DAMIR SKOMRLJ
KVARENJE REJTINGA

Rijeka je prosula sve ono što je gradila čitavo desetljeće! S Rujevice sada čekaju pomoć - Dinama

To što su neki naši klubovi napravili protekle i ove sezone u Europi gore je od najgorih predviđanja
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 15:15

Rijeka je ispadanjem od Djurgardensa napravila ozbiljan korak unatrag u svojem međunarodnom rejtingu i sada više nema nikakve šanse da kod sljedećeg izlaska u Europu bude nositelj u play-off fazi doigravanja za Konferencijsku ligu. O Ligi prvaka da se i ne govori jer u njoj ne bi bila nositelj niti u drugom pretkolu, dok u Europskoj ligi naših klubova u kvalifikacijama i dalje neće biti. Rejting se teško gradi, Bijeli s Kvarnera činili su to desetak godina, ali se brzo sroza. Ovo je najlošije ljeto te je koeficijent Rijeke sa 15.000 pao na 11.500. Može se nešto malo pojačati iz "nacionalnog salda", ovisno kakav će on biti na kraju sezone.

Bijeli su 2017. godine bili prvaci, tada su krenuli u kvalifikacije za Ligu prvaka gdje su eliminirali austrijski RB Salzburg, no nisu prošli preko grčkog Olympiacosa. Igrali su skupinu Europske lige i ukupno te godine osvojili 5.000 bodova. To im se sada briše, dok ovog ljeta nisu sami stavili na konto ništa, ali svaki klub koji je krenuo u natjecanje u 2. pretkolu Konferencijske lige UEFA časti s bodom i pol pa nisu baš na nuli.

image
DAMIR SKOMRLJ

Ako bi Dinamo i Hajduk jače punili nacionalni koeficijent, a to se posebno odnosi na Modre, i Rijekin bi rastao, ali ne može puno. Toliko da bude kao dosadašnji od 15.000 je nemoguće, a niti da dođe do 14.000 što će vjerojatno biti donja granica za ikakvu šansu za status nositelja u play-offu. Kojeg bi imala u tekućoj sezoni da je do njega došla. Sada je to jasno, iako do ispadanja određenih klubova nije bilo tako.

No, aktualnih 11.500, po stanju kakvo je bilo ovog ljeta na tablici klubova, dovoljno je da Rijeka bude nositelj u drugom pa i trećem pretkolu Konferencijske lige. I to je kraj.

To što su neki naši klubovi učinili protekle i ove sezone gore je od najgorih predviđanja. Pokazali su se potpuno nesposobnima za Europu. Rijeka je u četiri navrata igrala u skupini Europske lige, ali danas je pitamo kad će opet.

Dinamo je ovog časa na 30. mjestu UEFA-ine ljestvice klubova, Rijeka je na 110. poziciji. No, među prvih 47 klubova Modri imaju najmanji doprinos državnog koeficijenta. U prvih 54 skromniju potporu ima jedino Galatasaray jer turska liga je doživjela gadan pad te je sada ispod Hrvatske, na 20. mjestu. Jedno je jasno, ako netko drugi bude prvak Hrvatske, a ne Dinamo, računajući dakle i Rijeku, u Ligi prvaka od 2. pretkola će biti u statusu nenositelja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 16:22