Marko Tolić je jedna od najjačih karika Dinama

 BOZIDAR VUKICEVIC/CROPIX Cropix
VELIKA NAJAVA

Dinamov virtuoz s loptom i dečko koji diže publiku na noge: ‘Nećemo kiksati! U Šibeniku slavimo naslov prvaka!

Marko Tolić ističe kako je ostvario sve svoje snove dolaskom u Dinamo i najavljuje novi naslov prvaka
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. svibanj 2022. 06:03

Marko Tolić jedan je od Dinamovih virtuoza s loptom, njegovi malonogometni potezi, driblinzi, podižu publiku na noge. Kad se u društvu nogometnih kibica ili navijača razgovara o Dinamu, vrlo se često priča baš o Toliću. Zašto ne igra više, zašto treneri ne cijene taj njegov iskonski talent...?

Domaći je dečko, dinamovac od malih nogu, navijači ga vole, no u godinu i pol dana u Dinamu nije još uspio uloviti kontinuitet, izboriti se za standardno mjesto u prvih 11. Ipak, možda baš u Šibeniku u nedjelju (19.05) osvane u udarnom sastavu. Naime, nema Josipa Mišića, trener Čačić traži još jednog veznog igrača, hoće li se odlučiti za njega ili za nekog drugog?

"Ma, ne opterećujem se time. Toliko mi se toga već dogodilo u karijeri, svašta sam prošao da se ne mogu time zamarati. Od one zadnje ozljede lista već dugo me ništa ne boli, spreman sam i zdrav, normalno treniram i čekam svoju šansu. Koliko god igrao, otpočetka ili s klupe, dat ću sve od sebe da iskoristim minutažu i da osvojimo naslov prvaka", priča Tolić.

Zahvalan na dolasku

Nije od onih koji će isijavati nezadovoljstvom, ljutnjom, razočaranjem što nije stalno u prvoj postavi, skroman je, sretan što je dijelom ove Dinamove priče.

"Istina je da nisam dosad uhvatio kontinuitet, odigrao nekoliko utakmica zaredom po 90 minuta, međutim, čvrst sam psihološki, posložio sam si tako u glavi da ne budem niti ljutit, niti nezadovoljan. Dakako, da je koja minuta, koja utakmice više, ne bih se bunio, ali svjestan sam i da je ovo Dinamo, da je tu velika koncentracija kvalitete, konkurencija je velika. Zahvalan sam dragom Bogu što mi je dao da dođem u Dinamo, da ostvarim san, to je već velika stvar. Ja sam još uvijek uvjeren da ću ostaviti dublji trag u Dinamu."

Ostvario je taj svoj san da zaigra u Dinamu, a ovog proljeća ostvarenje snova je potpuno jer igra pred brojnim navijačima, u euforičnoj atmosferi. Kako igrači i svi u klubu žive u ovim danima kad je Dinamo “in”, kad se traži karta više na svakom stadionu u Hrvatskoj?

"Ovog proljeća odigrao sam svoju najveću utakmicu u Europi, protiv Seville, pred punim tribinama, sad imamo podršku navijača i u HNL-u. Dobro, nije nam drago da je baš tako neizvjesno, ha-ha. Ali, za hrvatski nogomet je to dobra stvar, a svima nam je ljepše igrati u takvom ambijentu. Ovo što se sad događa nekad sam proživljavao kao navijač, s druge strane ograde, a sad sam to doživio i kao igrač. Baš sam sretan što imamo priliku u takvom ambijentu proslaviti i naslov prvaka, vjerujem u to."

Pregršt poziva

Misli na Šibenik? Ili na maksimirski dvoboj s Hajdukom u zadnjem kolu?

"Na Šibenik, naravno. Idemo tamo po pobjedu, riješiti pitanje prvaka!"

Da, bit će i tamo puno navijača, zovu li za ulaznice?

"Uf, kad znam koliko ja imam poziva, mogu samo zamisliti kako je ovim suigračima koji su prave zvijezde, ha-ha. Dobro, možda je logično da ljudi i mene zovu jer sam ipak iz Zagreba, poznajem puno ljudi, puno navijača Dinama. Nekad nije lako baviti se tim stvarima dva-tri dana prije utakmice, pokušati udovoljiti svima kojima bih htio, ali naravno da godi takav interes, ta navijačka podrška."

No, može li ona biti i minus u ovoj borbi za naslov? Naime, navijači se već danima spremaju za Šibenik, najavljuje se fešta, pola Hrvatske već je proglasilo Dinamo prvakom. Šibenik je, kažu, Dinamov grad, Narančasti sa Šubićevca neće se bacati na glavu, a i mnoge slične priče odašilju se u eter?

"Vjerujte, mi smo potpuno fokusirani na utakmicu i čitava ta priča, euforija, neće nas zavarati. U ovoj je momčadi previše odličnih igrača, koji su odigrali već puno velikih utakmica i nitko od nas ne pomišlja na ikakvo opuštanje. Preiskusni smo svi skupa da padnemo na to kako je sve gotovo i kako samo trebamo istrčati u Šibeniku. Ne, nikako, idemo tamo odigrati pravu utakmicu, maksimalno, jer samo tako možemo do pobjede kojom bismo pozitivno okončali sezonu. Ja sam siguran kako ćemo to i napraviti."

Optimizam je, očito, potpuno zaživio u Maksimiru?

"Nakon takve, uvjerljive pobjede nad Osijekom, uz dobru igru, jasno je da nam je svima lakše, da smo puni optimizma i samopouzdanja. Dosta se sumnjalo u nas tijekom sezone, sad smo opet pokazali da smo najbolji kad je najvažnije, kad se odlučuje, pa nema razloga da tako ne bude i u Šibeniku."

Znači, gotovo je s ovim promjenjivim nizom dobra-loša-dobra utakmica?

"Nadam se da jest, da ćemo nastaviti kako smo i završili utakmicu s Osijekom."

Pobijedit ćemo

Došao je novi trener, Ante Čačić, s njim i novi pristup, umjesto dodatnog rada - slobodni dani, malo više opuštanja?

"Odgovara mi njegov pristup, pozitivan je, smiren, dobro komunicira s igračima. Svidjelo mi se što je rekao na prvom sastanku kada je kazao da nas on nema što novo naučiti u tako malo vremena, da su svi igrači u Dinamu dovoljno kvalitetni i da samo to pokažemo na terenu. Niti nakon kiksa od Lokomotive nije očajavao, lijepo je svakome rekao što nije bilo dobro i što moramo popraviti. Onda smo protiv Osijeka odigrali odlično i mislim da nam se u Šibeniku neće dogoditi neki novi kiks, da smo svjesni kakva nas utakmica čeka. Pobijedit ćemo!"

Kako bez Josipa Mišića u Šibeniku?

Najveća je dvojba kako Ante Čačić zamišlja momčad bez Josipa Mišića u Šibeniku? Čačić je utakmicu protiv Lokomotive započeo bez svoje “šestice” i jednog od najvažnijih igrača, Arijan Ademi i Martin Baturina tada su zajedno igrali u sredini terena, a ispred njih je bio Luka Ivanušec. No, Dinamo nije izgledao dobro, pa je već na poluvremenu Čačić ubacio Mišića (umjesto Baturine) na njegovu poziciju, a Ademija gurnuo malo naprijed na mjesto na kojemu se on bolje osjeća i odakle dolazi iz drugog plana u šesnaesterac i gol-šanse. Uostalom, bio je na korak do Lokomotivinih stopera koji su zabili autogol, da nisu oni, poentirao bi kapetan.
Ademi zadnjih godina više voli igrati tu poziciju nego na mjestu defenzivnog veznog, no pitanje je hoće li ga u Šibeniku trener Čačić opet morati žrtvovati na toj poziciji. Ako to učini, tada bi u veznom redu mogli zaigrati još Ivanušec i Tolić (prije nego Baturina). Druga je moguća varijanta da to mjesto u momčadi ipak zauzme Amer Gojak, a Ademi bude bliže golu. No, tko god igrao, nitko više nije “klasična šestica”, bez Mišića u momčadi to je uvijek “kemijanje”, pogotovo kad su ozlijeđeni Franjić i Bulat, koji bi tu donijeli neke nove mogućnosti. (tn)

DOSAD ZA DINAMO (izvor TM)

59 odigranih utakmica ima Tolić u dresu plavoga kluba

1627 minuta proveo je Tolić u igri od dolaska u Modre

6 pogodaka postigao je Tolić za maksimirsku momčad

3 asistencije ubilježio je Tolić suigračima u Dinamu

1,5

milijuna eura vrijednost je Tolića prema TM-u

25

godina ima Zagrepčanin rođen u srpnju 1996.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 01:35