Igor Musa

 foto:Jakov Prkic
IGOR MUSA ZA SN

S Lekom je predvodio šampionski Hajduk, a igrao je i za Belupo: ‘Teže je na Poljudu nego na Maksimiru‘

Splićani u subotu dočekuju goste iz Koprivnice, a bivši igrač oba sastava je najavio taj susret
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. ožujak 2023. 14:53

Za dva dana je Slaven Belupo na Poljudu, ali sredinom tjedna utakmica je u velikoj, dubokoj sjeni Juniorske lige prvaka. Hajduk se fokusirao na europsko gostovanje svog podmlatka, pa tako ni pobjeda u Osijeku prošle nedjelje nije "opjevana" kako bi se to inače radilo.

- Ali je pobjeda izuzetno važna da se momčad počinje dizati iz rezultatskog minusa - naglasit će Igor Musa.

Nekoć igrač koji je nosio oba dresa, jer Musa je predvodio Hajduk u slavnim šampionskim danima generacije 2001. zajedno s Ivanom Lekom, ali kasnije je bio i igrač Belupa.

- Znam kako je doći u Koprivnicu s Hajdukom, ali kako je i Farmaceutima izaći na Poljud. Teže nego na Maksimir, to vam mogu reći.

Vratit ćemo se ipak prvo na prošlonedjeljnu pobjedu. Kako biste ocijenili izdanje Hajduka u Gradskom vrtu?

- Iznad svega kvalitetno. Momčad je izgledala rastrčana, puna energije. Bitno je da Hajduk nije primio pogodak nakon dugo vremena, ali još je važnije da je cijela momčad djelovala organizirano i čvrsto.

Dvije najbolje utakmice proljeća odigrao je Hajduk u Osijeku. U šali su Bijelima navijači po društvenim mrežama predlagali "preselite se u Gradski vrt". Ali, sigurno je da mogu hajdukovci i na Poljudu ponoviti igru koju su pokazali u Osijeku.

- Nakon Kupa su već imali identičnu prigodu, ali su se "opekli" protiv hitre tranzicijske Lokomotive. Ponekad je bolno učiti na vlastitim pogreškama, ali prošli su Bijeli taj proces, dobili su lekciju. Zato će oprezno pristupiti dvoboju s Belupom.

Traže hajdukovci drugu zaredom, vezivanje dviju pobjeda u prvenstvu puno bi značilo za samopouzdanje ekipe.

- Nakon Osijeka mora Hajduk pokazati je li njegova pobjeda u Gradskom vrtu plod dobre igre ili je možda ključno bilo slabo izdanje domaćina. Hvata li Hajduk formu ili je u Gradskom vrtu uhvatio Osijek u njihovom slabom trenutku, saznat ćemo u subotu na Poljudu. Za Bijele je pozitivno što nisu u Osijeku bili u grču. Igrali su nogomet, bili čvrsti u svim linijama.

Istina, uvjerljiv je bio Hajduk protiv Osijeka, međutim svaka je nova utakmica i novo dokazivanje. Kakav Belupo očekujete na Poljudu?

- Zatvoren i tvrd. Nisu u velikoj formi, ali protiv Hajduka će u defenzivnoj formaciji tražiti prigodu za pozitivan rezultat.

Belupo malo prima, ali i malo pogodaka postiže, na njihovim utakmicama rijetki pogoci padaju, međutim ono na što Bijeli trebaju staviti fokus jest činjenica da je Belupo jedini ovog proljeća pobijedio Rijeku.

- Taj podatak puno govori o Belupu kao zahtjevnom protivniku. Za Hajduk bi bilo idealno da se utakmica otvori brzim pogotkom, ali na Poljudu nismo u drugom dijelu sezone gledali taj scenarij. Dapače, morali su se Bijeli vaditi iz zaostatka. Belupo će sigurno zatvorenom formacijom pokušati unijeti nervozu među Bijele, ali i na tribine. Iskreno, i ja bih tako išao da sam trener Belupa. Neće to nikako biti lagana utakmica. Dapače, vidim Belupo kao najtežeg suparnika Bijelih na Poljudu ovog proljeća.

U konkurenciji Šibenika, Gorice, Rijeke i Lokomotive zaista Belupo i spada u red težih suparnika. Subotnji dvoboj Hajduka i Slavena Belupa ima dvostruku važnost. Naime, za nešto manje od mjesec dana, sredinom travnja u Koprivnici na rasporedu je dvoboj vrijedan finala Kupa. Hoće li treneri skrivati adute u subotu da bi zavarali protivnika pred Kup?

- Držim da takav scenarij treneri nemaju u glavi. Dapače, žele pobijediti kako bi dobili psihološku prednost uoči Kupa. Momčad koja u subotu odnese bodove podiže samopouzdanje pred skorašnje polufinale. Neće nitko kalkulirati, ići će suparnici punom snagom.

Obje ekipe imaju komfornu situaciju prvenstvu, Hajduk je drugi, Belupo u sredini tablice daleko od bilo kakve dramatične situacije.

- Hajduku je neusporedivo veći pritisak, jer pred vlastitim navijačima mora pokazati da je forma u uzlaznoj putanji. Belupo nema imperativ na Poljudu, ali bodovi na splitskom stadionu, ili barem remi, puno bi Farmaceutima značili pred Kup. Puno je toga usmjereno prema Kupu, ali bodovi u ovom dvoboju imaju veliku vrijednost. Zato je po mom sudu utakmica puno zanimljivija nego bi se reklo na prvi pogled.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. lipanj 2024 13:45