Ronael Pierre-Gabriel, Marko Pjaca

 DAMIR KRAJAC Cropix
IZMEĐU DVA FINALA

‘Rijeka može dobiti Dinamo samo u jednom slučaju, a Pjaca u susretu s Modrima ima jedno veliko opterećenje‘

Tomislav Ivković i Elvis Scoria osvrnuli su se na dvoboj u finalu Kupa
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. svibanj 2024. 21:25

Nismo uživali u nogometu na prvoj finalnoj utakmici Hrvatskog nogometnog kupa, završilo je onim nepopularnim rezultatom ništa-ništa, pa je nekako između Dinama i Rijeke na putu do Sunca ista meta, isto odstojanje. Ipak, je li nakon maksimirskog rezultata netko bar malo bliže Suncu? O tome smo porazgovarali s dvojicom stručnjaka iz zagrebačkog i riječkog podneblja.

- Tko je bliže Suncu? Kako su igrali u Maksimiru, nitko nije blizu!

To je rečenica koju nam je prvo kazao Tomislav Ivković. Pitali smo ga je li zaista to pravilo gola u gostima utjecalo na maksimirski sraz, je li ga učinilo preopreznim, utakmicom u koju treneri nisu željeli riskirati?

- Vjerujte, ne mogu se načuditi toj priči koja leluja kroz hrvatski nogometni eter. U svojoj igračkoj i trenerskoj karijeri cijelo vrijeme sam igrao po tom pravilu “gol u gostima duplo”. Pa, zar smo mi kad smo igrali doma igrali na “nulu”? Ili smo igrali na pobjedu? Stvarno ne kužim te priče, ozbiljno. Ta rasprava je za mene suluda. Na svakoj utakmici, vrijedi li gol “duplo” ili ne, igraš na pobjedu, zar ne?

Definitivno za jednu

Nastavlja...

- Što bi sad trebalo ispasti da je Dinamo ciljano igrao na “nulu”? Pa, kako bi uopće mogao tako igrati? Ne, Dinamo je igrao loše, nije bio na svojoj razini. To nema veze s golom u gostima. Inače, ja sam definitivno za jednu finalnu utakmicu, a ne za dvije. Moramo razmišljati moderno.

Pričali smo s Ivkovićem i o promjeni sustava kojeg je izveo Jakirović, budući da na Maksimiru protiv Rijeke nije igrao s dva napadača.

- Vidite, na Rujevici je Dinamu krenulo bolje kad je Jakirović promijenio sustav igre u drugom poluvremenu. Zato je u prvoj finalnoj utakmici krenuo s takvim sustavom. Sad, je li pogodio sa svim igračima koje je stavio u sastav druga je priča, to on najbolje zna jer ih trenira svaki dan, ali na temelju promjene sustava, a koji je donio pozitivan rezultat s Rijekom u prvenstvenoj utakmici, očito je odlučio tako igrati.

Kad se radi o Rijeci i taktici Željka Sopića, kazat će ovako...

- Sopića apsolutno razumijem. Na Maksimir je stigao nakon tri uzastopna poraza. A dolazio je Dinamu, koji je imao jedanaest uzastopnih pobjeda. Za njega je to bila vrlo nezgodna situacija. I za momčad, naravno. Rijeka je za mene drugo poluvrijeme igrala sasvim u redu, nedostajao im je taj zadnji pas. S druge strane, riječka obrana ja zaista dobra. Recimo, Radeljić je ozbiljan igrač. Ima iskustvo, znanje, odličan defenzivni i ofenzivni skok. On je sad u najboljim godinama i po meni najbolji stoper u Hrvatskoj.

Mnogi kažu da bi sad, zapravo, Dinamo mogao imati prednost u uzvratu jer ako zabije jedan gol, Rijeka mora - dva.

- Kako Rijeka može dobiti Dinamo? Samo u jednom slučaju. Da Pjaca i Pašalić budu daleko najbolji igrači u drugoj finalnoj utakmici! Samo tako. A u svim utakmicama s Dinamom bili su li-la. Kako se ono kaže, nisu niti smrdjeli, niti mirisali. Ako njih dvojica budu maksimalni, onda će to biti to kad se radi o Rijeci. A kad se radi o tome kakva će biti ta druga utakmica, to se ne može znati. Ako će jedni i drugi kao u Maksimiru razmišljati kako ne primiti gol, onda ćemo dočekati jedanaesterce. Nema što drugo biti...

Onda nam je kazao jednu zanimljivu stvar:

- Nekako mislim da su se Marku Pjaci počeli miješati osjećaji. Sve te priče da će nakon ove sezone zaigrati za Dinamo svakako da imaju utjecaja na njega. Pjaca je pametan dečko, ali sigurno ima neke osjećaje kad igra protiv bivšeg kluba. To se osjetilo i na utakmici s Lokomotivom jer mu je i to bivši klub. Te utakmice s Lokomotivom i Dinamom mu stvaraju veću dozu opterećenja nego inače.

Ivković je svoja promišljanja zaključio sljedećim riječima...

- Na kraju, ako Rijeka u šest utakmica u sezoni niti jednom ne pobijedi Dinamo, onda nemamo što pričati, nije niti zaslužila trofej. Onda je problem u kvaliteti.

A kako na sve gleda Elvis Scoria?

- Prije utakmice na Rujevici mogu kazati da su šanse Rijeke i Dinama kad se radi o Suncu 50:50. Vidite, kroz cijelo prvenstvo Rijeka i Dinamo bili su izjednačeni. Bila je ravnopravna i posljednja prvenstvena utakmica u Rijeci. Kao što je otišla na Dinamovu stranu, mogla je i na stranu Rijeke - kazao nam je u uvodu Scoria..

Bez pritiska

Ipak, kazat će i ovo:

- Držim da Rijeka može biti zadovoljnija s rezultatom iz Maksimira nego Dinamo. Momčad Željka Sopića bila je u krizi, zaredali su porazi, tri zaredom. Rijeci je bilo najbitnije zaustaviti taj niz, izaći iz krize. I uspjeli su u tome, zaustavljen je neugodni niz. Rijeci 0:0 posve odgovara.

Kad se radi o Dinamu, Scoria ima ovakvo mišljenje.

- Dinamo nije uspio stvoriti pritisak koji je, recimo, imao u onoj prvenstvenoj utakmici na Maksimiru koju je dobio iz jedanaesterca u zadnjoj minuti sudačke nadoknade. Ipak, jedni i drugi su imali svoje šanse za doći do pobjede. Dakle, prije prve utakmice u laganoj prednosti je bio Dinamo, sad se priča ponešto okrenula, sad su šanse posve poravnate.

Pitali smo ga jesu li se treneri nekako uplašili, pa su igrali bez nekog rizika, budući da je igra bila dosta siromašna s obje strane?

- Mislim da je bilo previše priče oko tog gola u gostima i te dvije finalne utakmice. Možda je i priča oko toga napravila svoje. Utakmica je bila dosta sporog ritma, što je više odgovaralo Rijeci. Dinamo nije uspio uspostaviti ritam i dominaciju. Rijeka je u Maksimiru stavila utakmicu na svoj mlin - zaključio je Scoria.

Dinamovo prvi put preksutra u Dubravi

U nedjelju, 19. svibnja, u zagrebačkom kvartu Dubrava, održat će se prvi od mnogobrojnih događaja u sklopu projekta Dinamovo, kojem je cilj povezivanje Dinama s lokalnim zajednicama kroz direktan angažman u zagrebačkim kvartovima kako bi sinergija kluba, radne zajednice i navijača dosegnula nikad višu razinu. Projekt Dinamovo sastojat će se od niza događaja širom zagrebačkih kvartova u kojima će biti organizirane brojne raznolike aktivnosti. U svemu svakako prednjače nogometni turniri koji će biti organizirani u dvije kategorije - školski turniri za mlađe uzrasne kategorije te turniri za punoljetne članove kluba. Najuspješnije momčadi na spomenutim turnirima bit će nagrađene.

Događaj na prostoru Osnovne škole Vjenceslava Novaka na adresi Vile Velebita 15a, počinje u 9 sati, dok će prve utakmice na nogometnom turniru za odrasle članove i školskom turniru za mlađe uzraste, početi pola sata kasnije.

Uz bogat zabavni sadržaj koji čeka one koji stignu u 13 sati najavljen je i dolazak nekolicine igrača prve momčadi Dinama. (do)

DINAMO I RIJEKA U SEZONI

HRVATSKA LIGA

Maksimir, 27/08/23.

Dinamo - Rijeka 2:1

HRVATSKA LIGA

Rujevica, 12/11/23.

Rijeka - Dinamo 2:2

HRVATSKA LIGA

Maksimir, 25/02/24.

Dinamo - Rijeka 1:0

HRVATSKA LIGA

Rujevica, 05/05/24.

Rijeka - Dinamo 1:2

HRVATSKI KUP

Maksimir, 15/05/24.

Dinamo - Rijeka 0:0

HRVATSKI KUP

Rujevica, 22/05/24.

Rijeka - Dinamo 18.00

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. rujan 2024 05:52