekao da bi podebljao vlastitu veličinu.

Hrvatska se tješi. Nakon početnog oduševljenja što ćemo igrati na premijeri Svjetskog prvenstva pred dvije milijarde ljudi, dolazimo do utakmice najvećeg iskušenja za hrvatski nogomet. Jer, na premijeri nije dovoljno nastupiti, treba znati odigrati veliku predstavu, da u slučaju ponižavajućeg rezultata ne bismo postali predmet ismijavanja nogometnog svijeta. Priče o “najlakšoj utakmici” su smiješne, kao i da Hrvatska mora “uživati” u toj utakmici. Ta utakmica se igra za ugled na ljestvici svjetskih nogometnih vrijednosti, koju su stvarali Boban, Šuker, Prosinečki, Jarni, Bokšić, Ćiro Blažević, a danas Modrić, Mandžukić, Srna i Rakitić, za njezin status u budućnosti i zato će to biti najteža utakmica koju je Hrvatska ikad igrala.

Prva utakmica je najvažnija, samo ako Hrvatska u Sao Paulu izvuče dobar rezultat, bit će to podloga za veliki zalet. I kada gledate Brazil bez velike “desetke” i “zlatne lopte”, jednostavno se smrznete. Djeluju tako moćno. Ali, onda se sudarite s jednom drukčijim načinom razmišljanja. Danas je klince nemoguće impresionirati i zato ću vam vjerno reproducirati razgovor s Marcelom Brozovićem koji će najvjerojatnije biti u udarnoj postavi.

Znate li što vas čeka?

- Puno trčanja, agresije, uklizavanja. Ali, spreman sam...

Niste li impresionirani, igrat ćete uz Modrića na premijeri?

- Ne znam je li to točno, izbornik ništa ne govori. Ali, utakmica ko utakmica...

Može li se Hrvatska nadati pozitivnom rezultatu?

- Svakako, imamo vrhunske igrače, očekujem da ćemo nešto napraviti!

Što znači to - nešto?

- Pobijediti!

Marcela Brozovića ne može impresionirati Brazil, on u Sao Paulo dolazi po pobjedu. Kad sam ga pitao tko je na njegovoj poziciji bio najbolji i od koga je učio, rekao je - Frank Lampard. Uz dodatak - malo je ostario.

Ne bojite se Neymara?

- Igrač ko igrač. Veliki je igrač, ali ništa posebno...

Tko je za vas poseban, Ronaldo?

- Ni on, samo Messi...

Podsjetio me Marcelo Brozović na Štefa Lamzu koji je jednom, još ponešto mamuran, istrčao na Marakanu i pitao Belina - s kim mi to danas igramo? Sa Zvezdom? A tako!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. rujan 2024 01:26