Alen Halilović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
SRAMOTNA EPIZODA

Trener Rijeke progovorio o najtežem trenutku otkad je došao i otkrio loše vijesti o Haliloviću...

‘Bila mi je to najteža utakmica. Tražio sam od igrača sve što nismo napravili. No, nisam zabrinut!‘
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. listopad 2022. 16:39

Nogometaši Rijeke nakon sramotne epizode u Kutini gdje su se dobrano morali pomučiti i u 120 minuta tek nakon jedanaesteraca uspjeli osigurati prolaz u iduće kolo SuperSport Kupa Hrvatske, okreću se novim ligaškim izazovima. Već u nedjelju (17.10) će igrači trenera Sersea Cosmija u Koprivnici u okviru 14. kola prvenstva tražiti nastavak svog pozitivnog niza i četvrte pobjede, odnosno treće ligaške u nizu.

- Očekuje nas jedan protivnik koji nam, kao i svi do sada, može nanijeti probleme. Svjesni smo da moramo nastaviti pobjeđivati kako bi izašli iz krize, niz pobjeda mora biti dug. Spremamo se za ovu utakmicu s poštovanjem prema protivniku, i kao i prema svima do sada, ali smo svjesni da nam ovo može biti prilika da napravimo još jedan korak više ka izlasku iz krize - kazao je Cosmi u uvodu koji nije mogao izbjeći pitanja o igri, odnosno bolje reći nedostatku iste u Kutini gdje je Rijeka kroz rulet jedanaesteraca osigurala ogled osmine finala Kupa protiv BSK, aktualnog člana Prve lige iz Bijelog Brda, odnosno drugoligaša.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Bila mi je to najteža utakmica, odnosno najteži trenutak otkad sam došao u Rijeku. Tražio sam od igrača sve ono što nismo napravili, a nogomet, odnosno moje iskustvo u nogometu mi kaže da koncentracija i pristup utakmici kada igraš protiv nekog niželigaša nikada nije pravi. I baš zbog toga sam tražio još veću pažnju, još bolju koncentraciju, posvećenost utakmici. Nažalost, ništa od toga nismo napravili, jedina pozitivna stvar iz te utakmice na kraju je bio naš prolaz u sljedeće kolo natjecanja. O.K., i pucanje jedanaesteraca, ali sve ostalo bi što prije htio zaboraviti i što prije krenuti dalje. U mojoj karijeri sam vodio i momčad iz nižeg ranga, kada sam počinjao karijeru, dogodilo mi se da sam se par puta našao sa svojoj momčadi u takvoj situaciji gdje igramo protiv puno jačeg protivnika. Znam mentalni pristup tih niželigaških momčadi, kao i onih koji se smatraju, napominjem, samo smatraju, superiornim. Stvarno bih stoga ovu utakmicu htio što prije zaboraviti, ostaviti je iza sebe, ali ovim putem bih i čestitao protivniku na jednoj sjajnoj utakmici, zalaganju, trudu i želji za dobrim rezultatom - dodao je Cosmi koji je priliku dao i nekolicini igrača koji nisu igrali neko vrijeme, ali i nekolicini nogometaša koji su važan dio prve momčadi poput Krešića, Alvareza, Vrančića, Hodže i Galešića.

Niti to nije bilo dovoljno da Rijeka glatko i uvjerljivo nadigra Moslavinu, no Cosmi stvari vidi malo drugačije.

- Nisam zabrinut za ovu utakmicu jer sam siguran kako neću dozvoliti da se ponove takve greške. Mislim da smo naučili nešto iz ove utakmice, ovakve stvari se događaju širom Europe. Nije sigurno bio prvi put da se prvoligaške momčadi nađu u problemu protiv nekih niželigaša te da pobjeđuju ili gube u posljednjim sekundama susreta. To se događalo u svim ligama Petice, to je nogomet. Nisam zabrinut, samo se nadam da smo zaista izvukli pouku iz ovog. Jedan od ciljeva koji sam si zacrtao odnosi se na veliki broj igrača u momčadi. Cilj je bio taj da nemamo prvu momčad, pa zatim drugu, da se tako rade podjele. Svi smo mi jedna Rijeka, jedna momčad, i igrači koji igraju više i oni koji manje participiraju da, kada dobiju priliku, da su svjesni prije svega važnosti utakmice, važnosti predstavljanja grba i dresa i da imaju isti način razmišljanja i igre kao i oni iz najboljih jedanaest. Ne dajem nikakvo opravdanje momčadi, ali moram priznati i da je teren bio u stvarno lošem stanju. Nogomet se igra na nogometnim igralištima, a ono nije bilo nogometno igralište. Ponavljam, to ne smije biti i nije nikakvo opravdanje - kazao je Cosmi kojem bi ova utakmica mogla poslužiti i kao smjerokaz kada je u pitanju redizajn momčadi, odnosno prvenstveno reduciranje kadra momčadi koja danas broji i preko 40 igrača.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Uostalom, i sam trener je po svome dolasku u Rijeku najavio nešto slično.

- Riječ pospremanje, odnosno čišćenje kadra mi se ne sviđa, to znači da moramo maknuti nešto što ne valja, nešto što je prljavo. Mislim da je više potrebna reorganizacija kadra jer ova ekipa nije homogena. Na primjer, negdje imamo jako veliki višak, a negdje manjak igrača na određenim pozicijama. Treba stvoriti homogenu ekipu, momčad raspodijeljenu po pozicijama kako to treba biti, dakle četiri napadača, pa određeni broj veznih igrača i tako dalje. Sada jednostavno imamo prevelik broj igrača, momčad nije u balansu i to onda stvara određene probleme - objasnio je Cosmi koji je pogledao i prvu utakmicu protiv Slavena Belupa koji je na Rujevici minimalno slavio (1:0) u prvoj četvrtini sezone.

- Naravno, pogledao sam je. Mislim da ćete se složiti sa mnom kako to nije bila zaslužena pobjeda gostujuće momčadi, Rijeka je u tom dvoboju bila puno bolja, imala posjed, stvorila je puno više prilika i praktički je samo ona igrala. Slaven je stigao do gola iz jednog izvanrednog poteza, ali sve je to bilo davno. To je momčad koja igra dobar nogomet, na kraju to i ljestvica pokazuje. Ja sam čovjek koji voli pogledati ljestvicu, ona ti puno toga govori - naglasio je Cosmi koji se osvrnuo i na njihov specifičan nogomet s malo postignutih i većim brojem primljenih golova, ali taj nogomet im je donio i prednost od 10 bodova, koliko trenutno imaju više od Rijeke.

- Ne želim previše raditi analizu prvoligaške ljestvice, posebice ne kod klubova koji su ispred nas. Deset bodova sigurno nije malo, ali nije niti tako puno. Slaven zna iskoristiti svoje golove za pobjede. Mislim da je nama važnije u ovom trenutku gledati na sebe, neću se ostalima baviti do derbija s Dinamom, odnosno do kraja prvog dijela sezone. Nakon toga ćemo povući crtu i vidjeti gdje smo i kako stojimo. Moramo nastaviti svojim putem, pokušati biti opasni. Sretan sam što su nam napadači počeli zabijati i što smo u zadnjih pet utakmica dobili svega jedan gol u ligi. Opet, ne možemo krenuti s pretpostavkom da ga nećemo primiti, gol moramo i dati - kazao je Cosmi za kraj.

Halilović zaradio upalu pluća

U Koprivnici će Rijeka sigurno biti lišena usluga Alena Halilovića koji se nakon ozljede vratio i pokazao u dobrom svjetlu u Velikoj Gorici da bi sada nažalost "zaradio" upalu pluća.

- Prije svega bih ovim putem htio pozdraviti Alena, napokon je ušao u ritam treninga i utakmica, no jednostavno nema sreće. Nije trenirao niti prošli tjedan, kao niti ovaj, nažalost ima upalu pluća. Treba biti miran, fizički se oporaviti od svega, a otvoreno vam kažem da će Halilović biti najveće pojačanje Rijeke u studenom. U kadar nam se pak vraćaju Obregon, Djuričin, kao i Mateo Pavlović, koji je očistio crveni karton u Kup dvoboju.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
13. svibanj 2024 09:09