SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
IPAK NE ODUSTAJU OD NASLOVA

Rijekin as sasvim iskreno: ‘Kolektivno smo podbacili, a koji je razlog? Stvarno ne znam što bih rekao‘

Riječki veznjak Ivan Lepinjica na terenu je sudjelovao u oba posljednja iznenađujuća poraza
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 24. ožujak 2022. 19:48

Stara narodna poslovica kaže da vrijeme liječi sve rane. Istina, vrijeme nema čarobni štapić koji će učiniti da svi vaši problemi momentalno nestanu, no nekoliko dana nakon još jednog poraza kojeg je doživjela HNK Rijeka nešto je lakše krenuti u novi ciklus treninga i spremiti se za nikad “luđih” posljednjih osam kola prvenstva, uz finale Kupa koje Rijeci jako puno znači. Riječki veznjak Ivan Lepinjica na terenu je sudjelovao u oba riječka poraza, u onom protiv Gorice na terenu je nakon dužeg perioda proveo i cijelu utakmicu. Niti njemu nikako nisu “sjeli” ti porazi, atmosfera u momčadi svakim se danom diže, no daleko je od idealne.

"Imali smo dva dana pauze od svega, mislim da nam je svima to dobro došlo. Nekoliko igrača nam fali kroz ovaj tjedan, neki su s reprezentacijama, neki su ozlijeđeni... Normalno da atmosfera ne može biti vrhunska kad izgubiš dvije utakmice zaredom, posebice na način na koji smo mi to uspjeli. Nikako si to nismo smjeli dozvoliti. No, idemo dalje, ovu stanku moramo iskoristiti za odmor, mogao bih reći da nam je dobro došla s obzirom na okolnosti. Prije svega treba glave odmoriti, što bi se reklo “resetirati”, kako bi što bolje ušli u nastavak sezone koje nije ostalo puno. Svi se želimo vratiti na put na kojem smo bili. Razlozi lošijih igara? Ja stvarno ne znam što bih rekao na to, je li to umor, možda je došlo i do kakvog zasićenja, ali poraz od Dragovoljca nas je stvarno “opalio”, mislim da smo psihički podbacili nakon te utakmice, kao da nismo znali dignuti sami sebe nakon toga. Svi smo svjesni da nismo dobro odigrali, svatko bi tu imao nešto reći, ali od toga nema koristi. Te bodove smo izgubili i neće ih priča vratiti. Podbacili smo kolektivno i moramo se kolektivno izvući iz svega toga. Vjerujem da ćemo se ubrzo vratiti na pravi put, kako sam već rekao"; kazao je Lepinjica u uvodu.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Koliko god teško pričati o dobroj igri kada tvoja momčad doživi poraz, i to drugi zaredom, toliko bi možda bilo nepravedno ne spomenuti da je nakon dužeg vremena Lepinjica startao u početnoj postavi Bijelih i ostavio sasvim solidan dojam. Odradio je svoje zadaće dobro, što pokazuje i ocjena na SofaScoreu, no Lepinjica će tu priču sasjeći u korijenu.

"Ma kakvi sada pričati o sebi!? Teško je o tome bilo što pričati u ovome trenutku. Naravno da mi je drago da me je trener opet stavio u igru, nisam dugo bio u prvoj postavi. Svaku minutu ću probati iskoristiti, dokazivati se i biti bolji iz utakmice u utakmicu. No, samo kao momčad možemo napredovati, to nam treba biti jedina nit vodilja. Na nama je da se izvučemo iz ove “crne rupe”, da uzimamo bodove i priključimo se samom vrhu, iako nismo daleko od njega. Još ništa nije završeno, još je dosta bodova u igri", dodao je Lepinjica.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Jedna od objektivnih okolnosti zbog kojih je Rijeka ušla u dva vezana poraza su svakako i ozljede nekoliko bitnih igrača. Treneru Goranu Tomiću najviše muke zadavala je pozicija desnog beka, ozljedom Jorgea Solana praktički je ostao bez jedinog igrača te pozicije, improvizacije u datom trenutku ponekad donesu nešto dobro, no na duge staze to nikad nije održivo. Ovoj Rijeci, barem prema prikazanoj igri na terenu, gdje su u oba susreta napadači ponovo bili “miljama” daleko od suigrača, možda je najviše falio – Domagoj Pavičić. U posljednje vrijeme Pavičić je bio pokretač većine akcija Bijelih, krasila ga je odlična forma, dirigirao je igrom maestralno, a njegova ozljeda u prvoj trećini susreta protiv Dragovoljca sigurno je ostavila traga na igru vezne linije i momčadi u cjelini. Rijeka tu ima puno dobrih igrača, no tu lucidnost i kreaciju koju donosi Pavičić jednostavno je nemoguće nadoknaditi aktualnim kadrom.

"Ne mogu se ne složiti s vama, Domagoj nam stvarno dosta fali, to smo vidjeli i sad u susretu protiv Gorice. Tranzicija iz naše zadnje linije ili vezne linije prema naprijed jednostavno nije bila dobra. Pavičić to radi jako dobro, može se riješiti igrača jedan na jedan i lagano napraviti višak na terenu. Sigurno nam je to falilo kroz posljednje dvije utakmice, upravo ta bolja povezanost naših linija na terenu, posebno veze i napadača", dodao je Lepinjica.

Misija zvana Istra

Pavičić je još uvijek ozlijeđen, no koga nema bez njega se naprosto – mora. Nakon reprezentativne stanke Bijelima slijedi najbliže gostovanje u HNL-u, Rijeka ide u goste rasterećenoj Istri 1961, koja u posljednje vrijeme bilježi vrlo dobre igre. Momčad Gonzala Garcije ove je sezone već otkinula bodove svim klubovima iz velike četvorke osim - Rijeke. Slavili su Bijeli u sva tri navrata ove sezone (2:0, 3:6, 1:0), no nitko u momčadi s Kvarnera ne gaji nade da će taj susret biti lagan, upravo suprotno.

"To je jedna jako dobra ekipa, podigli su se puno u proljetnom nastavku sezone. Prava je to radna, agresivna momčad, koja igra na polukontre i kontre kada su u pitanju jači protivnici, sigurno ćemo se toga morati paziti. Igraju na svom terenu, no nedvojbeno smo kvalitetnija momčad od njih i od nas se očekuje da uzmemo u Puli sva tri boda. Mi ćemo sve napraviti da to tako na kraju i završi, no kroz ovu pauzu se moramo dobro pripremiti za to. Kada nam se vrate dečki s reprezentativnih okupljanja, kao i neki od ozlijeđenih igrača, krećemo u misiju zvana Istra. Moramo naprosto djelovati svi zajedno kao momčad, ginuti jedan za drugog na terenu, to je naprosto jedini način da u ovu završnicu prvenstva, uključujući i susret s Istrom, uđemo kako treba", objasnio je Lepinjica.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Nakon dva uzastopna poraza sve se manje priča o mogućnosti Rijeke da iznenadi sve, uključujući i preostala tri konkurenta za titulu. Možda je tako i bolje, ovoj mladoj momčadi prilično se teško nositi s ulogom favorita u nekim susretima, no imperativa nema, klub je po tom pitanju dao jasne smjernice i ciljeve što nikako ne znači da će Tomićevi puleni “skinuti” nogu s gasa. Ako radi nikog drugog, onda radi – sebe. Jer sportaš bez ambicija jednostavno nije – sportaš.

"Ja mislim da imamo šanse ostati konkurentni do samog kraja, još su 24 boda u igri, a imamo i sva tri derbija pred svojom publikom, što je jako dobro za nas. Na Rujevici nam je uvijek dobra atmosfera i publika nas diže u svakom pogledu. Najbolji primjer je utakmica protiv Osijeka u polufinalu Kupa, kada smo odigrali onako kako znamo, svi za jednog, jedan za sve. Rijeka sigurno može biti konkurentna do samog kraja, iako možda mnogi sa strane to tako ne vide. Boriti se maksimalno, pa što bude, to je jedini ispravan način", dodao je Lepinjica za kraj.

Na putu prema "stotki"

Polako, ali sigurno, i Ivan Lepinjica približava se jubilarnoj "stotki" u bijelom dresu. Do sada je Lepinjica u klubu u kojem je i započeo profesionalnu karijeru upisao točno 93 nastupa, 68 u prvenstvu, 12 u Kupu, jednako toliko u europskim ogledima i jedan u Superkupu. Naravno, Lepinjica je kao produkt škole nogometa Rijeke već odavno premašio tu brojku, no ovdje se radi o seniorskim nastupima za prvu momčad Bijelih, što je san svakog riječkog mladog igrača. Lepinjica će, pak, sa svega 22 godine biti sigurno jedan od najmlađih, ako ne i najmlađi igrač koji je stigao do takvog priznanja.

- Iskreno, nisam niti primijetio da sam već blizu te brojke, ha, ha... Brzo je to bome prošlo, osvojio sam dva Kupa s momčadi, stalno smo pri vrhu u prvenstvu, igrao sam i Europu, naravno da sam zadovoljan postignutim. Bilo je tu i dosta minuta na terenu, mislim da ne mogu biti nezadovoljan, iako uvijek može bolje. Koliko ste rekli, 93 nastupa do sada? Eto, ostalo je osam kola do kraja, volio bih da stignem do te brojke još ove sezone, ako je moguće naravno.

93

utakmice za Rijeku odigrao je već mladi Ivan Lepinjica

4

pogotka dosad je za riječku momčad dao Lepinjica

KOME JE ZABIJAO

SEZONA 2018. - 2019.

- jedan pogodak u 25. kolu prvenstva u dvoboju Rijeka - Osijek 3:1

SEZONA 2019. - 2020.

- jedan pogodak u 25. kolu prvenstva u dvoboju Rijeka - Inter 4:1

SEZONA 2021. - 2022.

- jedan pogodak u 1. kolu prvenstva u dvoboju Rijeka - Gorica 2:0

SEZONA 2021. - 2022.

- jedan pogodak u pretkolu Konferencijske lige PAOK - Rijeka 1:1

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 13:26