DUJE KLARIC Cropix
GOLIJADA NA POLJUDU

VIDEO: Hajduk potopio Šibenik, Rakitićev prvijenac, pogodio i Livaja, ali što je tek napravio dragulj Bijelih

U posljednjem susretu devetog kola HNL-a nogometaši Hajduka su na Poljudu svladali Šibenik 4-0
Piše: Frane Maršić, Vito TomasObjavljeno: 06. listopad 2024. 17:02

HAJDUK - ŠIBENIK 4:0 (Rakitić 2., Durdov 17., Kalik 62., Livaja 88.)

HAJDUK: Lučić - Hrgović, Uremović, Prpić, Diallo🟨(od 63. Melnjak) - Rakitić⚽(od 77. Moufi), Krovinović - Durdov⚽(od 63. Sigur), Kalik⚽(od 72. Sanyang), Dajaku (od 63. Biuk) - Livaja⚽

ŠIBENIK: Đaković - Perić🟨(od 31. Gržan), Morrison, Dujmović - Kolega, Kavelj, Bakić (od 86. Vasilj), Žuta - Torres (od 46. Prekodravac) - Božić (od 70. Baković), Santini (od 70. Delić)

Pogotke s utakmice pogledajte OVDJE.


Fešta na Poljudu u devetom prvenstvenom kolu. Uvjerljivo je Hajduk nadigrao Šibenik s 4:0

Utakmica je bila riješena već u prvom poluvremenu, a sve je krenulo u prvoj minuti. Dajaku je kao na pladnju poslužio Rakitića, a ovaj na oduševljenje punog Poljuda postigao svoj prvijenac. Nedugo zatim, eurogol je ponovno zabio mladi Bruno Durdov. U 17. minuti je lažnjakom izbacio svog čuvara i zakucao loptu u mrežu Antonija Đakovića.

Dominantni su bili bijeli, a Šibeniku nisu dopustili gotovo ništa. Bila je to potpuna kontrola susreta njegovim čitavim tijekom, a u prvih 45 minuta bilo je još nekoliko ozbiljnih ugroza Šibenikova gola. Bruno Durdov ponovno je zasjao, a Gennaro Gattuso opet iznenadio odabirom momčadi. Iz konkurencije je ovog puta izostavio Rokasa Pukštasa zbog nediscipline, odnosno odrađivanja treninga van sustava. Nakon onomad Sahitija, čvrstu Talijanovu ruku je osjetio i najvrjedniji eksponat bijele svlačionice. Od pravilnika nisu izuzeti niti oni najbolji. Njega je u prvom sastavu zamijenio Dajaku i taj se potez pokazao pravim. Kosovar je asistirao Rakitiću i tako opravdao Gattusovo povjerenje. Put prema slavlju opet su trasirali mladi Hajdukovi igrači već nakon prvog poluvremena. Nastavak nije donio ništa drugačiji nogomet, a u 62. minuti zabio je na asistenciju Prpića i toliko osporavani Anthony Kalik. Da se Gattusov kadar naglo proširio svjedoče i Talijanove izmjene.

image
DUJE KLARIC Cropix

Svježu krv s klupe su donijeli Biuk, Sigur, Melnjak i Sanyang koji će se u ritam vratiti tijekom reprezentativne pauze. Hajduk je za 75 minuta uputio 11 udaraca na gol Đakovića, a gosti su Lučića na prvo ozbiljnije iskušenje stavili tek 15 minuta prije kraja. Bijeli su režirali još jednu dominantnu predstavu i potvrdili da su u ovom trenutku najbolja momčad u ligi. Gattuso ima tu moć da cijelu ekipu kontinuirano drži potpuno motiviranu pa se "gine" i na 3:0 deset minuta prije kraja. Šibenik cijelu utakmicu nije ozbiljno zaprijetio, a obrana je upisala još jedan clean sheet. Gromoglasni pljesak dobio je u 78. minuti pri izlasku iz igre Ivan Rakitić koji je postao istinska legenda navijača.

Ono što može radovati Gennara Gattusa jest nova zrela predstava njegovih mladih igrača koji iz kola u kolo dokazuju da se na njih može vrlo ozbiljno računati. Svih 90 minuta proteklo je u znaku Hajduka, a priliku su opet dobili mnogi igrači. Bijeli djeluju vrlo zrelo, kvalitetno i samopouzdano i to je najveća moguća vijest za nastavak sezone u koji će Hajduk s prvog mjesta.

image
DUJE KLARIC Cropix

Također, pokazalo se da Marko Livaja ne mora nužno zabiti niti asistirati svaku utakmicu da bi Hajduk pobijedio.Ponovno se mora istaknuti i specifičan odnos Gattusa s njegovim igračima koji su za njega spremni učiniti bilo što, figurativno rečeno. Hajdukovi navijači opet imaju priliku uživati, a tome svjedoči i 21 tisuća ljudi na Poljudu. Nastave li bijeli ovako Poljud bi mogao postati premalen.

Hajduk je širok, a još bolje za Gennara Gattusa jest što koga god ubaci dobije sjajnu povratnu reakciju. Ipak nije mogla proći niti utakmica na Poljudu, a da Marko Livaja ne zabije. U 89. minuti je spremno dočekao povratnu loptu Stipe Biuka i zabio za 4:0. Poljud se nadao i petom zgoditku u mreži gostiju, ali ipak se samo čekao kraj i proslava nova tri boda. Bijeli su nakon prvog kruga lideri prvenstva.

image
SOFASCORE

Kraj utakmice

90+2. Žuta je pokušao udarcem s dvadesetak metara, uz manje probleme Lučić je to pokupio u svoje naručje.

Iako se činilo da će Hajdukova 'desetka' drugu utakmicu zaredom ostati bez učinka, Livaja se u završnici susreta ipak upisao u strijelce. Biuk mu je s lijeve strane servirao loptu ispred gola, a najbolji golgeter i asistent lige to bez problema posprema u mrežu za sedmi pogodak sezone.

image
DUJE KLARIC Cropix

88.

GOOOOL!

Hajduk vodi 4:0, zabio je Marko Livaja.

87. Slalom Livaje u gostujućem šesnaestercu, srušio ga je na kraju Morrison, no u dozvoljenim gabaritima, tako da je konkretni udarac na kraju izostao.

85. Napokon su malo 'primirili' nogometaši Hajduka, prepustili su loptu u noge igrača Šibenika, koji su večeras poprilično bezidejni te domaćini njihove pokušaje sprječavaju bez većih poteškoća.

81. Biuk je sada pokušao udarcem s ruba kaznenog prostora, završilo je to malo pokraj vrata.

77.

Nova runda aplauza na Poljudu, iz igre izlazi Ivan Rakitić, a ulazi rekonvalescent Fahd Moufi.

74.

Ozbiljan pokušaj Šibenika 'iz ničega'!

Žuta je opucao dalekometni projektil iz slobodnog udarca, išlo je to u same rašlje Hajdukova gola, no fenomenalnom intervencijom istaknuo se i Ivan Lučić spriječivši njegov pokušaj.

72.

Ustale su se splitske tribine i zapljeskale Anthonyu Kaliku. Australac je izašao iz igre, a zamijenio ga je povratnik ood ozljede Abdoulie Sanyang Bamba.

70.

Zamjene u redovima Šibenika.

Iz igre su izašli Santini i Božić, a ušli Delić i Baković.

69. Neće se Splićani zadovoljiti samo s tri pogotka u gostujućoj mreži, nastavlja se potpuna ofenziva ka golu Šibenika, koji 'teško živi' praktički od samog početka susreta.

63.

Trostruka zamjena u domaćim redovima. Iz igre izlaze Diallo, Durdov i Dajaku, a ulaze Melnjak, Sigur i Biuk.

Uistinu neobičan pogodak Hajduka, preciznije Anthonyja Kalika. Australac je dočekao sjajnu loptu Prpića u prostor, našao se 'oči u oči' s Đakovićem, a zatim nevjerojatnim udarcem vanjskim dijelom desnice uspio pospremiti loptu u mrežu. Teško je procijeniti je li to genijalnost ili nespretnost Kalika, no jedno je sigurno, Splićanima je donio vodstvo od tri pogotka razlike i postigao prvi pogodak sezone.

image
DUJE KLARIC Cropix

62.

GOOOOOL!

Hajduk vodi 3:0, zabio je Anthony Kalik.

59. Mini pritisak Šibenčana koji za sada nije urodio plodom. Splićani danas ne poznaju za pojam 'nervoza', loptu sa svoje polovice iznose bez ikakvih većih problema.

55.

Nova velika prilika za Hajduk! Livaja se sjajno riješio dva čuvara i loptu u šesnaestercu dodao za Kalika. Australac si je dao prostora i lijepo opalio, međutim odličnom obranom istaknuo se Đaković.

51. Akcija u tri poteza Hajduka, Dajaku je u konačnici ubacio za Livaju, čiji udarac glavom ipak završava iznad vrata.

48. S jednakim intenzitetom Splićani su otvorili nastavak, posebno je raspoložen na lijevoj strani za sada Leon Dajaku, koji je danas upisao svoj prvi prvenstveni start ove sezone.

46. Počelo je drugo poluvrijeme.

Fantastičnih prvih 45 Splićana u kojih su prikazali svu moć svog napadačkog arsenala, ali i potpuno minimalizirali ikakav pokušaj igre Šibenčana. Utakmicu su otvorili furiozno, gostujuću mrežu nakon sjajne akcije već je u 2. minuti načeo Ivan Rakitić svojim prvim pogotkom u SuperSport HNL-u. Nastavila se nakon toga apsolutna ofenziva Bijelih, a za novi pogodak domaćina pobrinuo se čudesni Bruno Durdov. Nevjerojatni 16-godišnjak još je jednom po desnoj strani izvozao gostujuću obranu, a zatim i ljevicom rasparao mrežu Šibenika. Imali su potom Bijeli još nekoliko prilika, bolje reći sjajnih akcija koje pak u konačnici nisu uspjeli kapitalizirati.

image
DUJE KLARIC Cropix

Kraj prvog poluvremena

45+1. 🟨

Požutio je sada Isamel Diallo, poslužio se rukama i srušio gostujućeg napadača.

45. 🕖

Igrat će se dvije minute sudačkog dodatka.

42. Nova prilika za domaćine, sada se okuražio i mladi Šimun Hrgović, opucao je s nekih dvadesetak metara, a završilo je malo iznad vrata.

40. Konačno konkretan pokušaj Šibenčana, donedavni igrač Hajduka Ante Kavelj pokušao je silovitim udarcem nakon kornera, no završilo je visoko iznad gola.

38. Nakon dugo vremena na protivničku su polovicu izašli gosti, Božić je na desnoj strani 'izvozao' Prpića, no stoper Hajduka nije se dao omesti te je njegov centaršut u konačnici uspio blokirati.

34. Otvarao se obećavajući protunapad za Bijele, Livaja je uputio ambicioznu loptu za Dajakua, koji je, pak, ostao nekoliko metara 'kratak'.

31.

Šime Gržan na terenu je zamijenio ozlijeđenog Stefana Perića.

29. Livaja je pokušao s desne strane uposliti samog Dajakua u šesnaestercu, no gostujuća obrana uspjela je blokirati njegov centaršut. Na travnjaku je, pak, ostao ležati ozlijeđeni Stefan Perić te će, po svemu sudeći, biti prisiljen izaći iz igre.

27. Nevjerojatna dominacija Splićana, Šibenik teško dolazi do lopte, a kada i ako u kojem slučaju uspiju osvojiti posjed, trajanje istog nije duže od desetak sekunda.

24. Hrgović je sjajno proigrao Krovinovića, potonji se našao u vrlo dobroj poziciji za centaršut, no loptu je poslao tek u gostujući blok.

21. Pokušao je nakon kornera Krovinović, njegov udarac od Torresovog bloka završio je u novom udarcu iz kuta.

Novi čudesan pogodak 16-godišnjeg Bruna Durdova! Dočekao je loptu Rakitića na desnoj strani, sjajnom fintom riješio se čuvara Dujmovića, a zatim svojom, mogli bismo već reći 'trademark lijevicom', probio mrežu Đakovića za novi pogodak Splićana.

image
DUJE KLARIC Cropix

17.

GOOOOOL!

Hajduk vodi 2:0, zabio je Bruno Durdov.

16. 🟨

Dajaku je u ruku napucao Perića, a Kolarić je braniču Šibenika dodijelio žuti karton.

13. Prvi puta nešto ozbiljnije na protivničku polovicu izašli su Šibenčani. Pokušali su s nekoliko proigravanja i dalekometnih udaraca, no oni su redovito završavali u obrambenom bloku.

9.

Šibenik je na konopcima nova stopostotna prilika za Hajduk.

Livaja je fenomenalnom loptom progirao Dajakua, potonji je 'jurio' sam prema vratima Šibenika, na kraju se spetljao i odlučio za lob koji se pokazao preslabim. Gostujući braniči očistili su to bez problema.

6.

Velika prilika za Hajduk!

Ne jenjava pritisak Bijelih, sada je Durdov dočekao loptu na rubu šesnaesterca, opucao silovito lijevicom, a njegov pokušaj sjajno brani vratar Šibenika.

Start iz snova za Splićane, brzom akcijom po lijevoj strani igrači Hajduka izigrali su Šibenčane. Dajaku je na kraju namjestio za Rakitića koji matira Đakovića i postiže svoj prvi pogodak u bijelom dresu.

image
DUJE KLARIC Cropix

2.

GOOOOOL!

Hajduk vodi 1:0. Ivan Rakitić je strijelac.

1. Počela je utakmica na Poljudu.

>>> Trener Hajduka Gennaro Gattuso odlučio je izostaviti Rokasa Pukštasa iz kadra za susret protiv Šibenika. Kako prenosi Dalmatinski portal, razlog je taj što je Amerikanac prekršio trenerova pravila i odradio individualni trening van dogovora dan prije utakmice. Bez obzira na sve Pukštas bi, ako sve bude u redu, biti u planovima već za iduću utakmicu.

Najavu piše: Frane Maršić

Uoči reprezentativne pauze Hajduk želi ostati u vrhu prvenstvene ljestvice, a na Poljud stiže Šibenik. Test će biti sve samo ne jednostavan, a toga je svjestan i strateg bijelog kluba Gennaro Gattuso. Cijelo vrijeme Talijan drži momčad na zemlji, a nakon sporijeg ulaska u sezonu stvari polako dolaze na svoje mjesto. Gattuso je skupio i nagradu za trenera mjeseca, ali to mu puno ne znači, niti prisvaja zasluge za taj uspjeh.

- Pohvale idu mojim igračima i stožeru. Nama je fokus na utakmici koja će biti vrlo teška jer Šibenik svakome može zadati probleme. Nagrade su manje bitne, one prave dolaze na kraju sezone - počeo je Gattuso, a zatim odgovarao na temu Pukštasa i njegove igračke situacije.

- Ne događa se ništa. Momčad se digla i teško mi je odabrati ekipu jer su svi spremni. Kad igrač ne igra, ima tužno i ljuto lice. Svi treniraju dobro, a moraju poštovati suigrače i zeleni travnjak. Posljednjih tjedana mi je teško složiti momčad jer su svi doista dobri.

Kakav Šibenik očekujete?

- U ovoj ligi nema jednostavnih utakmica. Šibenik je ekipa koja se odlično brani, a moramo biti oprezni kod tranzicije. Pristup i volja moraju biti maksimalni, ali ipak je pristup najvažniji. Lako je trčati protiv Rijeke i Dinama. Mi moramo graditi mentalitet i volju kroz ovakve utakmice, a očekuje nas rat i bitka na terenu - jasan je Talijan.

Iznio je par detalja o protivniku...

- Prošlu utakmicu su igrali 4-1-4-1, ali znaju i mijenjati sustave. Igrači slijede i vole trenera, a nama će za pobjedu trebati puno lucidnosti i volje.

Kakva je situacija s Nikom Sigurom?

- Pričao sam s Nikom, diže se u igri, ušao je kompletno u ritam treninga. Čim je u svojoj reprezentaciji, znači da ima kvalitetu i meni je uvijek drago kad su naši igrači aktivni za vrijeme pauze. Recimo, ne igraju ni Zvone, Fahd, pa čak ni Pukštas. Nema zagarantiranih mjesta, ali trenutno se svi dižu i dobri su. Želim da svi imaju radosno lice, današnji nogomet omogućuje pet zamjena i svatko tko uđe može dati nešto novo. Neki možda i nisu sretni što ne igraju, ali moram odabrati one najbolje.

Objasnio je opet svoj odnos s Nikolom Kalinićem...

- Ovdje sam isključivo radi Nikole, da ga nisam tada znao, nikad ne bih ni došao. Svaki tjedan barem jednom večeramo u mojoj ili njegovoj kući. I dalje se ne miri sa situacijom, ali pričamo o svemu. Imam dobar odnos i s Vitalijem, pričamo o nogometu. Uvjeren sam da Hajduk u Nikoli Kaliniću i dalje ima najvećeg navijača.

Gattuso je kroz svoj dosadašnji mandat pokazao da je dosljedan i drži se svega što kaže. Često zna istaknuti da njemu ne igraju godine, nego samo oni najbolji na terenu. Hrgović, Prpić i Durdov su trio koji se od mlađe plejade najviše istaknuo. Ipak, Talijan ne misli da prilika mladima spada pod hrabrost...

- Ne mogu ovo nazvati hrabrosti, ne znače mi u nogometu godine. Igrat će samo onaj koji zaslužuje, a navedeni igrači su pokazali hrabrost i kod pogrešaka. Recimo, Prpić ima hrabrost da griješi i da se digne. Puštam da govori teren, moderni nogomet nakon dvije tri utakmice iznjedri novog fenomena, a to se tako ne radi. Prije nije bilo tako. Trebalo je 50-60 utakmica da se netko proglasi igračem. Mlade moramo pustiti, budni su i daju se ekipi. Moraju još puno raditi i uvijek im govorim da su blagoslovljeni jer se imaju priliku baviti profesionalnim nogometom - završio je trener Hajduka svoje, sad već uobičajeno, široko izlaganje.

Na drugoj ga, pak, strani u nedjelju čeka Mario Carević, čiji Šibenik slovi za jedno od najugodnijih iznenađenja dosadašnjeg dijela prvenstva. Ipak, Carevića ljute neke ocjene izrečene nakon remija s Puljanima, iako su Šibenčani imali sat vremena igrača više na terenu.

- Činjenica je da je to bio loš rezultat s obzirom na igrača više. Međutim, ljuti me što je previše negative oko nas i što je ona usmjerena na mlade igrače. Ako je netko nezadovoljan, neka to usmjeri prema meni. U konačnici, ja sam za sve odgovoran. Treba znati da smo mi u borbi za ostanak od prvog kola i to je naš primarni cilj. Svaka utakmica bit će borba do gole kože i svaki bod nam je važan. Smatram kako trenutačno imamo sasvim zadovoljavajući bodovni saldo - poručio je Carević.

Osvrnuo se prema Poljudu:

- Hajduk je doista uvjerljiv, u odličnoj je formi. Ali vjerujte, imamo i mi ideju kako možemo eventualno zaustaviti Bijele.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. listopad 2024 20:34