VOJKO BASIC Cropix
DA SAM JA TOMIĆ...

‘Riječani moraju imati hladnu glavu i vruće srce, a protiv Hajduka bi mi on sigurno bio u prvoj postavi‘

Rijeka mora biti maksimalno disciplinirana i koncentrirana od prve do zadnje sekunde - rekao je Frančić
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. svibanj 2022. 15:14

U kakvoj će se formaciji Rijeka sučeliti Hajduku, kakav će sastav na Poljudu izvesti riječki strateg Goran Tomić? To, dakako, zna samo Tomić, a zamolili smo iskusnog trenera Mladena Frančića (67) da se stavi u poziciju riječkoga stručnjaka i odgovori na postavljene upite...

- Odmah se, dakako, moram ograditi i reći da ne poznajem stanje u svlačionici, kao što ga poznaje Tomić. Međutim, uz pretpostavku da je sve idealno, da nema ozlijeđenih igrača, poslao bih na travnjak momčad u 3-4-2-1 formaciji - kaže Frančić i nastavlja:

- No, neće formacija biti najvažnija na toj utakmici, jasno je da će se tijekom dvoboja ta formacija mijenjati prema potrebi. Najvažnije će biti dobro psihološko pripremiti momčad, podignuti motivaciju na najvišu razinu, ali istodobno stalno ponavljati igračima da moraju biti hladne glave i vruća srca. Potrebno je, dakako, u taktičkom smislu predvidjeti brojne situacije koje bi se mogle dogoditi na travnjaku i uopće ne sumnjam da će vrsni stručnjak poput Tomića taj posao odraditi besprijekorno.

Koliko će na pripremu utakmice utjecati spoznaja da je Rijeka u posljednjih šest utakmica na Poljudu slavila u čak pet navrata, a samo je jednom izgubila?

- To je svakako golema psihološka prednost Riječanima, koji nikako “ne leže” Splićanima na Poljudu! Možda će zvučati čudno, ali i posljednji uvjerljivi 0:3 poraz protiv Hajduka na Rujevici, trebao bi biti motivacijski uteg na strani Rijeke! Jer, Tomić bi mogao to iskoristiti za dodatno animiranje svojih igrača, za uvjeravanje da taj poraz nije ni slučajno realni odnos snaga između dva spomenuta sastava, te da je baš finale Kupa najbolja zgoda da to i dokažu.

image
FRANKO COLORI Cropix

Hoće li Hajdukova opipljiva prednost biti domaćinstvo?

- Istina je da će Splićani imati uz sebe huk s tribina, ali to može biti i dvosjekli mač, jer je neprijeporno veći pritisak na Hajdukovim, nego na Rijekinim igračima. A gdjekad baš presuđuje taj pritisak, što nas opet vraća na važnost psihološke pripreme utakmice. Riječani moraju biti spremni na Hajdukove juriše u početnih 20-ak minuta oba poluvremena, te pokušati iskoristiti prostor koji će im se nuditi za protunapade u tom očekivanom pritisku Splićana.

Rijeka je posljednjih godina pokazala da je ekspert za kup-natjecanja, a i ove je sezone u četvrtfinalu u Maksimiru nadvisila Dinamo, državnog prvaka! K tome, većim je dijelom sezone Rijeka igrala najbolji i najljepši nogomet, pokazala je da zna i može i ovo bi trebala biti kulminacija načelno dobre sezone. Kad govorimo o pojedincima, riječka bi prevaga mogao biti sjajni Drmić, koji se odmorio i sigurno je željan igre i osvajanja trofeja. A i želio bi se iskupiti riječkim navijačima za nepromišljeno isključenje protiv Hajduka u već istaknutom porazu na Rujevici.

image
FRANKO COLORI Cropix

Biste li počeli utakmicu s Murićem? Tomić ga je u nekoliko navrata, na jakim utakmicama, čuvao na klupi kao “džokera”?

- Murić bi mi svakako bio u udarnoj postavi! Odlično izvodi prekide, možda i najbolje u ligi, a prekidi su velika šansa Rijeke, pokazali su tijekom sezone koliko su jaki u tom dijelu igre. K tome, Murić je nepredvidiv i opasan napadač, donosi prevagu. Istina je da je nešto slabiji u defenzivi, ali cijela momčad mora biti obrambeno koncentrirana i od napadača je dovoljno da stanu iza lopte kad suparnik kreće prema naprijed.

A biste li Livaji podarili “flaster”?

- Ni slučajno! Ali, svakako bih ga “duplirao”, točno bi se trebalo znati tko će kome čuvati leđa pri izlasku na Livaju, Kalinića, Krovinovića, Sahitija... Rijeka mora biti maksimalno disciplinirana i koncentrirana od prve do zadnje sekunde - smatra Frančić.

Linker
19. travanj 2024 20:08