Zagreb, 070912.Stadion Maksimir.Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2014 u Brazilu. Prvo kolo, skupina A, nogomet Hrvatska - Makedonija.Na slici: tucnjava.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX
VATRENO I NA TRIBINI

Komornu atmosferu na Maksimiru na trenutak 'podigli' sukobi na sjevernoj tribini

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 08. rujan 2012. 01:57

Ovog petka najveća priča nije bio Luka Modrić, koji je prvi put došao na svoj Maksimir kao punopravni član svlačionice “kraljevskog kluba”. Nije to bio niti Igor Štimac koji je i službeno počeo karijeru izbornika, a niti navijači koji su toliko puta bili igrač više za Hrvate...

Iako je Jose Mourinho stigao u Maksimir tek da vidi kako mu diše najvažniji ulov ovoljetnog mercata, pod Sljemenom je dočekan kao hollywoodska zvijezda s A liste... Na Pleso je sletio nešto oko podneva i od tada ga vjerna pratnja niti sekunde nije ispuštala iz vida. Prvo je posjetio bazu reprezentacije Hrvatske u hotelu AS. Srdačno se pozdravio s igračima, izbornikom Štimcem i evocirao susret s Krunom Jurčićem.

Netko ga je pitao zašto se odlučio za Luku Modrića, a “Special one” je imao spreman odgovor:

“Luka zna misliti dok igra, i on će ubrzati igru Reala” - kazao je Mourinho, otkrivši kako su ga navijači u Madridu sjajno primili.

- Njega smo baš željeli dovesti na Santiago Bernabeu. Bio je naš izbor od samog početka - dodao je Mourinho koji se kratko zadržao u razgovoru s Igorom Štimcem. Izborniku je prenio želju da Luka zaigra u obje utakmice punu minutažu. I da to nije Mourinhova zamolba, teško da bi izbornik Hrvatske mogao postupiti drugačije. Vidjelo se to i na utakmici s Makedonijom nekoliko sati kasnije, a koju je Mourinho gledao iz predsjedničke lože stadiona Maksimir.

Vidio je poluprazne tribine i komornu atmosferu. Čuo je Jose i zvižduke Igoru Štimcu na predstavljanju momčadi. Oni su se malo podebljali kada je Darijo Srna izbio s crte, a počelo je i kolektivno zazivanje Ivice Olića. Na kraju je Nikica Jelavić postigao pogodak za tri boda, ali gorak okus je ostao. Hrvati nikoga nisu oduševili...

I dok je Mourinho zbrisao pet minuta prije kraja utakmice kako bi izbjegao navijače, ali i stigao na avion za Madrid koji je prijavio polijetanje u 22.45 sati, Hrvati su nekako stigli do pobjede.

- Nisam oduševljen igrom, ali tri boda se pamte - bio je kratak ministar Željko Jovanović nakon utakmice.

Slično misli i Dario Šimić.

- Ovo nije bilo na razini Hrvatske - jasno je šef sindikata rekao ono što su svi mislili, a Robert Kovač na kraju je zadovoljan isključivo rezultatom.

- Sve je dobro, što se dobro završi. Nije bilo ništa posebno, ali najvažnija je pobjeda - kazao je Kovač, koji je pozvao na smirivanje tenzija.

- Treba misliti pozitivno, izvući pouke iz ovoga i okrenuti se Belgiji. Ipak idemo tamo s tri boda - jasan je bio Robert Kovač nakon utakmice.

Zanimljivo, veći dio posjetitelja počasne lože izbjegavao je sud o viđenom na travnjaku Maksimira. “Košarice” smo dobili sa svih strana, ali i od onoga koji više nema to pravo činiti.

Davor Šuker očito zaboravlja da više nije bivši igrač i reprezentativac, već predsjednik Saveza, a kao takav mora znati da pravila nalažu da se stane pred javnost nakon kvalifikacijske utakmice. I to prve službene.

Doduše, ako ne zna, onda mu je morao šapnuti netko od marketinških i PR stručnjaka iz Rusanove ulice. Barem su njih najavljivali na početku mandata. Zanimljivo, Davor Šuker je odustao čak i od one svoje “nema komentara”. Novinarima je nakon Makedonije mimikom pokazao da nije raspoložen za čašicu razgovora.

Od Vlatka Markovića barem smo znali dobiti “nema nikih problema” ili “bit ću tu dok budem htio”. Sa Šukerom smo, eto, počeli razgovarati mimikom. Čini se da tako razgovara i s najbližim suradnicima, jer samo na toj razini su mogli zauzeti zajednički stav oko cijene ulaznica i napraviti cirkus od početka kvalifikacijskog puta. Da Konzum nije uletio u posljednji trenutak i spasio stvar, na Maksimiru bi ovoga petka bila utakmica na razini onih Dinamovih iz HNL-a...

Incident na sjevernoj tribini

Bez obzira na slavlje Vatrenih protiv Makedonije, na tribinama maksimirskog zdanja nisu baš svi slavili. Naime, dogodilo se nekoliko pojedinačnih incidenata zbog kojih je morala i intervenirati policija. Nekoliko navijača je privedeno iz još neutvrđenih razloga.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 19:42