Oliver Zelenika

 TOM DUBRAVEC Cropix
OLIVER ZELENIKA ZA SN

‘Mi smo najsvjetlija točka lige. Transfer? Bilo je interesa, bolje pitati klub‘

Kapetan Varaždin vjeruje da ove sezone njegov klub može do Europe
Piše: Mario DjakObjavljeno: 26. rujan 2024. 06:54

Oliver Zelenika, kapetan i vratar Varaždina, u intervjuu za SN podijelio svoja razmišljanja o atmosferi u momčadi, uspješnom početku sezone, te osobnim ambicijama u klubu. Varaždinci su u ovoj sezoni pokazali zavidnu formu, a Zelenika je istaknuo kako su zajedništvo, pripremljenost i čvrsta obrana ključni faktori iza dosadašnjih rezultata.

- Atmosfera u momčadi je odlična. S obzirom na sve što se događa, mislim da smo u ovom trenutku možda i najsvjetlija točka lige. Na kraju krajeva, i tablica pokazuje da smo najkonkretniji od svih, što nas iznimno veseli. Nadali smo se tome, iako nismo osjećali pritisak, što je vjerojatno jedan od razloga zašto sada igramo opušteno i s uspjehom. Osobno, jako sam zadovoljan svim statističkim podacima koji nam idu u prilog, pogotovo jer se vidi da obrambena igra nije isključivo zasluga vratara, već svih 11 igrača na terenu, s posebnim naglaskom na užu obranu koja zasad igra zaista na visokoj razini - započeo je Zelenika.

Jedno poluvrijeme

Jedan od ključnih razloga za trenutačnu poziciju Varaždina na ljestvici (4. mjesto) je njihova obrana. S igračima poput Ivana Nekića i Lamine Baa u obrambenoj liniji, uz Zeleniku na golu, Varaždinci su primili samo dva gola u sedam utakmica, a i ta dva su došla u jednom poluvremenu protiv Hajduka. Zelenika je zadovoljan dosadašnjim učinkom, ali naglašava da i u ofenzivnom dijelu momčad može napredovati.

image

Oliver Zelenika, Zvonimir Šarlija

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

- U dosadašnjih sedam utakmica nismo bili zadovoljni samo jednim poluvremenom, i upravo u tom poluvremenu primili smo ta dva pogotka. Što se tiče ofenzive, definitivno smo mogli više u nekim utakmicama, pogotovo u onima koje su završile bez golova. No, ne treba žaliti, vidimo koliko je teško postići pogodak i koliko je izazovno kontinuirano pobjeđivati - poručio je.

Također je istaknuo kako se posebna pažnja posvećuje fizičkoj spremi igrača, što im omogućuje brže tranzicije i napade iz dubokog bloka. U takvom sustavu igre, precizne kontre i brzina napadača kao što su Šego i Mitrovski donose važne “lake” golove.

- Na terenu se branimo sa svih 11 igrača, što smo značajno unaprijedili kroz pripreme. Da bismo se učinkovito branili svi zajedno, potrebna je velika trka, a upravo smo tu trku podigli na višu razinu. Uz to, postali smo puno okomitiji u igri, iz srednjeg ili niskog bloka brže i jednostavnije dolazimo do protivničke trećine. To nam je donijelo uspjeh, pogotovo u realizaciji “laganih” pogotka nakon bjegova Šege i Mitrovskog, kao i iz prekida. Osim toga, odgovornost svakog pojedinca na terenu, uz njihovu trenutačnu formu, stvorila je tu čvrstu obranu koju imamo. Trener povlači odlične poteze, a igrači s klupe donose svježinu i konkretan pomak u igri. Svi možemo biti zadovoljni, a jedini put prema naprijed je da nastavimo ovako.

Što se tiče ambicija, Zelenika priznaje da pritisak za osvajanje mjesta u top 4 trenutačno nije prisutan, ali se ne odriče mogućnosti da Varaždin napadne europska natjecanja. Naglasio je da je ova ekipa najkonkretnije pokazala put prema uspjehu i da će sljedeće utakmice protiv Osijeka i Dinama biti pravi test za njihovu europsku ambiciju.

image

Oliver Zelenika

PAUN PAUNOVIC Cropix

- Što se tiče pritiska za plasman među top 4, njega trenutačno nema, to je najvažnije. A kao drugo, prerano je da bi se razgovaralo o Europi. Svake sezone dobro ulazimo u prvenstvo, doduše, ne baš ovako dobro. Nakon prve četvrtine uvijek su se spominjale neke europske ambicije, no ne bih išao predaleko jer ima još puno do kraja. Međutim, definitivno moram reći da je ova ekipa najkonkretnije pokazala koji je put i na koji način se može doći do Europe i napasti “veliku četvorku”. Vidjeli smo da možemo igrati protiv svakoga, a sljedeće utakmice protiv Osijeka i Dinama pokazat će gdje smo i kako ćemo se postaviti u toj utrci. Ako nam se situacija otvori, zašto ne, ovaj grad to zaslužuje, kao i naši navijači. Dugo smo bili u fazi “ušli smo u ligu, ajmo ostati”. Eh, ajmo sad ostati na zimu, ako je moguće, a onda se boriti za veće pozicije.

Bilo je interesa

Na kraju, Zelenika je podijelio i svoja razmišljanja o prošlim prilikama za transfer, priznavši da je bilo interesa za njegove usluge, ali da ne žali što je ostao u Varaždinu. Fokusiran je na stvaranje velikog uspjeha s momčadi i osobno uživa u ulozi kapetana i lidera.

- Bilo je interesa za mene u prošlosti, i to je istina, no zašto se neki transferi nisu realizirali, bolje je pitati klub. No, ne žalim niti najmanje zbog toga. Ovdje sam se opet etablirao. Zadovoljan sam svojom igrom, kapetan sam ekipe i nemam potrebe žuriti bilo gdje. S Varaždinom želim ostvariti još veći uspjeh. Imam još dvije godine ugovora i uživam u ovom gradu, blizu sam doma i koncentriran sam maksimalno na Varaždin i ostvarenje što boljih rezultata - zaključio je Zelenika.

Moramo znati cijeniti to što imamo i sami sebe cijeniti

Trener Nikola Šafarić uspio je organizirati momčad tako da Varaždin iz svake utakmice izlazi s minimalnim brojem pogrešaka, što im daje veliku sigurnost u igri.

- Obrana je ključna. Moramo znati cijeniti to što imamo i sami sebe cijeniti, što je iznimno važno s obzirom na to da šira sportska javnost nije očekivala da ćemo biti na ovakvoj poziciji. Trebamo taj gard zadržati i u idućim utakmicama, jer dokazali smo da možemo igrati protiv svakoga - samouvjereno je rekao varaždinski vratar. (md)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. rujan 2024 06:54