U posljednjem dvoboju Splićana i Riječana na Poljudu slavili su gosti (1:3)

 VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX
VELIKI OBRAČUNI

‘Radije bih pobjedu Hajduka u finalu Kupa nego u nedjelju! Iako, jedan scenarij bio bi povijesni...‘

‘Većina bi da Hajduk jurne u napad od starta. Ali, jeste li primijetili jednu stvar s Rijekom?‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. svibanj 2022. 18:00

U sam smiraj utakmice, Marko Livaja zabio je protiv Hrvatskog dragovoljca za pobjedu u petak. Onda, nakon jednog dana pauze, u Split su u nedjelju počele stizati dobre vijesti za Majstora s mora. Prvo je Osijek u Gradskom vrtu prosuo dva boda protiv Istre 1961, a onda Dinamo u Zagrebu isto toliko protiv Lokomotive.

I eto, Hajduk je opet u igri za naslov, opet se budi već zaspala euforija nakon neodlučenog, onih loših "ništa-ništa" u Koprivnici. Osijek i Dinamo vratili su Splićane u život, kao da im je dosadno bez "bure s juga", kad je do sada bilo tako zanimljivo, neka bude i dalje.

Hajduk bez obzira na sve te osječko-zagrebačke poklone ne ovisi sam o sebi. Jer ako Modri pobijede Osijek u Maksimiru sljedećeg vikenda, te onda Šibenik u Krešimirovom gradu, zadnje kolo i vječiti derbi u Zagrebu Dinamo - Hajduk bit će važan kao prijevod u filmovima za odrasle. Modri će biti prvaci, pa čak da ih Splićani pobijede i treći put ove sezone. No vidjeli smo da je ovo prvenstvo totalna "ludnica", iznenađenja su kao "dobar dan", tko bi dao ruku u vatru da će u sljedećem kolu Modri dobiti društvo iz Gradskog vrta.

Iako momčad Nenada Bjelice u posljednje vrijeme ne izgleda "bog zna kako", sigurni smo da bivši trener maksimirskog društva sprema nešto posebno za derbi, sigurno mu je u mislima "skinuti" Čačićevu momčad. Uostalom, Osijek također još može biti prvak. Za Hajduk je dakle važno koncentrirati se samo na sebe, pobijediti u tri posljednje utakmice Rijeku na Rujevici, Istru 1961 na Poljudu i Dinamo u Zagrebu.

Pa ako se u međuvremenu Dinamo negdje popikne, eto toliko željene titule u Splitu. Može li Majstor s mora pobijediti u ta tri okršaja? Ima li Dambrauskasova momčad snage, igru i znanja za taj podvig?

To smo pitali Tomislava Ercega (50), nekad sjajnog napadača, koji je svojevremeno bio najbolji strijelac i Hajduka i Rijeke.

- Vidite, Hajduk se treba fokusirati na utakmicu po utakmicu. Ne možemo sad pričati recimo o Dinamu u zadnjem kolu kad se igra krucijalna utakmica na Rujevici. Konačno, ne ovisimo sami o sebi. Ako Dinamo dobije sljedeće dvije, možemo mi dobiti sve do kraja i ništa od titule. Hajduk ne briljira, to je vidljivo. Međutim, kako se ovo prvenstvo odvija, sve je moguće. Tko bi očekivao ovakve rezultate? Pa ova dva Osijekova i Dinamova u prethodnom kolu su za rubriku "Vjerovali ili ne". Nikad u HNL-u nije bilo ovako - priča nam Erceg.

No dobro, ako želi ostati u utrci za titulom, Hajduk bi ipak trebao pobijediti na Rujevici. Kako igrati u toj utakmici? Napasti od početka, čekati Rijeku pa na kontranapade? Kad se ovako pogleda, Hajduk nema što kalkulirati, mora juriti trijumf.

- U Koprivnici se dogodio nesretni splet okolnosti, nedostajali su Marko Livaja i Nikola Kalinić, protiv Hrvatskog dragovoljca smo se mučili, morali smo to ranije riješiti, ali smo je ipak na kraju riješili. E sad, nisam trener Hajduka da bih se bavio taktikom za Rujevicu. Jer naravno da većina misli da bi Dambrauskas morao jurnuti od starta. Međutim, iako je zadnja dva derbija Rijeka kući odigrala odlično, vidio se njihov pad u zadnjih dvadesetak minuta. Potpuno su nadigrali, razbili Dinamo, vodili 1:0, a onda jako pali i izgubili u završnici. Protiv Osijeka se dogodio isti slučaj, samo što su tada vodili s 3:0. Ali da je Osijek zabio još jedan pogodak, onaj za 3:2, tko zna kako bi to završilo. Dakle, pitanje jest treba li Rijeku odmah napasti ili ipak malo pričekati da padne, jer joj se to stalno događa.

image

Nikola Kalinić i Tomislav Erceg snimljeni na poljudskim tribinama prije gotovo deset godina

DUJE KLARIC/CROPIX

Kad smo Ercega pitali koliku će ulogu imati treneri Tomić i Dambrauskas, veli.

- Da, treneri su bitni, ali najbitniji su - igrači! Neposredni proizvođači određuju tijek utakmice. U svim ovim iznenađujućim rezultatima kojima smo svjedočili u posljednje vrijeme odlučivale su pojedinačni dobri potezi ili greške igrača. Ne mogu treneri tu puno napraviti ako im igrači kiksaju, nema tu velikih taktika ili tko zna kakvih trenerskih mudrolija.

Hajduku treba pomoć Osijeka ili Šibenika ako preskoči Rijeku. Može li Osijek nešto napraviti u Maksimiru?

- Dinamo je neodlučenim rezultatom protiv Lokomotive i Osijeku vratio motiv. Ali kad pogledamo kako Osijek igra na posljednjim utakmicama, onda mi je nekako teško povjerovati da društvo iz Gradskog vrta može nešto napraviti u Zagrebu. Ne izgledaju dobro, ne znam što bi se trebalo promijeniti da u Maksimiru uzmu barem bod. No, to sam mislio i prije utakmice Lokomotive i Dinama, pa sam promašio. Vidite, Lokomotiva je ove sezone svih četiri utakmice s Modrima igrala na sto posto svojih mogućnosti i eto kako je bodovno očerupala Dinamo. Ako Osijek, bez obzira što ne igra dobro, odigra na maksimumu, tko zna.

Kaže nam nekad veliki golgeter da ovo prvenstvo, s obzirom kakvo je čudesno bilo do sada, ima i svoj veličanstveni kraj, veliku priču za "the end".

- Bilo bi zaista fenomenalno da o prvaku odlučuje vječiti derbi u zadnjem kolu, maksimirski ogled Dinama i Hajduka! Bio bi to filmski scenarij, na neki način povijesna priča, nešto idealno. Baš takav rasplet je ovo prvenstvo zaslužilo. Zamislite kakva bi atmosfera vladala u Maksimiru, kakav bi to nogometni praznik bio. Znate, da Hajduk u ova tri posljednja kola ovisi samo o sebi, vjerovao bih da može dobiti sve tri utakmice i postati prvak. Ovako, teško je vjerovati da će Dinamo prepustiti nešto slučaju u ove dvije utakmice koje im slijede. Nama je najvažnije uzeti jedan trofej ove sezone, to je taj kup. Dugo čekamo taj trofej, treba dobiti Rijeku u finalu kupa, a onda dogodine krenuti po dvostruku krunu. Makar će to finale biti iznimno zahtjevno, igramo doma, ogroman je imperativ, svi očekuju taj kup.

Za kraj Erceg nam je kazao...

- Naravno da bih bio najsretniji kad bi Hajduk dobio Rijeku sljedeći vikend na Rujevici i osvojio kup. Ali kad bih morao birati, onda bih izabrao pobjedu u finalu kupa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 05:11