Slavlje igrača Varaždina

 VOJKO BASIC Cropix
NEVJEROJATNA OBRANA

Najveće iznenađenje SHNL-a moglo bi se boriti za Europu. Samo im je Hajduk uspio zabiti gol

Bedem Varaždina predvodi golman Zelenika, čija sigurnost i pouzdanost donosi stabilnost cijeloj momčadi
Piše: Mario DjakObjavljeno: 23. rujan 2024. 21:25

Nakon sedam odigranih kola SuperSport Hrvatske nogometne lige, Varaždin ima impresivni učinak od 12 osvojenih bodova, što predstavlja bolji start nego prošle godine. U početnih sedam ligaških utakmica lani Varaždinci su skupili 10 bodova s dvije pobjede, četiri remija te jedan poraz, što je također bio solidan početak, s obzirom na to da su nakon prvih devet kola imali samo jedan poraz. Ipak, ove sezone momčad pokazuje još bolju formu i zrelost, posebno u fazi obrane, što bi moglo rezultirati još uspješnijom kampanjom.

Jedan od ključnih faktora ovog pozitivnog trenda je nevjerojatna čvrstina obrane. Varaždin je u sedam kola primio samo dva pogotka, i to u jednoj utakmici, u drugom poluvremenu protiv Hajduka. Osim tog poluvremena, momčad je odigrala nevjerojatnih 13 poluvremena bez da primi gol, što je rijetko viđen učinak na ovoj razini natjecanja. Ovaj obrambeni bedem predvodi golman Oliver Zelenika, čija sigurnost i pouzdanost donose stabilnost cijeloj momčadi. Njegove pravovremene intervencije i odličan refleks omogućuju da momčad mirno gradi svoju igru iz pozadine.

Potencijal Šege, Mitrovskog i Dabre

Uz Zeleniku, iznimnu ulogu igraju i stoperi Ivan Nekić i Lamine Ba. Njihova međusobna koordinacija i razumijevanje na terenu omogućili su Varaždinu da neutralizira napadačke prijetnje protivnika. Nekić, iako mlad (23), pokazuje nevjerojatnu zrelost, čvrstinu u duelima i sposobnost anticipiranja protivničkih akcija. Njegova hrabrost bila je posebno vidljiva u utakmici protiv Istre, kada je nastavio igrati s ozlijeđenom glavom nakon sudara s Filetom, pokazavši odlučnost i borbenost. Lamine Ba donosi fizičku prisutnost i sigurnost u zračne duele, a s Nekićem tvori obrambeni par koji zasad funkcionira gotovo besprijekorno.

image

Oliver Zelenika

DAMIR KRAJAC Cropix

Obrana je postala ključni temelj igre Varaždina, ali treba istaknuti i solidan napadački potencijal koji momčad posjeduje. Iako se muče s realizacijom u napadu, stvaranje prilika je konstantno. Igrači poput Šege, Mitrovskog i Dabre stalno prijete protivničkim obranama, no nedostaje im završni dodir pred golom. U utakmici protiv Istre bilo je nekoliko situacija gdje su trebali bolje iskoristiti prilike: Latković je pogodio vratnicu u situaciji jedan na jedan, dok je Šego u velikoj šansi pucao ravno u golmana. Međutim, momčad je trenutno u vrlo dobroj formi, što se vidi i u samopouzdanju igrača, a to im omogućuje da vjeruju kako će pronaći rješenja u napadu.

Šafarić radi jako dobar posao

Varaždin je na početku dugog prvenstva, ali s obzirom na stabilnu obranu i momčadsku širinu, sve je moguće, pa tako i osigurati mjesta koja vode u Europu. Dolazak novih pojačanja dodatno je povećao konkurenciju i kvalitetu unutar momčadi, pa trener i sportski direktor Nikola Šafarić sigurno s velikim zadovoljstvom gleda prema nastavku sezone, znajući kako radi jako dobar posao u obje svoje funkcije.

Zaključno, Varaždinci su ove sezone uložili temelje za još bolji rezultat nego prošle godine. Ako obrana ostane na ovoj razini, a napadači pronađu potrebnu oštrinu u završnici, momčad bi mogla postati iznenađenje sezone. Varaždin se sve više nameće kao stabilna i kompetitivna ekipa u HNL-u, a s ovakvim napretkom, borba za gornji dio tablice i europske pozicije nije nerealna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. rujan 2024 21:25