Prince Ampem i Marko Livaja

 JOSKO PONOS Cropix
NAJAVA JADRANSKOG DERBIJA

‘Livaja je ključna prednost Hajduka nad Rijekom! Cosmiju neće biti lako, ali dogodila mu se dobra stvar‘

‘Riječanima će se sigurno negdje već otvoriti. Ali, to možda neće biti ove nedjelje‘, kaže Erceg.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 29. rujan 2022. 23:35

Perugia je klub koji pamti Milana Rapaića, ali nije Miki jedini Hajdukov igrač koji je krajem 90-ih nastupao za taj klub. Tomislav Erceg također je nosio dres Perugie koja ima velikih poveznica s nedjeljnim jadranskim derbijem. Jer, Erceg je igrao za Perugiu, ali također je nosio dres oba nedjeljna suparnika.

- Ali, nisam bio u Perugii u doba Sersea Cosmija ako na taj detalj ciljate. Cosmi je došao u Perugiu godinu nakon mog odlaska iz kluba - spremno se odazvao Erceg.

Najbolji dani

Perugia je klub u kojem je Cosmi proveo najbolje dane trenerske karijere. Prepoznao ga je gazda Gaucci, doveo u Perugiu gdje se Cosmi zadržao četiri sezone. Najdulje u karijeri.

- Sjećam se da je krajem 90-ih bio hit trener u Italiji. Nije me začudilo da je Gaucci posegnuo za Cosmijem u to doba.

Ali, prošli su ti dani ponosa i slave. Kako za Perugiu, tako i za Cosmija. Više od 20 godina kasnije morao je napustiti Italiju, u potrazi za novim angažmanom otisnuti se u Rijeku. I nije mu lako, svima je to jasno.

image

Tomislav Erceg

PAUN PAUNOVIC Cropix

- Kada momčad imenuje trećeg trenera, a pritom nije odigrala ni deset utakmica u sezoni, ne trebaju dodatna objašnjenja. Nezavidna je situacija u Rijeci, neće Cosmiju biti ni lako ni jednostavno.

Ali, zato je i doveden iskusni 64-godišnjak koji bi trebao podići Rijeku s dna ljestvice.

- Da, gotovo sam zaboravio da je Rijeka posljednja na tablici. Taj pogled na ljestvicu pruža Hajduku ulogu favorita, ali, kao i uvijek, ide onaj dodatak “samo na papiru”.

Četiri pobjede zaredom što ih Bijeli bilježe na Rujevici također nisu zalog za pobjedu. Treba znati što se događalo protekle dvije sezone, ali neće tradicija donijeti i petu zaredom.

- Neće tradicija, ali Hajduk sigurno ima kvalitetniji kadar. Prije svega ima Marka Livaju. Nema spora tko je igrač koji može prelomiti jadranski derbi. Jednim potezom, bez obzira je li to udarac ili asistencija, ali njegov dodir s loptom često zna biti presudan.

Tim više što Livaja na Rujevicu dolazi pun samopouzdanje, jer bez obzira što Hajduk ima čak dva remija u zadnja tri prvenstvena ogleda, Livaja je nedjeljnom predstavom u Beču pokazao da je njegova forma u uzlaznoj putanji.

- Puno je rasprava oko toga treba li Livaja biti prvi napadač ili ulaziti s klupe, ali držim da je to sasvim nevažno pitanje. Bitno je naglasiti kako je Livaja potvrdio da je napadač koji može i u reprezentaciji riješiti utakmicu. Sve ostalo je na izborniku. Hoće li Livaja igrati 10 ili 90 minuta, odlučit će Dalić, ali Hajdukov je napadač potvrdio da je igrač odluke u dresu Vatrenih. I kao takav stiže u nedjelju na Rujevicu.

Stanka bolje došla Rijeci

Da, sve je tu jasno, Livaja predvodi Hajduk koji s novim trenerom Karoglanom traži nastavak uspješnog niza na gostovanjima u jadranskim derbijima. Karoglan iza sebe ima dva susreta, ali i stanku koju nije mogao značajnije iskoristiti.

- Stanka je bolje došla Rijeci, jer Hajduk je bio bez desetorice igrača. Cosmi je dobio priliku biti dva tjedna s igračima, osjetiti kako mu momčad diše. S druge strane Karoglan nije mogao ništa novog uraditi, jer u Bašku Vodu je poveo desetoricu juniora, nije imao ključne igrače tijekom većeg dijela stanke i stoga nema potrebe dalje o tome diskutirati.

Shodno izrečenom, jasno je da su i potpuno drukčije dvije utakmice Hajduka i Rijeke. Nedjeljni derbi na Rujevici teško se može usporediti sa splitskom utakmicom odigranom pred nešto više od dva tjedna.

- Utakmice sasvim različite po raspoloživom kadru, ali i ozračju u kojem se igraju. Bez obzira što je Hajduk dobio zadnje četiri na Rujevici, bit će za Bijele neusporedivo teža utakmica u nedjelju negoli je bila ona poljudska odigrana sredinom mjeseca. Rijeka će se ipak malo posložiti, iskusni trener poput Cosmija učvrstit će linije.

Može li iz zadnje rečenice naslutiti kakve Riječane očekujete u nedjelju?

- Nema velike filozofije, Cosmi će se sigurno opredijeliti za čvrstu obranu, jer Rijeka do sada nije pokazala sposobnost nadigravanja. Tri trenera nakon samo dva mjeseca sezone puno govori, ali s druge strane, morat će se i Rijeci negdje malo sreće osmjehnuti. Otvorit će im se negdje, uzet će bodove. Ne kažem da će se to dogoditi u nedjelju, ali bez obzira na tradiciju i recentni loši niz koji bilježi Rijeka, moraju hajdukovci s velikim oprezom ući u jadranski derbi. Favoriti jesu, ali za pobjedu će im trebati puno veći angažman, puno bolja igra nego li su je prikazali u prvom susretu. Bit će to potpuno različita utakmica, jer Rijeka ima imperativ uspjeha na svom travnjaku - kazao je Erceg i zaključio:

- Kako god okrenete i kuda god analiza krene, Livaja je igrač prevage. Za njega je teško pronaći taktiku zaustavljanja, Livaja je ključna prednost Hajduka.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
22. travanj 2024 09:26