NIKSA STIPANICEV Cropix
ZAHTJEVNA MISIJA

‘O pozicijama koje nam trebaju već i ptice na grani baš sve znaju, a na proljeće ćemo se morati potući‘

Mario Cvitanović došao je na Šubićevac omogućiti Šibenčanima ostanak u HNL-u
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 07. siječanj 2023. 09:49

Šibenski nogometni prvoligaš jesenski dio prvenstva završio je na 9. mjestu s osvojenih 13 bodova. Od tih 13 bodova njih 3 kao trener "potpisuje" Mario Cvitanović, a preostalih 10 njegov prethodnik Damir Čanadi. Austrijanac je napustio klupu Šibenika poslije deset kola, dok bivši trener zagrebačkog Dinama, u sedam utakmica koliko je vodio Narančaste, ima tri remija i četiri poraza. S obzirom na sve navedeno, jasno je da Šibenčane na proljeće očekuje velika borba za ostanak.

Kakva je trenutačno situacija u šibenskom prvoligaškom klubu, što je s momčadi, s pojačanjima koje sporo pristižu, te s kakvim ambicijama dočekuju proljetni dio sezone, porazgovarali smo upravo s - Marijom Cvitanovićem.

- Ha, kako je? Evo, radno, kako bi moglo biti. U Medulinu odrađujemo završni dio priprema za nastavak sezone, u kojoj nas čeka puno izazova - kazao nam je Cvitanović.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Njegova momčad u onom predblagdanskom dijelu priprema obavljenom na Šubićevcu kombinirala je trkački dio s radom s loptom, a pritom je odigrala i prijateljsku utakmicu s Varaždinom. Kako je zadovoljan s tim prvim dijelom priprema?

- Jako sam zadovoljan, odradili smo više-manje sve po planu. Doduše, vremenske prilike nisu nam baš uvijek bile naklonjene, ali smo se snalazili. Moram istaknuti dobru atmosferu, igrači su zaista predani poslu, profesionalno obavljaju svoje zadatke i u tom dijelu nemam što reći. Nismo imali ni problema s ozljedama, a to je nešto što me svakako raduje. Posebno sam zadovoljan tim fizičkim dijelom priprema. Imamo mladu momčad, na proljeće nas čeka puno teških utakmica, fizički napor će biti velik, psihički također, pa igrači moraju biti maksimalno pripravni na sve.

Iz vodstva kluba najavljivana su nužna pojačanja, ali za sada su stigla tek dva mlada igrača na posudbu (Krolo i Soldo), a došao je i iskusni Knežević kao slobodan igrač..

- Radimo s ovim kadrom koji imamo. Ove zime otišlo je šest-sedam igrača, od kojih je Salomon bio standardan, dok su ostali igrali puno manje. Što se mladih Solde i Krole tiče, oni su se dobro uklopili. Radi se o nadarenim momcima, koji su u svojim uzrastima pokazali zavidan napredak, ali realno nemaju prvoligaškog iskustva. Uz njih su također na pripremama i naši mladi igrači, juniori Moses, Damjanić, te Grdić i Šupe, koji su jesen proveli na posudbama u BSK-u, odnosno, Zagori, koja igra četvrtu ligu. Knežević je tu najiskusniji, znamo ga otprije, miran je na lopti, ali on nije igrao zadnjih šest mjeseci. Primjerice, Salomon je stigao na ljeto u punom natjecateljskom ritmu, što je velika razlika - ističe Mario Cvitanović i podvlači:

- Generalno, imamo mladu momčad, željnu dokazivanja. Treba nam ta poletnost, energija, brzina, ali u kontekstu borbe za ostanak sigurno da bi nam trebala još dva-tri iskusnija igrača. O pozicijama koje nam trebaju već i ptice na grani znaju. Nadam se da ćemo se uskoro pojačati, da ćemo se kompletirati, pa se onda s ovim elanom, atmosferom koja vlada, "potući se" na proljeće.

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Cvitanović, dakle, poput negdašnjeg trenerskog velikana Otta Barića ponavlja staru trenersku mantru, ali za sada se ipak mora pomiriti s igračkim kadrom koji ima u svojoj svlačionici. Ipak, mnogi će reći kako unutar momčadi ima dosta igrača, koji zbog raznih razloga na jesen nisu pružili ono što se od njih očekivalo (primjerice, Čop, Delić, Dolček…)?

- Apsolutno se slažem, imamo dosta unutarnjih rezervi. Sva trojica spomenutih igrača nisu prošla kompletne pripreme ljetos i to se zacijelo odrazilo na njihovim igrama i očekivanom učinku. Sada su u trenažnom procesu i to je veliki dobitak za nas.

Tu se još mogu pridodati mlađi igrači Rak, Vidović?

- I oni isto, talenta im ne manjka, ali moraju imati kontinuitet. Evo, recimo, Vidović... Njegov stil igre i tehnika su neupitni, ali sada, nažalost, ima problema s ozljedom, stoga mu je kontinutet problematičan.

Na jesen je Šibenik pobijedio samo Lokomotivu, imao pritom čak deset upisanih remija, a svi su se složili da je napad najveća rak-rana te momčadi. Kako to promijeniti? Drukčijim mentalnim sklopom, kvalitetnim pojačanjima, drukčijim pristupom na terenu...?

- To je cijeli jedan mozaik koji se treba poklopiti, posložiti. Puno je faktora bilo zbog kojih napadački dio momčadi nije uvijek funkcionirao kako bi trebao. Bilo je i apsurda poput susreta protiv Varaždina, u kojem smo po svima odigrali najbolju utakmicu na jesen, a izgubili i to na onako težak, bolan način. Protiv Slavena Belupa smo dominirali 70 minuta, imali četiri-pet prilika, a na kraju smo ostali bez ičega. Dosta bodova smo izgubili zbog pojedinačnih pogreški. Činjenica jest da smo puno na ovim pripremama radili na tome. Često razgovaram s igračima, želimo igrati napadački, pa vjerujem da ćemo na proljeće u tom dijelu biti učinkovitiji.

Da nije bilo ta dva domaća poraza, polusezona bi se mogla ocijeniti uspješnom, pritom treba uračunati i ulazak u četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa?

- Ma, sigurno. Trebali smo imati tri-četiri boda više, suparnici pokoji bod manje, ali nemamo ih. I, ne smijemo žaliti za prolivenim mlijekom. Rad je taj koji nam mora biti najveći adut i ako se uspijemo još osnažiti ja sam optimist. Imamo još vremena, naravno da bi bilo dobro da to bude čim prije…

image
NIKSA STIPANICEV Cropix

Koga vidi u borbi za ostanak na proljeće i je li šest bodova prednosti nad Goricom možda ključno?

- Ne bih se želio upuštati u procjene, puno je utakmica i prilika je pred svima, na pladnju je 57 bodova. Svaka utakmica je bitna, da ne kažem ključna. Imamo tu bodovnu prednost, ali njome se ne treba odveć zamarati. Jako je bitno dobro krenuti u sezonu.

Osjeća li i Mario Cvitanović osobno pritisak jer u ovakvoj situaciji kao trener još nije bio?

- Ma, koji pritisak!? Ja ga nemam, niti osjećam. Od koga? Pritisak je na igračima na jedan način, ali oni se moraju nositi s tim. Igrači moraju naučiti uživati u patnji, u smislu da ih na proljeće čeka teška borba… - podvukao je trener šibenskih nogometaša, iza kojih je već i jedna pripremna utakmica u Medulinu.

Narančasti su, podsjetimo, na startu međunarodnog turnira Arena Cup remizirali sa skromnim slovačkim drugoligašem MFK Dolny Kubin, izvukli tek sterilnih 0:0 i opet iskazali realizatorske slabosti, no već u nedjelju od 11 sati imaju novu prigodu da podese svoje ciljnike. Idući im je protivnik na Arena Cupu, naime, Radnički Beograd, momčad kojoj je zagrebačka Lokomotiva "utrpala" čak šest pogodaka na medulinskom terenu. Za nadati se stoga da će i Šibenik pokoji...

CVITANOVIĆ SA ŠIBENIKOM U HRVATSKOJ LIGI

02/10/22.

Šibenik - Gorica 1:1

07/10/22.

Lokomotiva - Šibenik 1:1

14/10/22.

Šibenik - Slaven Belupo 0:2

23/10/22.

Istra 1961 - Šibenik 0:0

28/10/22.

Šibenik - Varaždin 1:2

06/11/22.

Dinamo - Šibenik 3:0

13/11/22.

Šibenik - Osijek 0:2

ČANADIJEV SKOR U HNL-u

10 osvojenih bodova od mogući 30

CVITANOVIĆEV SKOR U HNL-u

3 osvojena boda od mogućih 21

Treba nam podrška, ali i tolerancije, malo strpljenja...

Ima li trener Cvitanović poruku za navijače?

- Treba nam podrška s tribina, igrači bolje reagiraju kada osjete podršku navijača. Znam da je ponekad teško navijačima, kada izostane rezultat, ali igrač mora u svakom trenutku ostaviti srce na terenu, dati svoj maksimum. I to navijač prepozna. Treba nam podrška, ali ponekad treba i malo strpljenja, i tolerancije. Ovo je jedna kvalitetna grupa mladih ljudi koji se žele boriti, dokazati i nadam se da će uz pomoć tribina sve na kraju biti onako kako svi to želimo.

47

godina ima aktualni trener šibenskoga kluba

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 05:08