Nenad Bjelica

 GORAN MEHKEK Cropix
BOLJE NE ROTIRATI

Kako izbjeći šok: Bjelica u sličnoj situaciji kao prije pet godina, ali Kamerunac više nije ‘Varaždinec‘

Nakon Atalante se sastao s Varaždincima, a sad mu je ždrijeb namjestio istog suparnika i poslije Monaca
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. listopad 2024. 13:19

Prvi trenerski mandat Nenada Bjelice u maksimirskim almanasima smatra se najuspješnijim razdobljem Dinamove povijesti tijekom 21. stoljeća. Doduše, nešto bolje ukupne brojke imaju Nenad Ivanković (s prosjekom od 2,40 boda po utakmici) i Krunoslav Jurčić (2,38). No, Bjelica (ima 2,31 bod po utakmici) napravio je uvjerljivo najveći iskorak u Europi. U prvoj sezoni dosegao je četvrtfinale Europske lige, a u drugoj se plasirao u Ligu prvaka.

O pobjedi "modrih" protiv Atalante (4-0), 18. rujna 2019., na startu razigravanja u skupini Lige prvaka, i danas se među maksimirskim navijačima raspredaju priče. Nikada Dinamo protiv nekog kluba iz "liga Petice" nije izgledao tako moćno. Bjelica je taktički zaskočio trenera Atalante Gasperinija, i na njegovih 3-5-2 odgovorio istovjetnom formacijom.

‘Europski tulum‘

Dinamo je igrao u sastavu: Livaković - Theophile, Dilaver, Perić - Stojanović, Moro, Ademi, Olmo, Leovac - Petković, Oršić. Već na poluvremenu maksimirska se zbilja činila nestvarnom. Semafor je zrcalio rezultat 3-0, uz gol Leovca i dva Oršića. U nastavku, Oršić je novim pogotkom "zaokružio" hat-trick. Nakon završetka utakmice, Gasperini nije uspio talijanskim novinarima objasniti - čemu su nazočili...

image

Nenad Bjelica

GORAN MEHKEK Cropix

Samo tri dana nakon "europskog tuluma", Dinamo je gostovao u Varaždinu. Bjelica je za ogled na stadionu Anđelka Herjavca izveo jednu od svojih rotacija. "Preformulirao" je način igre i gotovo cijelu momčad. Protiv Varaždina su zaigrali (4-1-4-1): Zagorac - Pinto, Theophile, Perić, Moubandje - Gojak - Hajrović, Majer, Ivanušec, Atiemwen - Gavranović. Sustav stalnih izmjena dotad je uspješno funkcionirao. Međutim, u 62. minuti utakmice preko stadionskog se razglasa začula instrumentalna verzije skladbe - "Ja sem Varaždinec". Prigodno, s obzirom na to da je gol zabio - Jessie Guera Djou. Bjelica je pokušavao izmjenama (ušli su napadači Petković, Kadzior i Kulenović) promijeniti tijek varaždinske utakmice, ali nije uspio. Unatoč neočekivanom porazu, trener Dinama nije bio pretjerano izložen kritikama. Još su bila svježa sjećanja na noć kada je ponizio Gasperinija, pa su medijski komentari Bjelicu uglavnom rehabilitirali. Međutim, već su i površne analize upućivale na zaključak da je trener Dinama "zaboravio" veznu liniju očvrsnuti defenzivi sklonim igračem (Gojak to očigledno nije bio).

Iznimne recenzije

Pet godina kasnije Nenad Bjelica nalazi se u sličnoj situaciji. Ponovno je dobio iznimne recenzije za igru Dinamove momčadi protiv Monaca, a ždrijeb mu je u nedjelju "namjestio" - gostovanje u Varaždinu. Osim što je bogatiji za iskustvo poraza otprije pet sezona, Bjelicu je dočekala još jedna dobra vijest: Djou više nije Varaždinec. Kamerunac već godinu dana igra za Zimbru iz Kišinjeva.

image

Josip Mišić

RONALD GORSIC Cropix

Hoće li Bjelica i ove nedjelje posegnuti za rotacijama u momčadi? Izvjesno je da će biti izmjena u sastavu, s obzirom na to da je energetska potrošnja igrača protiv Monaca bila iznimno velika. Ali, zacijelo neće eksperimentirati kao prije pet godina...

Također je izvjesno da će trener Dinama revidirati i sustav igre (najvjerojatnije u 4-3-3) jer formaciju s trojicom u zadnjoj liniji (3-5-2) koristi uglavnom za važnije, odnosno prije svega - europske utakmice.

U dvije utakmice (koliko ih je vodio nakon povratka u Maksimir) Bjelica je "izvrtio" 18 igrača. Može se očekivati da će maksimirski stožer definirati sastav od trenutačno najspremnijih igrača. Dakle, odlučivat će testiranja i parametri, kojima će Dinamovi nogometaši biti izloženi tijekom trenažnog procesa uoči puta za Varaždin. Zbog ozljeda izostaju Pjaca i Stojković, a neizvjestan je i Mmaee.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 13:20