NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix
POSUĐENIK NA TESTU

Veliki talent Dinama proigrao je na posudbi, ima najviše šansi za povratak i ozbiljnu ulogu na Maksimiru

Jedan u nizu posuđenih igrača bit će glavna prijetnja dinamovcima u subotnjem ligaškom obračunu
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 04. ožujak 2022. 06:32

U subotu (15 sati) u Maksimir stiže Šibenik, ne treba više naglašavati da je to za Željka Kopića i Dinamo u ovom trenutku “finale Lige prvaka”. Sve osim pobjede bio bi teški kiks, ne sumnjamo da bi se u Maksimiru postavilo pitanje “kako dalje?”. No, o tome će biti još govora do utakmice.

Ono zbog čega je Šibenik Dinamu dodatno zanimljiv jest - Antonio Marin. Dinamov igrač na posudbi ove sezone igra odlično, prošlog vikenda je bio sjajan, strijelac i asistent u pobjedi protiv Istre. I sigurno će u subotu biti velika prijetnja Modrima, motiviran i željan dokazivanja. Prije Šibenika u Maksimiru je gostovala Lokomotiva, a jedan od junaka remija bio je Ivan Nevistić. Obranio je, fenomenalno, u zadnjim minutama udarac Šutala, spasio Lokomotivi bod, kojim se dodatno zakomplicirala borba za naslov prvaka.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Stiskanje gasa

Nevistić, zapravo, i nije bio upitan, njega je Dinamo doveo kao nasljednika Livakovića, no kako Livaković nije otišao, Nevistić je morao na posudbu, a u Maksimir će se vratiti kad Livaković jednom ode, takav je, barem, plan. No, za razliku od vratara Lokosa, svi ostali Dinamovi igrači na posudbe su otišli s nejasnom budućnošću. Hoće li se ikad za ozbiljno vratiti u Maksimir da bi u Dinamu konkurirali za momčad ili su posudbe samo prvi korak prema konačnom odlasku?

Od svih igrača na posudbama, upravo je Antonio Marin taj koji ima najviše šansi da se naljeto vrati u Maksimir i postane ravnopravni kandidat za prvu momčad. Recimo, njega se može usporediti s Lukom Menalom, koji je prošle sezone bio na posudbi u Rijeci, gdje je odigrao odlično, između ostaloga i protiv Dinama i onda se vratio u modri dres, gdje je ove sezone imao zapaženih partija, a zašto ga je Željko Kopić “bacio” u drugi plan, trenutno je nejasno.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Slično je prošao i Josip Šutalo, kroz posudbu u Istri iskočio je u seniorski, prvoligaški nogomet, vratio se u Dinamo i sad postao glavni Kopićev stoper. Menalov i Šutalov primjer su, zapravo, put za povratak, a tim putem korača, maršira i Antonio Marin. Sedam golova i četiri asistencije u Šibeniku, s time da je igrao na nekoliko pozicija u napadu, jaki su argument za povratak.

Bilo je oko toga razgovora i u prosincu, razmišljali su u Maksimiru Marina odmah vratiti, međutim procijenili su svi da je za njega ipak bolje do kraja sezone ostati u Šibeniku, a onda bi u novoj sezoni mogao postati Dinamov prvotimac. Naravno, ako se poklope neke stvari, ako neki igrači odu pa mu se otvori prostor za ozbiljniju minutažu. U svakom slučaju, na Marinu je da do kraja prvenstva još stisne gas, čak i protiv Dinama u subotu, bit će u posebnom fokusu maksimirske struke. Od njega se očekuje da na ljeto bude “pravi” povratnik, da se u Dinamu bori za momčad.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Osim njega i Nevistića, kakve su akcije ostalih igrača na posudbama? Ne brojimo Stojanovića i Jakića, koji su formalno na posudbama, ali će ih Empoli i Eintracht otkupiti, ne brojimo niti Ivu Pinta i Moubandjea kojima na ljeto istječe ugovor s Modrima. Osim Nevistića, Dinamo na posudbama ima još dva vratara, Dinko Horkaš je tek prešao u BiH Premijerligaša Posušje, dok je Renato Josipović u slovenskom Bravu. Naravno, golmanima je najteže očekivati povratak u ozbiljnu konkurenciju, Livaković i Zagorac još uvijek čvrsto drže pozicije, dok su oni u Maksimiru teško će netko doći na red, a zaključili smo već da je Nevistić trenutno prva opcija za njihova nasljednika.

image

Ivan Nevistić

DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Neizvjesne sudbine

Sandro Kulenović probudio se u Lokomotivi u drugom dijelu sezone, zabio tri pogotka i sad ih ukupno ima šest, no pitanje je što će s njim biti na kraju sezone, hoće li u Maksimiru konkurirati za momčad ili će opet nekamo otići. Za stalno ili na posudbu. U ovom trenutku, maksimirska perspektiva mu nije obećavajuća, iako, do lipnja se sve može promijeniti.

Na Kajzerici je i Jakov-Anton Vasilj, no s obzirom da nije puno igrao, teško je reći što će biti na kraju sezone. Duje Čop otišao je u Celje, međutim još nije upisao nastup, još vuče posljedice ozljede i teško je zasad govoriti kakva će biti njegova budućnost u Maksimiru. Marijan Čabraja, nakon odlaska iz Ferencvarosa, postaje standardan u ljubljanskoj Olimpiji, ali, dolaskom Petra Bočkaja njegove su akcije za povratak također u padu.

Marko Đira otišao je u Koper i nemamo trenutno dojam da bi naljeto mogao opet biti u ozbiljnoj rotaciji u Maksimiru, kao niti Iyayi Atiemwen koji se, nakon neslavne epizode na Cipru, vratio u Goricu. Njega su ionako u Maksimiru davno otpisali.

Neizvjesna je sudbina Nevena Đuraseka, koji je vrlo dobro igrao u ukrajinskom Dnjipru-1, do kraja sezone formalno je tamo na posudbi, no, s obzirom na situaciju u Ukrajini, ne zna se kako će ta priča završiti. Odnedavno je u slovenskom Bravu i stoper Stefan Milić, ali, on je više igrao za Dinamo II, no što je bio u ozbiljnoj rotaciji u prvoj momčad pa se i ne očekuje da bi mogao po isteku posudbe postati dio prve momčadi.

image
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

Kao što vidimo, puno igrača Dinamo ima na posudbama, ovo su samo oni koji su bili dio prve momčadi, većina njih je i upisala službeni nastup za Modre. I Antonio Marin, definitivno, strši kao onaj kojemu posudba koristi i kojemu je posudba recept za povratak u Dinamo. U subotu će u dresu Šibenika imati priliku to demonstrirati na licu mjesta, u Maksimiru.

Dinamovi igrači na posudbama

Antonio Marin (Šibenik) - 24 utakmice, 7 golova, 4 asistencije

Ivan Nevistić (Lokomotiva) - 16 utakmica, 21 primljeni gol

Iyayi Atiemwen (Gorica) - 2 utakmice; Omonia: 13 utakmica

Marijan Čabraja (Olimpija) - 2 utakmice; Ferencvaros: 13 utakmica

Sandro Kulenović (Lokomotiva) - 23 utakmice, 7 golova, 1 asistencija

Marko Đira (Koper) - 3 utakmice; Lokomotiva: 9 utakmica

Duje Čop (Celje) - bez nastupa

Dinko Horkaš (Posušje) - 1 utakmica, 3 primljena gola

Jakov-Anton Vasilj (Lokomotiva) - 2 utakmice

Stefan Milić (Bravo) - 1 utakmica

Neven Đurasek (Dnjipro-1) - 19 utakmica, 2 asistencije

Renato Josipović (Bravo) - 20 utakmica, 19 primljenih golova

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 14:06