RONALD GORSIC Cropix
KLJUČ JE ČVRSTA OBRANA

‘Ne želimo više biti simpatični i lijepi, a da nas pobjeđuju. Postali smo zrela momčad‘

Varaždin je na samom početku priče koja bi mogla postati europska
Piše: Mario DjakObjavljeno: 22. rujan 2024. 15:45

U Varaždinu je utakmica između Varaždina i Istre 1961 završila pobjedom domaćeg sastava rezultatom 1:0, a bila je to utakmica koja je ponudila čvrst i taktički nogomet, ali na kraju ne i lijep nogomet. Iako sama utakmica nije bila najljepša za gledanje, s puno opreza i čekanja na pogreške, Varaždin je uspio iskoristiti jednu ključnu priliku i uzeti sva tri boda.

Obje su momčadi ušle s velikim očekivanjima i tražile puni plijen. Konačni rezultat nije zadovoljio ambicije gostujuće strane, dok su u Varaždinu presretni novom pobjedom. Domaćini su u nekoliko navrata bili bliže pogotku, ali realizacija je ponovno izostala. Istra je pokazala svoju prepoznatljivu trkačku i fizičku igru, braneći se disciplinirano i tražeći priliku iz kontranapada, dok su Varaždinci s druge strane dominirali posjedom i imali tu jalovu inicijativu na utakmici koja nije ponudila pregršt zanimljivih situacija.

‘Moramo biti goropadniji prema naprijed‘

Trener Nikola Šafarić pohvalio je svoju momčad nakon utakmice, istaknuvši kako su dečki bili vrlo oprezni u fazi napada, svjesni da svaka izgubljena lopta može rezultirati brzom tranzicijom Istre, koja je poznata po svojoj brzoj igri.

- Nije bilo lako igrati, nije bilo i najljepše za gledati, možda se očekivala veća ljepota. Ali, naglašavam, ne želimo više biti simpatični i lijepi, a da nas pobjeđuju. Baš smo postali zrela momčad, tražimo rezultat na pametan način, čekamo šanse da kaznimo protivnika i zasad to dobro ide - govori Šafarić.

Varaždin ponovno nije primio pogodak, obrana je ključna stvar varaždinske igre ovog dijela prvenstva.

- To nam daje veliku sigurnost, a ako želimo ostati u gornjem dijelu tablice, moramo biti još goropadniji prema naprijed. Momčad izbaci pojedinca, a svaku utakmicu je to netko drugi - izjavio je.

image

Nikola Šafarić

RONALD GORSIC Cropix

Presudni trenutak utakmice dogodio se kad je Leon Belcar, koji je preselio na poziciju zadnjeg veznog, zabio odlučujući pogodak, potvrđujući kako mu ta nova pozicija izvrsno odgovara, omogućujući mu da maksimalno iskoristi svoje fizičke predispozicije.

Odličnu utakmicu odigrao je i Michele Šego, koji je u prvom poluvremenu bio konstantna prijetnja na lijevoj strani, prisilivši gostujućeg trenera Tramezzanija na promjene već na poluvremenu. Također, treba istaknuti i Ivana Nekića, koji je unatoč ozljedi glave i igranju sa zamotan glavom odigrao maestralno te na kraju "asistirao" za ključni pogodak. Ne smije se zaboraviti niti na varaždinsku jedinicu, Olivera Zeleniku koji je netom prije Belcarovog pogotka obranio sjajnu šansu i spasio Varaždin od mogućeg poraza.

Razloga za brigu nema

Naravno, kad se spominju one pozitivne stvari, treba istaknuti i ono negativno - zabrinjava da Varaždin već neko vrijeme muku muči s realizacijom, a ta je boljka bila vidljiva i u ovoj utakmici protiv Istre 1961. Dabrini udarci bili su ili blokirani ili daleko od okvira gola, dok je Latković u idealnoj jedan na jedan situaciji pogodio vratnicu. Šego je, pak, u svojoj najizglednijoj šansi pucao ravno u ruke golmana, što dodatno naglašava problem efikasnosti.

Rješenje? Rekao je Šafarić kako samo upornošću, radom i fokusom mogu doći do situacije da lakše šanse pretvaraju u pogotke, međutim, navijači se pitaju dokle će više trajati ta agonija koja prati varaždinske napadače. Vidjet ćemo što nam donose utakmice koje slijede, ali razloga za brigu trenutno nema pošto obrana drži sve konce varaždinske igre i dobrih rezultata.

U sljedećim kolima obje momčadi čekaju novi izazovi - Varaždin je na samom početku priče koja bi mogla postati europska nastavi li se s ovako dobrim rezultatima, dok Istra mora pronaći način da pobijede i vrate mir u svoj tabor.

Zelenika napokon zaradio plaću

Našalio se Nikola Šafarić i na račun obrana Zelenike, koji je sačuvao svoju mrežu netaknutom.

- Konačno smo dali malo posla i Zelenom pa da zaradi plaću - rekao je Šafarić.

12

bodova u sedam prvih rundi osvojio je Varaždin

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. rujan 2024 15:45