Ivan Smolčić

 ANTE CIZMIC Cropix
RIJEČKO OTKRIĆE

Nije trebao ni zaigrati, a uštopao je Livaju i sve iznenadio: ‘One penale neću uopće komentirati...‘

‘Hajduk je ranije tijekom sezone bio goropadniji, ove nedjelje sam se osjećao ugodno na terenu‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. veljača 2023. 21:12

Nije ga bilo u najavama utakmice, nije niti ulazio u igru u prva dva kola nastavka natjecanja u kojima je Rijeka osvojila četiri boda, a onda je osvanuo u početnoj jedanaestorki protiv Hajduka i po tko zna koji put već odigrao dobro, toliko dobro da jedan od najboljih napadača lige i prvo ime Hajduka, Marko Livaja, nije praktički imao ozbiljniju priliku na susretu do onih famoznih jedanaesteraca.

Riječ je, naravno, o Ivanu Smolčiću, stoperu Bijelih i bratu blizancu kapetana prošlosezonske Rijeke Hrvoja Smolčića, kojeg je trener Sergej Jakirović postavio na mjesto desnog bočnog igrača umjesto Alena Grgića. Popularni Smola bio je svojevrsno taktičko iznenađenje Rijekinog šefa struke, koje je, prema svemu, a posebice po prikazanoj igri ne samo posljednje linije već i cijele momčadi, itekako uspjelo.

- Za sve nas u klubu, kao i za navijače, ovo je stvarno bila jedna velika pobjeda, mislim da nam je baš nešto ovakvo i trebalo. Mislim da smo u potpunosti zaslužili tu pobjedu, bili smo je željni i na kraju smo se, uz malo sreće, vratili kući s tri boda u džepu - kazao je Smolčić u uvodu.

Istaknuo je kako su uvjeti u Splitu bili sve samo ne - nogometni. Uostalom, niti prva dva kola nastavka prvenstva nisu ponudila ništa bolje vremenske uvjete, no teren je bio jednak za oba protivnika, a Rijeka je na kraju upisala velikih sedam bodova iz tri gostovanja zaredom.

- Je, znali smo da će u Splitu puhati jaka bura, mislim da smo se na to bolje spremili nego Hajduk. Znali smo da tu neće biti puno riskiranja, pogotovo u fazi obrane, nije to bila neka ljepota od igre, no šef nam je dao zadatke i mislim da smo ga najbolji mogući način poslušali i ispunili sve ono što je od nas tražio. Bez puno komplikacija, prebaciti loptu na njihovu polovicu, a onda gore imamo takve igrače da im uz presing možemo oduzeti loptu i da iskoristimo njihove pogreške. Mislim da smo i taj dio dobro odradili - dodao je Smolčić.

Priznaje, očekivao je bolji, agresivniji Hajduk, posebice na svom Poljudu.

- Imam osjećaj da je Hajduk ranije tijekom sezone bio goropadniji, posebice u našoj posljednjoj utakmici na Poljudu. Ove nedjelje sam se osobno osjećao ugodno na terenu, nismo toliko generalno osjećali opasnost kao što je to ranije znalo biti. Znamo da Hajduk voli posjed, pogotovo u tom 3-5-2 sustavu u kojem igraju od dolaska novog trenera, ali mi se s time nismo zamarali. Imali su nešto više loptu u nogama od nas, ali mislim da smo im mi, na neki način, iskusno i pametno prepustili igru uz takve vremenske uvjete gdje smo znali da će biti pogrešaka. Oni su pokušavali, a mi smo ih na pametan način znali kazniti. Nije nas toliko smetao njihov posjed - objasnio je Smolčić.

Slaže se da je posljednja linija Rijeke odigrala jako dobro u jadranskom derbiju.

- Prošli tjedan smo radili to na treninzima, ja sam bio desni bek koji je pomagao kolegama u obrani. U nekim situacijama smo stajali kao da na terenu imamo tri stopera, razlog je taj što smo znali da Hajduk na Poljudu dolazi s puno igrača u završnicu, tu se i Prince morao spuštati na njihovog krilnog beka. Mislim da smo to dosta dobro odradili, bili smo kompaktni, išli smo jedni drugima u korekcije i znali smo da po onakvom vremenu moramo biti oprezni u svakom trenutku. Dilaver nas je na neki način vodio, puno smo pričali, dosta se pomjerali po terenu i mislim da smo Hajduka sveli na minimum. Normalno da će ti takva momčad stvoriti par prilika, ali mislim da smo odradili jako dobar posao i da šef u svakom slučaju može biti zadovoljan našom partijom.

Smolčić, sasvim sigurno, ima razloga biti zadovoljan i svojom vrlo dobrom predstavom.

- Moram kazati da sam zadovoljan i svojim izdanjem, nakon dužeg vremena sam dobio priliku za igru i vjerujem da sam je dobro iskoristio. Šef se odlučio za mene pošto sam malo defenzivniji i u ovakvoj utakmici sam mu izgleda bio potrebniji. Naravno da uvijek to može bolje, ali takvi su bili uvjeti za igru, nije tu bilo puno igre i paseva, više je bilo prebacivanja igre, a to je i šef od mene tražio. Naravno da sam ga poslušao i mislim da on može biti zadovoljan mojom igrom - kazao je Rijekin mladi defenzivac.

Smatra da je Rijeka u potpunosti kontrolirala susret sve do te nesretne 87. minute kada je Veldin Hodža napravio navodni prekršaj nad Nikolom Kalinićem, koji je na kraju okarakteriziran kao jedanaesterac bez da se glavni sudac Čulina i osobno uvjerio u isto putem VAR tehnologije.

- Stvarno smo se do tog perioda igre osjećali sigurno, moćno, imali smo osjećaj da ćemo mirno susrest privući kraju. Izgledali smo iskusno tih 87 minuta i onda smo ispali malo naivni u tim situacijama. Hajduk je mudar, često ima takve situacije unutar šesnaesterca, posebice kada gube. "Uvale" se unutra i traže svoju priliku...Neću uopće komentirati te kaznene udarce, jesu li oni bili ili nisu, ali mislim da smo mi to trebali malo pametnije odraditi. Imali smo sigurnih 2:0. Naravno, u tim trenucima razmišljaš o tome da ne primiš gol i da se obraniš, ali svejedno smatram da smo morali biti iskusniji u svom kaznenom prostoru. No, na kraju nas je, hvala Bogu, Nediljko spasio i bilo bi stvarno šteta da se nismo na Kvarner vratili s ta tri boda koja smo zaslužili - dodao je Smolčić.

image

Nediljko Labrović i Ivan Smolčić

VIGO MAVROVIC

Nakon tri odigrana kola nastavka prvenstva itekako je optimističan, baš kao i cijela momčad. Sve ovogodišnje bodove Rijeka je pošteno zaslužila tamo gdje se to jedino može i izmjeriti - na terenu.

- U sva ta tri susreta su bili dosta teški uvjeti za igru, nije se tu moglo uživati u nekoj ljepoti nogometa, ali uzeli smo sedam od devet mogućih bodova i mislim da stvarno svi u klubu, kao i navijači, mogu biti zadovoljni. Trgnuli smo se, pokazali da možemo i znamo igrati i vjerujem da ćemo tako dalje i nastaviti. Čeka nas Gorica koja je u teškoj situaciji i sigurno će i oni tražiti svoju računicu na Rujevici. No, imamo je i mi, a to smo, nadam se, i pokazali - zaključio je riječke teme.

Ipak, razgovarati s Ivanom Smolčićem, a ne pitati ga o bratu blizancu Hrvoju, aktualnom igraču Eintrachta iz Frankfurta u kojeg je stigao prošlo ljeto iz Rijeke, bio bi naprosto grijeh. Nakon što su iz Gospića još kao morčići stigli u Rijeku, bili su nerazdvojni sve do prošle polusezone kada je Ivan, zajedno s nekolicinom suigrača, bio posuđen Hrvatskom dragovoljcu. Tada su po prvi put i zaigrali jedan protiv drugog, sudbina je htjela da to bude posljednja prvenstvena utakmica Hrvoja na Rujevici i pretposljednja s kapetanskom trakom Rijeke, koju je potom u transferu vrijednom tri milijuna eura zamijenio Bundesligom. Nakon početne adaptacije Hrvoje igra sve bolje i češće na visokoj razini, skupio je ukupno 11 utakmica u crveno-bijelom dresu uz jedan pogodak u kup-natjecanju.

- Ma, čujemo se naravno svaki dan, pratimo ga. Hrvoje je zadovoljan sa svime, nije doduše igrao posljednje dvije utakmice, ali ovo što je "odradio" je bilo stvarno jako dobro, na visokom nivou. Pratim ga koliko god mogu, gledam i njegove igre, učim od njega i vidim kako raste iz utakmice u utakmicu. Ima takvu ekipu da i on sam svakim danom napreduje na utakmicama i treninzima, jednostavno uživa. A sad im dolazi i Liga prvaka, vidim da je sretan i svatko od nas mladih igrača bi volio biti u njegovoj situaciji. Drago mi je da je tamo i da mu ide jako dobro - rekao je na kraju zadovoljni Ivan Smolčić.

Palikučin liebling se vratio u Kanadu

Antoine Coupland, 19-godišnji veznjak o kojem je Robert Palikuča svojevremeno pričao kao o velikoj nadi kanadskog nogometa, a koji je do sada uglavnom nastupao za juniorsku momčad, nije se uspio izboriti za svoje mjesto pod "europskim" suncem i za sada se vraća - kući. Za mladog veznjaka dogovorena je posudba do kraja sezone uz mogućnost otkupa od strane njegovog novog poslodavca, Vancouver Whitecapsa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 12:43