Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
NAZDRAVILI ZA NASLOV

KONTURE ŠAMPIONSKE RIJEKE OPET SE CRTAJU U DUBAIJU Kekova momčad ima priliku koju ne smije propustiti. Prijelazni rok mogao bi odlučiti...

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 01. siječanj 2017. 14:51

Pripreme Rijeke za 2017. godinu počele su u - Dubaiju! Tamo se, naime, proteklih dana već tradicionalno okupila klupska vrhuška koja će u gradu budućnosti i mogućnosti značajan dio vremena odvojiti za promišljanje Rijekinih mogućnosti i klupske budućnosti u godini koja dolazi.

Iako su, kako su sami više puta istaknuli, u svakodnevnom telefonskom kontaktu, zbog poslovnih obaveza predsjednika Miškovića rijetki su petci kada su svi na okupu oči u oči. Zato su takvi trenuci idealni za crtanje nove Rijeke, kao što je to bilo svaki put dosad kada bi se klupska vrhuška na ispraćaju stare i dočeku nove godine okupila u Dubaiju. Počelo je na dočeku 2014. godine promišljanjem o Rijeci koja će se boriti za vrh hrvatskog nogometa i nastupati u Europi, nastavilo pričom o želji da se Rijeka upusti u borbu za naslov prvaka, a sada će se crtati konture šampionske Rijeke.

Sve za naslov

Što Rijeci donosi 2017. godina? Prethodnih godina granica očekivanja prilično je visoko postavljena, primjerice 2014. godine Riječani su uzeli dva trofeja (Kup i Superkup) te još jednom ostvarili europski iskorak, 2015. ostat će upamćena kao godina u kojoj su Bijeli prvi put u klupskoj povijesti dobili trening-kamp i ostvarili rekordan izlazni transfer (Kramarić), a iako 2016. nije bila začinjena sličnim ostvarenjima, mogla bi to biti godina u kojoj su udareni temelji Rijeke prvaka Hrvatske.

Naslov prvaka, nakon jeseni kakva je iza Matjaža Keka i njegovih igrača, iskočio je kao glavni klupski cilj u 2017. godini kojem će sve biti podređeno u mjesecima koji slijede.

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Mario Gavranovic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Mario Gavranović

- Ja sam samo trener najboljeg hrvatskog kluba! Razumijem želje, ali moramo ostati skromni kakvi jesmo. Pritisak će biti velik, ali ako se ne možemo s tim nositi, nismo ni zaslužili biti prvaci - govorio je Kek na nedavnoj Noći Rijeke.

Priča o samoodrživosti

Svjestan je i Kek da prilika kakva se ukazala ove sezone nešto je što se ne smije propustiti, a igre Riječana velikim dijelom jeseni pokazale su da Bijeli itekako imaju razloga nadati se naslovu prvaka. Bila bi to kruna Miškovićeva projekta “Rijeka prvak Hrvatske” i priče predsjednika Rijeke koji je prije četiri godine najavljivao da će se Rijeka uskoro boriti za titulu. Malotko mu je vjerovao, ali Mišković, Kek, Juričić i Mance jučer su u Dubaiju, nazdravljali i ispunjenju baš ove želje.

Dakako, u tom pogledu nezaobilazna tema bit će i siječanjski prijelazni rok. Zasad vlada neuobičajeni mir s obzirom na igre i rezultate Rijeke u jesenskom dijelu, na Rujevici su istaknuli i poprilično visoku cijenu za najinteresantnije eksponate u njihovu izlogu i prve se novosti mogu očekivati za četiri-pet dana, kada se društvo vrati iz Dubaija, gdje će slagati kockice šampionske Rijeke. Hoće li uspjeti zadržati Ristovskog i Bradarića, postoji li bolja opcija od Zute za lijevi bok ili pak treba li privremeno odstupiti od politike dovođenja igrača na kojima se može zaraditi i angažirati pojačanje koje će odmah donijeti kvalitetu više u lovu na naslov, ali možda uskratiti buduću zaradu? Takvo što bilo bi djelomično u koliziji s politikom samoodrživosti, ali jedan igrač mogao bi biti iznimka ako je procjena da može donijeti kvalitetu više u utrci za naslov prvaka.

Rijeka, 181216. 
Guvernerova palaca.
Bijela noc, godisnjica HNK Rijeka.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Iako nije isključen ni takav transfer, budući da se Riječani i dalje čvrsto drže zacrtanog budžeta, puno je realnije očekivati igrače koji bi trebali pojačati Kekov kadar, a onda za godinu ili dvije ostvariti transfer koji će, više ili manje, napuniti riječku blagajnu.

To je, uostalom, i bit riječke priče o samoodrživosti, život od prodaje igrača koje afirmiraju i kojima podignu vrijednost realnost je društva s Rujevice i klupska će strategija u tom pitanju i ove godine biti usko vezana uz ovaj cilj.

Siječanjska pojačanja Rijeke treba tražiti među raznim gavranovićima, andrijaševićima ili gorgonima, nekada ranije leovcima ili tomasovima, odnosno igračima kojima treba idealna sredina za novi igrački uzlet. Rijeka se pokazala idealnim odredištem upravo za takve igrače, što bi, uz borbu za naslov prvaka i kvalifikacije za Ligu prvaka koju titula može donijeti, mogao biti dobar mamac za poneko zvučno ime iz bilježnice sportskog direktora Srećka Juričića.

Korekcije u Europi

Uz naslov prvaka, koji se igrama Rijeke ove sezone sam po sebi nametnuo kao primarni cilj, u 2017. godini pred Bijelima su i velika očekivanja na europskoj pozornici. Posljednja sezona prije reorganizacije europskih natjecanja mora biti prilika za bildanje koeficijenta, ali i za pokušaj ostavljanja traga u europskim natjecanjima.

Rijeka, 181216. 
Guvernerova palaca.
Bijela noc, godisnjica HNK Rijeka.
Na fotografiji: Matjaz Kek, Srecko Juricic, Damir Miskovic i Vojko Obersnel.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

U posljednje dvije godine Riječani nisu u tome uspjeli, Aberdeen i Basaksehir ubili su nadu da će ponovo neki dobro znani europski klubovi gostovati na Kvarneru, ali zato je 2017. nova prilika.

Na Rujevici su se najbolje mogli uvjeriti koliki su doprinos klupskom rastu na svim razinama dale upravo europske utakmice, zbog čega novi europski iskorak mora biti fokus. Može li to biti Liga prvaka? Na predstavljanju Sava osiguranja kao novog sponzora Bijelih predsjednik Damir Mišković iskazao je nadu da će njihov logo dogodine stajati na dresu hrvatskog predstavnika u Ligi prvaka. Preambiciozno? Možda, ali Mišković i njegovi suradnici već su nekoliko puta razoružali skeptike, sada u Dubaiju ponovo kuju planove o borbi za titulu i svemu što ona nosi.

Dio medija iz BiH jučer je prenio vijest o interesu Rijeke za Ajdina Redžića, 19-godišnjeg ofenzivca Krupe na Vrbasu, bosanskog Hoffenheima, kako tepaju ovom klubu. Na prvu je imalo smisla, Redžić je jedan od darovitijih mladih igrača u susjednoj državi, njegovom afirmacijom mogao bi se ostvariti plus u blagajni i s te je strane priča imala smisla. Ipak, od Redžićeva dolaska u Rijeku, barem u ovom trenutku, neće biti ništa. Barem tako tvrde iz kluba dodajući da Redžić nije u njihovu fokusu te da netko, očito, na račun Rijeke pokušava dignuti cijenu igraču.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 14:17