Patrick Salomon

 JASPER JACOBS Belga Via Afp
PUNO PROMJENA

Novi izgled HR prvoligaša: Devet odlazaka, a stiglo je 10 novih igrača! Pao i dogovor s iskusnim Austrijancem

Novi trener Damir Čanadi imat će materijala za složiti zanimljivu momčad
Piše: DAVOR TRUTINObjavljeno: 23. lipanj 2022. 07:55

Pripreme šibenskog prvoligaša podno Julijskih Alpa protječu prema planu, koji je predvidio i tri pripremne utakmice - 25. lipnja s Bačkom Topolom u Kranjskoj Gori, zatim 30. lipnja u Stožicama protiv ljubljanske Olimpije, a posljednja provjera zakazana je za 2. srpnja u Čatežu protiv bugarske Maritse Plovdiv.

Iz Kranjske Gore sletjela je informacija da je klub sve dogovorio s austrijskim defenzivnim veznim Patrickom Salomonom (34), kojeg samo formalnosti dijele od potpisa jednogodišnjeg ugovora s Narančastima. Radi se o super iskusnom nogometašu, s preko 370 utakmica u austrijskoj Bundesligi (Austria Beč, Altach, Mattersburg, Austria Lustenau), te grčkoj Superligi (Atromitos), odakle je kao slobodan igrač i stigao na Šubićevac. Salomon je igrač koji ima dobru tehniku, čvrst je, zna i ne libi se iznijeti loptu prema naprijed, a u Šibeniku ga vide kao svojevrsnu potporu i osigurača veznim igračima poput Raka, Skorupa, Ćurića

image

Trening HNK Šibenik

NIKSA STIPANICEV Cropix

Petković još aktualan

Nakon Salomona, novi sportski direktor Dario Dabac u potrazi je još za iskusnim stoperom, čime bi se uglavnom zaokružio ljetni mercato za Šibenčane, iako je još uvijek aktualan i dolazak na posudbu Vinka Petkovića iz Osijeka. Naravno, uvijek je moguć i neki izlazni transfer, ali za sada o tome nema naznaka na Šubićevcu. No, i to se može promijeniti preko noći.

Budući da su već obavili 90% prijelaznog roka, može se analizirati ovoljetni mercato u HNK Šibenik. Brojčano gledajući odlaske i dolaske, tu je za sada razmjer postignut. Devet je odlazaka (Marin, Julardžija, Batarelo, Bilić, Attys, A.Jakoliš, Klopp, Lopez, Bedoya), od čega su samo tri-četiri značajnija (Marin, Bilić, A. Jakoliš i Batarelo), a stiglo je deset novih igrača (Rom, Matić, Koprivnik, Marasović, Arai, Kreković, Dolček, Čop, Čanadi i povratnik s posudbe Benić), dok je Barnabas Moses na probi.

Puno šira klupa

U nekim relacijama za Šibenik, u "kapitalce" možemo svrstati Duju Čopa i Ivana Dolčeka, koji su u statusu posudbi, te Salomona, a ostali će po nekim trenutnim procjenama ozbiljno zaoštriti konkurenciju u momčadi, uz puno širu klupu. Sve ono što prošle sezone zapravo nije uopće postojalo.

Bit će zanimljivo vidjeti koliko će pokazati Leon Kreković, svojedobno velika Hajdukova nada, koji je sada Šibenikov igrač, ali i Marasović, Arai, pa i Slovenac Rom. Novi trener Damir Čanadi imat će materijala za složiti zanimljivu momčad, pretežito mladu, gladnu dokazivanja, s par neizbježnih iskusnijih igrača. Austrijski trener će donijeti dašak germanskog štiha, ponajprije taktičku disciplinu u momčad.

image

Damir Čanadi

NIKSA STIPANICEV Cropix

Imena mu ne igraju, a navodno je spreman i upustiti se u "fajt", bez obzira na imena, ako procijeni da mu igrač ne daje 100% na treningu i na utakmici. Formacijski preferira igru s trojicom stopera, a s obzirom na strukturu pridošlih igrača moguće je da će donekle i prilagoditi, čak i promijeniti sustav igre, pa uigravati sustav 3-4-1-2 (3-5-2) ili 3-4-3 (u slučaju da se odluči na igru s dva klasična napadača Čop - Delić).

Ne izgleda loše

U odnosu na prošlu sezonu Šibenik mora učvrstiti obranu, na vratima je sigurna jedinica sjajni Rogić (Đaković dostojna alternativa), a ispred njih za sada je tu uz standardnog Stefana Perića novopridošli Mislav Matić, te još jedan iskusniji stoper u dolasku.

Ako on i ne dođe, tu ulogu mogu po potrebi odigrati Mesa i Šimunović, a najmlađi talentirani Doni Grdić, kako čujemo, najbliži je opciji posudbe gdje bi skupljao minutažu.

Baš kao i ostatak plejade najmlađih (Bolanča, Bikić, Škugor, Šupe). Na bočnim pozicijama su lijevo Mina i Kvesić, te Rom i Benić desno, a najviše gužve gdje će vladati prava borba za dresove je u veznom redu - Rak, Ćurić, Salomon, Skorup, Marasović, Čanadi, Vidović, Koprivnik (plus Šimunović i Mesa). Na krilnim pozicijama su Dolček, Arai, Kreković, Torres plus Petković ako će doći, te dvojac napadača Čop - Delić.

Na papiru ne izgleda loše, dapače, ali prve utakmice na pripremama, a posebice one u HNL-u, mnogo toga će pokazati.

ŠIBENIK PO POZICIJAMA

GOLMANI

Rogić, Đaković, Benat.

STOPERI

Perić, Matić, Grdić, Mesa, Šimunović

BOČNI

Rom, Benić, Mina, Kvesić

VEZNI

Salomon, Ćurić, Rak, Skorup, Marasović, Vidović, Čanadi, Koprivnik.

KRILA

Kreković, Dolček, Arai, Torres

NAPADAČI

Delić, Čop.

Enigma Burgui

Najveća enigma u šibenskoj momčadi svakako je Španjolac Jorge Franco Alviz Burgui. Ovaj 28-godišnji napadač na rehabilitaciji je otkako je došao minule zime i trenutno dosta daleko od udarnih rola. Problema s ozljedama u prvoj fazi priprema imaju i Perić i Vidović.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. travanj 2024 14:06