Damir Krajac / CROPIX
PROBLEMI UOČI ITALIJE

KOMENTAR Niki Kovaču su od Pirla i Buffona veći neprijatelji umor i ozljede

Olić je umoran od psihoze u HSV-u, Lovren od kritika, a Šuker od praznog stadiona i navijača
Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 24. svibanj 2015. 12:50

Nakon finala kupa u Zagrebu, Niko Kovač je sa svojim stručnim stožerom dugo analizirao stanje reprezentativaca uoči utakmice s Italijom. I što je mogao, nakon vijesti iz Madrida da je Luka Modrić izgubljen do kraja sezone, nego uhvatiti se za glavu. Ali, Niko Kovač nema pravo na zapomaganje “Mama mia”, iako smo svi svjesni; ako je ozljeda Luke Modrića glavni krivac što je kraljevski klub ostao bez ijednog trofeja, ako je falio Ancelottiju, falit će i Kovaču. I zato je izbornik upalio alarm.

Test utakmicu s Gibraltarom u Varaždinu odradit će vjerojatno “rezervni igrači”, bilo bi neozbiljno i nestručno riskirati s umornim nogometašima na jednoj nevažnoj utakmici s patuljkom svjetskog nogometa. Međutim, i njihovi igrači imaju krampone na kopačkama, i u tih 90 minuta može se dogoditi “zamor materijala”. Valjda će kondicijski trener imati razumijevanja, a Niko shvatiti da su neki igrači siti nogometa i da im je relaksacija važnija od golijade nad “Rock of Gibraltar”.

Od 8. lipnja reprezentacija će boraviti u Splitu, prvi trening u Poljudu bit će otvoren za javnost, ali uglavnom za polaznike omladinskih nogometnih škola, ne i za navijačke spektakle. A što “kemija” Niko Kovač u svojem laboratoriju u Salzburgu, kamo se povukao nakon finala kupa?

Veći neprijatelj od Pirla mu je umor. Umor će vjerojatno shrvati glavnog igrača Ivana Rakitića, kojega u idućih 20 dana čekaju tri najveće utakmice u sezoni; 30. svibnja finale španjolskog kupa protiv Athletica Bilbao, 6. lipnja finale Lige prvaka u Berlinu, i šest dana kasnije utakmica protiv Italije u Splitu, gdje bismo trebali zapečatiti naše sudjelovanje na Europskom prvenstvu. Umoran će biti i Ivica Olić, umoran od godina i iscrpljujuće psihoze u Hamburgu, a umoran će doći i Dejan Lovren iz Liverpoola, premoren od kritika, osporavanja i jedne upropaštene sezone. Da, ne znam u kakvom je stanju Mateo Kovačić, čiju nadarenost talijanski nogomet već dvije godine uporno upropaštava. Vjerojatno je i on umoran. A Davor Šuker? On je umoran od praznog stadiona, navijača, kritičara, Uefinih podvala...

Izbornik ne zna u kakvom stanju će na pripreme doći Mario Mandžukić, naš prvi i nedodirljivi napadač, koji već tri mjeseca nije zabio gol, kojega španjolski mediji svakog jutra sele u drugu državu i drugi klub, piju mu krv na slamku. Naš napadač je u krizi, ali, možda će baš utakmica protiv Italije biti prekretnica, iako, ne zaboravite, igramo protiv “Juventusa”. Buffon, Pirlo, Marchisio, Chielini, Bonucci su kičma Azzurra, stara gospođa je tvrda igračica.

Niko Kovač ne mora previše trošiti vijuge na Subašića, koji je u zenitu karijere, o Srni, koji je proteklih dana “dobio na borbenosti”, o Domagoju Vidi i Vedranu Ćorluki, koji na pripreme dolaze s čašom šampanjca u ruci. Najmanje ga treba brinuti Marcelo Brozović, kojemu je meč protiv Italije “tekma k'o tekma”. I kao što je rekao Josip Skoblar, tu je Ivan Perišić, najbolji hrvatski igrač na svjetskom prvenstvu, pouzdan, samouvjeren. “Nijemac...”

Jedna stvar me, ipak, zanima; hoće li Niko Kovač pregristi svoje principe i pozvati Nikolu Kalinića, koji je zabio 12 golova u ukrajinskom prvenstvu i čiji je klub u finalu Europskog kupa? Ili će ga ignorirati? I hoće li se na njegovoj listi naći Anas Sharbini? Znam pouzdano da neće zvati Antu Ćorića, ali za to je kriv isključivo Zoran Mamić, koji je previše disciplinirao, dozirao i mučio najnadarenijeg igrača Hrvatske lige. Iako je Kovačev poziv već zaslužio.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 12:32