Tomislav Štrkalj

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
POVRATNIK U HNL

‘Protiv Osijeka ćemo se svi baciti na glavu, mogli bismo iskoristiti to što se kod njih sad događa‘

Tomislav Štrkalj nakon inozemnih nogometnih destinacija u Portugalu i Latviji vratio se u HNL
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 29. rujan 2023. 21:53

Nakon što je iskusio inozemne travnjake u Portugalu i Latviji, Tomislav Štrkalj odlučio se na povratak u domovinu. U kolovozu ga je kao slobodnog igrača angažirao Slaven Belupo, koji je tražio nova rješenja u napadu.

- Nakon što sam četiri godine proveo u inozemstvu, bila mi je velika želja vratiti se u Hrvatsku. Želio sam se dokazati u Hrvatskoj nogometnoj ligi, bio sam sretan kad je stigao poziv Slavena Belupa, odmah sam ga prihvatio - kaže Tomislav Štrkalj.

Kako vam je u prvim tjednima u Slavenu Belupu?

- Stvarno je sve super. Pričao sam prije dolaska i s ranijim Slavenovim igračima, isto tako i s nekim sadašnjim igračima, i svi su bili puni hvale na račun kluba i grada. Nakon toga mi nije bilo teško odlučiti se za dolazak u Koprivnicu. Igrački kadar je odličan, mislim da smo se odlično pojačali u ljetnom prijelaznom roku, pogotovo dolaskom Libera i Lepinjice iz Rijeke. Mislim da možemo igrati sa svima u ovoj ligi, te smatram da smo to i dokazali u prvom poluvremenu u Maksimiru, te u domaćem ogledu s Rijekom. Igramo dobro i vjerujem da će doći i naše vrijeme za osvajanje bodova - ističe Štrkalj.

Od napadača se očekuju i pogoci, kad će oni stići? Zasad imate tek jedan gol u Kupu?

- Malo sam se kasnije priključio, nisam prošao pripreme s klubom i trebalo mi je neko vrijeme da uhvatim određenu formu. Tek sam sad počeo igrati kod trenera Ferenčine i siguran sam da će doći i pogoci s igrom koju prezentiramo.

Kakve su razlike između bivšeg trenera Ricarda Moniza i njegovog nasljednika Roya Ferenčine. Je li točno da njegove ideje igrači ipak bolje razumiju?

- Bio sam kratko pod vodstvom bivšeg trenera, možda nekih mjesec dana. Normalno je da svaki trener ima svoje ideje, mi smo tu da ih poštujemo i provodimo u djelo. Kod Moniza je bio visoki presing, koji možda nekim igračima nije odgovarao. Kod Ferenčine je potpuno drugačije, čekamo u tom srednjem bloku, vrebamo priliku za kontranapade, za koje imamo brze igrače - govori Štrkalj.

Ni pod Ferenčinom zasad nije ostvaren rezultatski pomak, što je u neku ruku i razumljivo, budući da su prva dva suparnika novog stratega Farmaceuta bili Dinamo i Rijeka. No, Osijek u zadnje vrijeme nedvojbeno nije u bajnoj formi, je li to prilika za vas da uzmete bodove na svom Apašu?

- Istina je da su u krizi rezultata, no i dalje imaju na raspolaganju odličnu momčad. Mi se nadamo da bismo mogli iskoristiti to što se kod njih događa. Optimizam nam daje i utakmica s Rijekom, koja je nakon Dinama i Hajduka trenutačno najjača ekipa, a bili smo joj blizu i da nismo primili onaj gol koji je pogreška cijele momčadi, vjerojatno bismo i rezultatski bolje prošli. Protiv Osijeka ćemo se baciti na glavu i pokušati uzeti sva tri boda.

Kakvu utakmicu s osječkim nogometašima očekujete nadolazeće subote?

- Bit će to sigurno jedna teška utakmica. Osijek je dobra ekipa, ali i mi imamo svoje adute. Nadamo se pobjedi koja bi nam otvorila put prema sredini ljestvice.

Zanimljiv nogometni put prošao je Štrkalj. Od mladih kategorija Intera iz Zaprešića, preko škole Dinama i Osijeka, nogometni put ga je preko vinkovačke Cibalije i seniorske momčadi Osijeka odveo prvo do talijanskog Santarcangela pa do portugalskog Rio Avea. Vratio se potom u Hrvatsku, u Rudeš, uslijedili su Tondela u Portugalu, pa Hrvatski dragovoljac i latvijska Auda, s kojom je iznenađujuće osvojio Kup, svoj prvi trofej u seniorskoj karijeri.

- Portugalska liga je odlična, najjača nakon liga Petice. Imao sam priliku igrati protiv puno dobrih igrača poput Vertonghena, Brune Fernandesa i ostalih, i to je za mene bilo jedno veliko iskustvo. U Latviju sam došao na poziv trenera Tomislava Stipića, koji je ranije bio u Slavenu Belupu, i tamo sam stekao korisno iskustvo koje mi može samo pomoći u daljnjoj karijeri.

Kakve su sada vaše ambicije, nadate li se novom inozemnom angažmanu jednog dana?

- Vidjet ćemo. Trenutačno sam fokusiran samo na Slaven Belupo s kojim želim ostvariti što bolji rezultat, kako momčadski, tako i na individualnom planu - kazao je 27-godišnji napadač.

GDJE JE SVE IGRAO

Inter Zaprešić (Hrvatska)

Dinamo Zagreb (Hrvatska)

Osijek (Hrvatska)

Metalac Osijek (Hrvatska)

Sesvete (Hrvatska)

Cibalia Vinkovci (Hrvatska)

Santarcangelo (Italija)

Rio Ave (Portugal)

Rudeš (Hrvatska)

Tondela (Portugal)

Hrv. dragovoljac (Hrvatska)

Auda (Latvija)

Slaven Belupo (Hrvatska)

Dodik u stožeru, Gregurina preuzeo juniore

Činilo se da će Roy Ferenčina zadržati iste pomoćnike koje je u svom stručnom stožeru imao njegov prethodnik Ricardo Moniz. Međutim, ubrzo je došlo do promjene, te su Marijo Dodik i Mario Gregurina zamijenili svoje pozicije. Dodik je postao jedan od pomoćnih trenera u prvoj momčadi, dok je Gregurina preuzeo juniore.

Već je ranije Dodik bio u prvoj momčadi kao pomoćni trener, a njegova je specijalnost rad s napadačima. Treba uzeti u obzir i njegovu karizmu najboljeg strijelca u klupskoj povijesti, kao i podatak da je s Ferenčinom dugi niz godina dijelio Slavenovu svlačionicu, te da su njih dvojica u prijateljskim odnosima. Juniorima je, pak, trebala promjena za koju se klupski čelnici nadaju da će doći s mladim i ambicioznim Gregurinom. (gčm)

70 utakmica ima Štrkalj u Hrvatskoj nogometnoj ligi

10 pogodaka zabio je dosad Štrkalj igrajući u HNL-u

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. srpanj 2024 22:18