Stadion Ivan Kušek Apaš u Koprivnici

 ŽELJKO HAJDINJAK Cropix
VELIKI PROJEKT

Još jedan hrvatski prvoligaš gradi novi stadion: ‘Bit će natkriven, na njemu će igrati i Vatreni‘

S Robertom Markulinom, predsjednikom Slavena Belupa, razgovarali smo o klupskim aktualnostima
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 10. lipanj 2024. 10:36

Po završetku sezone razgovarali smo s predsjednikom Slavena Belupa Robertom Markulinom, dugogodišnjim nogometnim djelatnikom i članom Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza.

Slaven Belupo je završio sezonu na devetom mjestu SuperSport HNL-a. Je li to neuspjeh?

- S devetim mjestom sigurno nitko ne može biti zadovoljan. Ipak, kad realno sagledamo i analiziramo proteklu sezonu i sve što se kroz nju događalo u klubu i oko njega, na našu žalost deveto mjesto i je poprilično realan plasman u ovoj sezoni – rekao je Robert Markulin.

Krenuli ste u sezonu s prvim strancem na klupi. Po kojim kriterijima ste uopće odabrali Ricarda Moniza?

- Htjeli smo napraviti neke iskorake u odnosu na dosadašnje funkcioniranje sportskog djela kluba. Htjeli smo povećanje količine rada u svim segmentima treninga ekipe, grupnim i individualnim, kako bi podigli ekipu na jedan viši fizički nivo s namjerom podizanja individualne kvalitete svakog pojedinog igrača. Gospodin Moniz je slovio kao trener koji tako radi i koji te naše zahtjeve može provesti. I u tom segmentu njegovog rada bili smo i više nego zadovoljni.

image

Robert Markulin

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

- No, kako nogomet i nije baš tako jednostavan, pojavili su se drugi problemi koje na kraju nismo mogli zajednički riješiti. Prije svega prevelika fluktuacija igrača u ljetnom prijelaznom roku, došla je gotovo cijela nova momčad, rezultirala je time da nismo imali stabilnost ekipe. Zatim krive procjene pojedinih dovedenih igrača koji su u svojim sredinama bili OK, ali u HNL-u nisu uspjeli proći. Naveo bih i nepoznavanje naše lige koja nije nimalo jednostavna od strane trenera i dobrog dijela stranih igrača, pa i nepoznavanja protivnika u ligi i lutanja u traženju najboljeg tima. Na kraju su rezultati ti koji određuju sudbinu svakog trenera, a koji nisu bili zadovoljavajući. Uz to ni ekipa nije izgledala nimalo dobro na terenu, i primili smo apsolutno previše golova. Sve to dovelo je do nenadanog i brzog razlaza s trenerom Monizom.

U zimi smo prodali najubojitijeg napadača Hoxhu u Dinamo, u jednom trenutku su rezultati krenuli u krivom smjeru, uvukla se letargija u ekipu...

Što je bio problem kod Roya Ferenčine koji je također morao otići? Imaju li njegovi rezultati veze sa selekcijom igračkog kadra za koju mnogi tvrde da je mogla biti i bolja?

- Po dolasku gospodina Ferenčine htjeli smo ustabiliti ekipu, vratiti ekipu u ruke trenera koji dobro poznaje ligu, trenera koji je već bio u klubu i koji je bio igračka legenda kluba, koji poznaje način i funkcioniranje kluba i koji zna kako se ovaj klub bori za svoje pozicije i to u vremenima kada se igrala Europa. Po dolasku u tome se uspjelo, ekipa se stabilizirala, došli su rezultati i situacija je bila zadovoljavajuća. No u zimi smo prodali najubojitijeg napadača Hoxhu u Dinamo, u jednom trenutku su rezultati krenuli u krivom smjeru, uvukla se neka letargija u ekipu iz koje se nismo uspjeli izvući i nakon niza poraza, pogotovo u Koprivnici, situacija u ekipi pa i u klubu i u gradu, navela nas je na još jednu smjenu trenera koji je imao veliki kredit u ovom klubu.

image

Igrači Slaven Belupa

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Prvenstvo je kraju priveo Ivan Radeljić, koji je dobio povjerenje i za budućnost. Koje su njegove reference i što se od njega očekuje u novoj sezoni?

- Gospodin Radeljić je također naš bivši kapetan, bio je s momčadi od početka prvenstva, voli klub i živi klub, te smo mu odlučili dati priliku i povjerenje. Uspio je po dolasku prekinuti niz poraza, preokrenuo je energiju ekipe na terenu, osvojio neke važne bodove, većinu utakmica smo izgledali dobro i konkurentno, i da se nije zaredalo puno sudačkih pogrešaka na našu štetu vjerojatno bismo i osvojili puno više bodova.

- Od Radeljića očekujemo da se ekipa izuzetno dobro pripremi za novu sezonu, da imamo energiju, vjeru u sebe i odlučnost te da provodi strategiju kluba vezanu uz donesenu sportsku politiku. Naravno da će puno toga ovisiti o doselekciji igračkog kadra, ali sada za razliku od lani imamo stabilan kostur ekipe i treba nam par ciljanih pojačanja.

Trebamo se ciljano pojačati na nekim pozicijama i jako se dobro pripremiti, raditi na zajedništvu i dobroj atmosferi u ekipi i u klubu

U prošloj sezoni Rudeš je bio otpisan praktički odmah, pa su ostali mogli mirno igrati. Sa Šibenikom takav scenarij vjerojatno nećemo gledati, što namjeravate poduzeti u tom smislu?

- HNL je dobra liga. Ekipe su dobre, puno više se ulaže u njih, stadioni su sve puniji i očekuje nas teško, ali i izazovno i zanimljivo prvenstvo. Vezano uz Rudeš, u ovoj sezoni ne bih nikada rekao da su jako zaostajali za ostalima koliko im se od početka događalo niz nevjerojatnih situacija i izgubljenih utakmica kada su bili i bolji protivnik, a koje su onda za posljedicu imale ovakav zaostatak.

- Što se nas tiče nema prevelike mudrosti. Trebamo se ciljano pojačati na nekim pozicijama i jako se dobro pripremiti, raditi na zajedništvu i dobroj atmosferi u ekipi i u klubu. No, puno je sve to lakše ovako reći nego pretočiti u djela. Odlučili smo da to pokušamo s našim domaćim kadrovima na pozicijama voditelja struke i pozicijama trenera.

Koliko je teško danas dovesti kvalitetnog igrača u Koprivnicu i u čemu su problemi?

- Zbilja je danas to daleko teže nego je bilo nekada. Puno je razloga. Na prvom mjestu su to financijske mogućnosti gdje europski klubovi iz slabijih liga plaćaju igrače višestruko više nego što mi to možemo, zatim veličina grada, stadion na kojem se igra, a koji nije dovršen. Pa sportska ambicija u smislu želje za borbom za plasman u europska natjecanja. Bitan je elan i energija oko kluba i još dosta toga. No velikim trudom i radom, dobrim odabirom karakternih igrača, prije svega "gladnih" i željnih dokazivanja, odabirom dobrog trenera s energijom i ambicijom, možemo puno toga napraviti.

Za ozbiljan rezultat prvo moramo osigurati financiranje kluba bez izlaznih transfera da bismo mogli sastaviti jaku ekipu

Slaven je ‘osuđen‘ na prodaju radi preživljavanja, tko je sljedeći u izlogu nakon Crnca i Hoxhe?

- U našem klubu već dugi niz godina su apsolutno svi igrači na prodaju jer prodajom igrača punimo dio budžeta kluba bez kojeg klub ne bi mogao funkcionirati. Naravno da je to u suprotnosti sa željom za što boljim rezultatom. Zato je prodaja nekog igrača izazov - da li, kada i koga prodati i za koji iznos. Koliko je taj igrač važan za rezultate ekipe. Naravno da takva odluka ovisi i o trenutku eventualne prodaje te pitanjem u kakvom su stanju financije kluba u tom trenutku.

- Za ozbiljan rezultat prvo moramo osigurati financiranje kluba bez izlaznih transfera da bismo mogli sastaviti jaku ekipu. Prodaja bilo kojeg igrača bi trebala biti tek u slučaju da to pridonese klubu u daljnjim iskoracima, kako boljeg funkcioniranja kluba, tako i izgradnje neophodne sportske infrastrukture, a ne radi popunjavanja proračuna da bi mogli isplatiti svoje obaveze.

image

Navijači Slavena na stadionu u Koprivnici

ŽELJKO PUHOVSKI Cropix

Smatrate li da je Škola nogometa dobro posložena, pa i klub kad je u pitanju sportski sektor? U čemu postoje prostori za pomake?

- U Školi nogometa uspjeli smo postaviti okvire funkcioniranja i kontrolu financija, kao i neke kriterije prema kojima bi htjeli funkcionirati. Za dalje treba napraviti dodatnu selekciju kako igračku tako i trenersku, s puno angažmana i truda. Problem Škole je i infrastruktura stadiona gdje na jednom i pol terenu trenira 14 ekipa, i naravno da to nije adekvatno za napredak mladih igrača.

- Vezano uz sportsku politiku, u klubu je donesena odluka da taj odgovorni dio kluba koordinira i njime upravlja gospodin Dejan Šomoci koji je ujedno i član Uprave kluba. To je u današnjim okolnostima izuzetno zahtjevan i težak posao te zahtjeva svakodnevni, praktički 24-satni angažman. Prostora za pomake na bolje ima, kako u sportskom sektoru i u Školi nogometa, tako i u samoj organizaciji i načinu vođenja kluba. Da bismo napravili te iskorake potreban je ogroman trud, ali i vrijeme da se funkcioniranje svih segmenata kluba poboljša.

Ne vidim pravi razlog da se uloži samo u Maksimir i Poljud, jer s desetinom ulaganja u ta dva projekta možemo riješiti infrastrukturu u još šest-sedam gradova u Hrvatskoj

Novi travnjak stiže, ali oko nadogradnje koprivničkog stadiona smo svi pomalo skeptični. S kakvim informacijama vi raspolažete?

- Travnjak stiže i bit će zamijenjen u sljedeća dva tjedna. To nam je vrlo bitno jer nam je travnjak bio star šest godina, a rok trajanja mu je bio predviđen na tri godine i zbilja je bio u vrlo lošem stanju.

- Vezano uz izgradnju stadiona, klub je napravio sve potrebne radnje i pretkorake da bi se moglo ići u izgradnju stadiona. Napravljeno je i idejno rješenje i okvirni troškovnik izgradnje, sve u dogovoru s Gradom Koprivnicom i stručnim ljudima iz Grada. Stadion bi bio natkriven, brojio bi 8.152 mjesta i bio bi prikladan i za igranje utakmica hrvatskih reprezentacija. Došli smo do faze kada treba osigurati financiranje projekta, gdje je Grad Koprivnica spreman financirati 50 % projekta, a ostatak bi pokušali dogovoriti s Ministarstvom turizma i sporta vezano uz ulaganje u sportsku infrastrukturu od nacionalnog interesa. Ne vidim pravi razlog da se uloži samo u Maksimir i Poljud, jer s desetinom ulaganja u ta dva projekta možemo riješiti infrastrukturu u još šest-sedam gradova u Hrvatskoj, u kojima igraju i druge hrvatske reprezentacije.

Proračun Slavena je među najmanjima u ligi. Kako u takvim uvjetima konkurirati ostalima i je li Europa zapravo tek dugoročna utopija?

- Novac puno toga dirigira, ali ne mora to baš uvijek i biti pravilo. Plasman klubova je vrlo blizu postojećih proračuna klubova. Da bismo nadoknadili takve velike nesrazmjere u proračunu trebali bi puno raditi, pogađati sa selekcijom igrača, odabirom trenera, i uz sve bi trebalo i sreće. Plan kluba je dugoročna stabilnost i pokušaj ostvarivanja plasmana u europska natjecanja u prosjeku jednom u četiri godine. Za to je potreban i adekvatan stadion. Za sada realno nismo blizu tome, ali imamo želju i vjeru da ćemo u budućnosti to i postići.

Za daljnji napredak kluba smatram da će privatizacija kluba biti neminovnost

Je li privatizacija klub smjer u kojem treba ići u dogledno vrijeme?

- Slaven Belupo ima sreću da, iako smo najmanji grad u HNL-u, imamo veliku podršku Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije, a isto tako imamo i jednog od najvećih i najozbiljnijih sponzora u Hrvatskoj, Podravku odnosno Belupo. S tom podrškom smo tijekom 27 sezona HNL-a postali peti klub u Hrvatskoj po broju utakmica i kontinuitetu. Ipak, za daljnji napredak kluba smatram da će privatizacija kluba biti neminovnost, a proteklih godina pojavilo se i dosta interesenata za klub. Pitanje je samo odluke da li da se krene u tom smjeru.

Izabrani ste po treći put za predsjednika Županijskog nogometnog saveza. Što je najvažnije napravljeno u prva dva mandata i što kanite napraviti u novom mandatu, osim pokretanja Elitne županijske lige?

- Županijski savez funkcionira odlično. Na usluzi smo klubovima i pomažemo im gdje god je moguće. Sve odluke se donose transparentno u interesu klubova, poštujući volju većine. Prije koju godinu preselili smo i u novi prostor Županijskog nogometnog saveza, vodimo sva natjecanja na najbolji mogući način. Jedini pravi problem nam je nedostatak broja sudaca za sve utakmice koje se odigravaju svakog vikenda.

- Od nove sezone kreće i Elite županijska liga s 14 klubova te smo kao izvršni odbor županijskog nogometnog saveza mišljenja da će ista donijeti veliko zanimanje gledatelja, dobru posjećenost utakmicama i zanimljivo natjecanje - zaključio je Markulin.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
10. lipanj 2024 10:37