Duje Strukan

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
VAR SOBA

Ovo se nije smjelo dogoditi: ‘Suci u Hrvatskoj sami sebe zakopavaju, kako to nije vidio, je li slijep?‘

U još jednom izdanju podcasta ‘VAR soba‘ u centru pažnje su bili pobjeda Hajduka i loše sudačke odluke u drugim utakmicama
Piše: Emir FulurijaObjavljeno: 07. listopad 2024. 15:40

Gennaro Gattuso je nakon četvrtine sezone u SuperSport HNL doveo Hajduk na prvo mjesto. Splićani su u devetom kolu uvjerljivo pobijedili Šibenik (4:0), a osim prvijenca Ivana Rakitića i novog gola Brune Durdova, priča te utakmice je suspenzija Rokasa Pukštasa kojeg je talijanski trener poslao na tribinu zbog individualnog treninga kojeg je Amerikanac odradio dan prije utakmice bez dogovora s Gattusom.

- Gattuso je postupio ispravno. Kad pričamo o dodatnim treninzima, oni moraju dogovoreni s trenerom prve momčadi. Sve se apsolutno mora raditi u dogovoru s klubom. Ti si profesionalac, ne možeš raditi kako tebi padne na pamet, a naročito na dan prije utakmice - rekao je u novom izdanju podcasta VAR soba novinar Sportskih novosti Davorin Olivari i dodao:

- Gattuso je postupio onako kako treba postupiti i opet je pokazao gard. On ima sjajan gard i sve od sada radi sjajno. Čovjek se postavio kako se treba postaviti i to su prepoznali svi - navijači Hajduka, mediji, a najviše igrači. Dolazak Gattusa je najveći dobitak za Hajduk. On se pokazao kao pravi frajer, fakin, on je frajerčina. U svakoj odluci on pokazuje gard - bit će ovako ili nikako.

S Olivarijem se složio i nogometni trener Domagoj Abramović.

- Potez Gattusa je vrhunski. Pokazao je tko je šef, tko je glavni. Mora se znati tko je glavni jer je Hajduku godinama trebalo da se ne podilazi igračima, direktoru, navijačima, bilo kome. Što se tiče dodatnog rada pohvalno je da Pukštas želi dodatno raditi, ali katastrofalna je odluka na dan prije utakmice radiš dodatni trening.

U VAR sobi smo pričali o svim događajima u ovom kolu SuperSport HNL pa i o katastrofalnoj odluci Marija Zebeca koji je poništio gol Slaven Belupu na utakmici protiv Rijeke.

- To je odluka koja se nije smjela dogoditi i totalno mi je nejasna. Suci imaju vrlo jasne naputke kako treba suditi - nemoj svirati odmah dok je lopta u zraku, pričekaj dok ne završi akcija jer se onda i VAR može uključiti, odnosno imaš pomoć tehnologije. Ako ti ti znaš, zašto sviraš faul dok je lopta u zraku, a VAR se više ne može uključiti. Slaven je užasno stradao u toj utakmici. Da je bilo 1:0, nisam siguran da tu utakmicu ne bi izgubili. Meni je to neobjašnjivo. Mogu suci pogriješiti, ne suditi prekršaj ili neki jedanaesterac jer imaš pomoć VAR-a, ali ovako nešto napraviti apsolutno je neobjašnjivo - istaknuo je Olivari.

Abramović je dodao kako je nevjerojatno da je Zebec dosudio prekršaj iako strijelac nije ni dotaknuo protivničkog igrača na što je Olivari odgovorio da misli da je prekršaj dosuđen zbog naguravanja Nestorovskog i Smolčića.

- Moguće, ali onda dolazimo do toga da bi u svakom prekidu suđen faul. Zbog ovakvih situacija je i izmišljen VAR - pustiš gol, zovu te, pogledaš i ako je prekršaj poništiš gol i sve si riješio. Suci u Hrvatskoj sami sebe zakopavaju.

Olivari se odmah okrenuo i drugoj spornoj situaciji koju Duje Strukan nije najbolje riješio na utakmici između Varaždina i Dinama.

- Petar Sučić dobije laktom u glavu. To bi u UFC-u odmah bio prekid, a Duje Strukan ne sudi faul iako stoji kraj igrača. Kako to nisi vidio, jesi li slijep? Čovjeku krv ide iz glave i što se događa? Bjelica prigovara i dobije žuti karton te je na neki način dva puta uneredio Dinamo. Sad je moderno Bjelici dati žuti karton - ako mu ne daš karton, nisi sudac.

Abramović je na kraju sve dobro zaključio:

- Mi vodimo rasprave o dvije tako lagane situacije za njih. Bit će, nažalost, napad na suce gdje su oni imali najlakše moguće situacije.

Sve o svim drugim stvarima koje su se dogodile u ovom kolu SuperSport HNL pogledajte u cijelom podcastu ‘VAR soba‘:

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. listopad 2024 15:40