Davor Mladina

 VLADO KOS Cropix
TRAŽI SE SPASITELJ

Povratnik stigao u pomoć najslabijem klubu HNL-a i odmah kreće na Dinamo: ‘On zna napraviti pravu klapu‘

Davor Mladina opet je na klupi kluba sa zapada Zagreba, novi debi imat će protiv Dinama
Piše: Ante ŠakićObjavljeno: 08. prosinac 2023. 18:38

Uprava Rudešu raznim potezima pokušava doći do dizanja forme, boljih rezultata i u konačnici spašavanja prvoligaškog statusa. Puno je pojačanja dovedeno, čak je i na momente igra izgledala vrlo dobro, ali je uglavnom nedostajala koncentracija u završnicama akcija. Cijenu tek četiri ostvarena boda u 17 kola domaćeg elitnog nogometa su plaćali treneri.

Sezonu je u ulozi glavnog trenera počeo Robert Prosinečki, kojeg je nakon sedam kola HNL-a zamijenio Toni Golem, koji je “izdržao” tek jednu utakmicu više. Splićanina je zamijenio Ivan Mijač, koji mu je bio prvi pomoćnik, ali je 34-godišnjak znao kako je samo privremeno rješenje. Jedna stvar jednaka je svoj trojici, a to je da su svi za kormilom Rudeša ostvarili trenerski debi u domaćoj nogometnoj eliti.

image

Davor Mladina

TOM DUBRAVEC Cropix

Gotovo tri tjedna nakon odlaska Golema, pojavio se “bijeli dim” iz Rudeške ceste 25. Značilo je to kako je trenersko pitanje okončano i treći put ove sezone. Izbor je poznato lice u klubu, koje je prošle sezone uveselilo navijače na zapadu metropole osiguranjem promocije i osvajanjem naslova Prve nogometne lige. Iskusni strateg Davor Mladina vratio se na zapad metropole nakon raskida ugovora u lipnju, nakon što je preuzeo Rudeš početkom listopada prošle godine, kada je loš ulazak u sezonu koštao angažmana Matu Neretljaka. U 23 utakmice upisao je 14 pobjeda, šest remija i tri poraza predvodeći momčad do prvog mjesta u drugom razredu te promocije u najviši rang.

Potrebno iskustvo

- Hvala klubu, upravi, igračima i navijačima na prekrasnoj suradnji. Takav smo dogovor i imali, da probamo zajedničkim snagama ući u elitni rang natjecanja. Uspjeli smo i na to sam jako ponosan. No, meni su stigle i neke inozemne ponude, o čemu sam i obavijestio Upravu, te smo se dogovorili da svatko krene svojim putem. Naravno, klubu želim puno uspjeha u HNL-u, a u meni će imati najvećeg navijača - poručio je nakon drugog osvojenog trofeja u trenerskoj karijeri Mladina, s kojim je Rudeš po drugi put ušao u HNL, a posljednju prvoligašku sezonu prije toga ovaj zagrebački klub je imao u sezoni 2018./19.

Do njegova dolaska momčad je bila na vrhu ali s igrom koja nije ulijevala sigurnost. Do golova je dolazila iz prekida, bez uigranosti. Puno igrača ističe kako ih je “podigao i motivirao”, što i priliči iskustvu koje ima.

- Imam to određeno iskustvo da odmah vidim na čemu treba raditi, vezano i za fazu obrane i napada. Svaki trener ima svoje zahtjeve, koji su specifični i zato ja znam reći da u dva mjeseca ne možeš pokazati niti koliko znaš ili ne znaš. Iskustvo pomaže da se prepozna situacija može li se uopće to promijeniti, to je osobina da se brzo detektira stanje momčadi, način igre, i da se toga držite. Mislim da smo mi to uspjeli dosta brzo prebroditi i napraviti dobru razliku koja nas je dovela u komfornu situaciju na vrijeme - rekao je 64-godišnji strateg.

Dobitna kombinacija

Veliko je iskustvo Mladine...

- Unio je tu neku pozitivnu energiju među nas. Više smo se povezali kao momčad i stvarno “dišemo kao jedno”. Jer isti su to igrači kao na početku sezone, samo što smo se sada povezali i postali prava “klapa”, nakon nekoliko dobrih utakmica stvorili pobjednički mentalitet. Mislim da se to vidi i na terenu, a kada imate kvalitetne igrače kao što Rudeš ima, to je onda dobitna kombinacija - komentirao je tadašnji ofenzivac Rudeša Roko Brajković, koji sada “brani” boje Šibenika.

Mladina je u Ligi 10 dosad vodio samo Hrvatski dragovoljac, a prije toga u HNL-u je sjedio i na klupama Vukovara ‘91, Marsonije i Cibalije. Bit će uvjerljivo najstariji trener elitnog razreda u ovoj sezoni, ima devet godina više od sljedećeg trenera na listi najstarijih, kormilara Lokomotive Silvija Čabraje. Bliže mu je bio Ricardo Moniz, bivši trener Slavena Belupa, no i on je pet godina mlađi.

Do sada ove sezone Mladina je radio u drugoligašu Dugopolju, preuzeo je momčad u osmom kolu Prve nogometne lige i u prvih šest susreta za kormilom nije znao za poraz. Nakon toga naišao je na male probleme, Dugopolje je upisalo dva uzastopna poraza, ali treba napomenuti kako je Mladinina momčad imala dosta neiskorištenih prilika. Klub je uoči zimske pauze na petom mjestu tablice, s kojega će njegov nasljednik nastaviti voditi klub.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 14:42