TOM DUBRAVEC Cropix
PRAVI RARITET

Stručnjak iz Uefe: ‘HNS želi zaštititi hrvatske suce, ovo je rijetka pojava u Europi‘

Član UEFA-ine Sudačke komisije o stranim sucima na derbijima u završnici HNL-a
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. ožujak 2024. 11:08

Dok se čeka objava koji će strani suci bili angažirani u Hrvatskoj nogometnoj ligi, nazvali smo Vladu Šaina, Slovenca koji je dugogodišnji član UEFA-ine Sudačke komisije.

- To tko će suditi u Hrvatskoj ne delegira izravno UEFA. To je stvar nacionalnih saveza, ali može biti u dogovoru s UEFA-om. Dakle, UEFA službeno delegira samo suce za svoje utakmice - kazao nam je Šain, s kojim smo razgovarali i nakon što je izbila afera sa snimkama iz VAR soba kad je kazao da je nedopustivo da se to radi na ilegalan način.

Je li upoznat za zahtjevom Hrvatskog nogometnog saveza da derbije sude stranci?

- Jesam, jesam...

Možete li nam reći tko su kandidati za to?

- Ne mogu vam ništa reći o tome.

Među ostalim, HNS bi htio i suce iz Slovenije. Na Ligi prvaka su dvojica – Slavko Vinčić i Rade Obrenović. Bi li djelitelji pravde iz Slovenije, koji su u UEFA-inu vrhu, htjeli prihvatiti ponudu iz HNS-a?

- Ha, slušajte, to ne znam, to trebate pitati njih. Nije to naša stvar, mislim na UEFA-u. Mi ćemo pomoći koliko god treba, ali HNS se mora dogovoriti sa sucima i nacionalnim savezima iz kojih dolaze. Sve ovo skupa je malo specifična situacija, pa zato i kažem da se može riješiti u dogovoru s UEFA-om.

U Europi nema puno slučajeva da državni savezi traže strane suce za najvažnije utakmice, nešto češće se događa da mlađi suci, koji su na razmjeni, sude neke manje eksponirane dvoboje.

- Nije to baš praksa. Takav primjer je Grčka, osim nje Cipar, nekad je to bilo u još nekim zemljama za pojedine utakmice, ali to je rijetka pojava u Europi.

Je li dobar potez Saveza koji posegne za takvom varijantom ili loš?

- Specifične su situacije u raznim zemljama. To je teško komentirati. Događa se da Savezi donesu takvu odluku u situacijama koje nisu normalne.

Hoće li hrvatskim sucima biti minus u očima UEFA-e što HNS traži strane arbitre?

- Ne, to nema veze s hrvatskim sucima. To je odluka, kako je ja razumijem, da se zaštite suci u ovoj situaciji. Iako ja kao član UEFA-ine komisije ne mogu komentirati unutarnje stvari u bilo kojoj od država - konstatirao je Vlado Šain, koji je pred europska prvenstva znao dolaziti i na pripreme naše reprezentacije kako bi igrače i stožer informirao o novostima u suđenju i kriterijima koji će se primijeniti na kontinentalnoj smotri.

Podsjećamo, HNS je odlučio za međusobne utakmice Rijeke, Hajduka i Dinama, koje se igraju do kraja sezone, angažirati strane suce, pritom mu je prije svega želja dovesti ih iz susjednih ili nedalekih država kao što su Italija, Slovenija, Rumunjska, Slovačka, možda Poljska. Iako su na prvu u kombinaciji bili i Peljto iz BiH i Jovanović iz Srbije, ako se nešto ne promijeni jer svjedoci smo čestih mijena, HNS smatra da oni nisu najpogodnije rješenje jer Peljto je iz BiH, pa se želi izbjeći bilo kakve insinuacije da ima veze s nekime iz hrvatskog nogometa, a Jovanović u svojoj državi ne kotira dobro.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 16:57