Emir Sahiti i Antonio Bosec

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
ANALIZA NA HRT-u

Strahonja: Nije bio penal za Slaven! Trebao je reagirati VAR, odmah potom nova velika pogreška suca

Ekspert javne televizije izrekao je svoje mišljenje glede kaznenog udarca kod 1:2 za Hajduk.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 13. studeni 2022. 22:12

Dok je Bruno Marić, sudački šef hrvatskog nogometa analiziravao cijelu polusezonu na Maxsportu, na javnoj televiziji (HTV) okupila se ekipa u emisiji Stadion. Tamo je Mario Strahonja, sudački ekspert Hrvatske radiotelevizije rekao - nije trebalo biti jedanaesterca za Slaven Belupo!

- Ovo nije nogometni kazneni udarac! Napadač nije niti imao mogućnost igranja lopte jer ona je išla u gol-aut. Ako je situacija takva, onda se ne sudi kazneni udarac. Ono nije bio penal. VAR je apsolutno morao regirati. Što se tiče ulaska igrača Slavena u kazneni prostor prilikom izvođenja penala njegovog suigrača, tu se ne aktivira VAR i to je glavni sudac morao vidjeti. Tu je već vezao dvije velike pogreške - kazao je Strahonja.

Za prekid utakmice rekao je?

- Događalo se svašta. Vidimo Soldu koji malo čvršće ulazi u duel. To je do tada prihvatljivo, ali kada ga je gurnuo rukama zaslužio je žuti karton. Naravno, i Livaja također. No, nije mu bilo lagano igrati ovu utakmicu. Livaja mu je u onoj drugoj akciji malo kasnije ušao leđima, nije bilo elemenata za karton. No, nažalost, dogodio se tada incident, pomoćni sudac biva pogođen u glavu. Do tada je sudac Čulina dobro sudio, ali zatim je podlegao ogromnom stresu, što je razumljivo.

- U ovakvim situacijama prije početka utakmica dogovaraju se sastanci. Tamo se sastanu suci, delegati, predstavnici policije i osobe zadužene za sigurnost. Suci su sada pokazali da su spremni nastaviti utakmicu, što je bila hrabra odluka. Drugo pitanje - delegatima i policiji, mogu li reagirati ako treba isprazniti dio tribine. U Koprivnici to nije bilo moguće...

A drugi kazneni udarac za Slaven, onaj koji je izvučen izvan kaznenog prostora?

- Pitanje je je li uopće bilo prekršaja, a ako je bio, bio je van kaznenog prostora. Tu je glavnog suca ispravio VAR, pa je poništio odluku, ali je problem što su je ova pogrešna odluka prouzrokovala dva žuta kartona igračima Hajduka. Krovinoviću za prekršaj i Mikanoviću za nesportsko ponašanje. Sudac Čulina nije imao svoju večer, ali mnogi je u takvom okružju ne bi imali - rekao je Strahonja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 17:33