Sergej Jakirović

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
NOVI OKRŠAJ

Jakirović je već jednom šokirao prepuni Poljud, evo kako je to izgledalo... Ali, pamti i visoki poraz

Novi trener Rijeke dva je puta pobijedio Hajduk na Poljudu, no u jednoj partiji nije dobro prošao
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 03. veljača 2023. 17:57

Sergej Jakirović najveće je pojačanje Rijeke ove zime. Uzela je Rijeka četiri boda na dva gostovanja, podiže Jakirović momčad s Rujevice. Nakon tri godine vraća se Jakirović i na prvenstvenu utakmicu protiv Bijelih na Poljud.

Trofejni trener Zrinjskog, strateg koji je Goricu vodio na početku prvoligaškog puta kluba iz Turopolja, dobro pamti utakmice koje je vodio kontra Hajduka na splitskom stadionu. U dva navrata dobivao je Bijele, jednom u HNL-u s Goricom, a jednom sa Zrinjskim u test-dvoboju. Ali, ima priča i drugu stranu jer aktualni trener Rijeke s Goricom je nakon poraza 0:6 dobio otkaz pred nepune tri godine. No, idemo redom, prvo ćemo se prisjetiti kako je Jakirović dvaput iznenađujuće pobijedio Bijele...

Iskoristio posrtaj

Premijerni nastup u trenerskoj ulozi kontra Hajduka na Poljudu donio je Jakiroviću i neočekivanu pobjedu u kolovozu 2018. godine. Iskoristio je mentalni posrtaj Bijelih jer Hajduk je kontra Gorice zaigrao tri dana nakon europskog ispadanja od Steaue, neuspjeha koji je stigao u posljednjim sekundama dvoboja. Šokirani Hajduk nije se oporavio od poraza u Bukureštu, emotivno i tjelesno prazni izgubili su Bijeli od novaka u ligi. Kako je Jakirović postavio momčad? Koncentrirana i disciplinirana obrana s Atiemwenom u kontri. Već nakon 40 minuta Gorica je vodila 2:0, a u nastavku su i Bijeli i gosti gađali vratnice. Moglo je u konačnici biti čak i teže za Splićane. Gorica je hrabrim pristupom bez ikakvog respekta u statusu novog prvoligaša slavila na Poljudu, produbivši pritom krizu Hajduka, koji niti nakon četiri kola te sezone nije znao za pobjedu.

Ako je tada Jakirović ostavio Poljud u čudu, budući da se nije zadovoljio remijem već je tražio pobjedu protiv favoriziranog Hajduka, što onda reći na pobjedu sa Zrinjskim tri godine kasnije? Jens Gustafsson imao je premijeru pred domaćim auditorijem početkom srpnja 2021. godine. Šveđanin je upriličio generalku pred početak sezone, predstavio momčad koja je tog ljeta priskrbila niz pojačanja. Dovedeni su Elez, Mlakar, Lovrencsics, Vuković, ugovore su produžili Livaja i Lovre Kalinić. Navijačka euforija rasla je iz dana u dan, ali Zrinjski je ipak malo zabrinuo navijače Bijelih. Lakoćom je Jakirovićeva momčad ponovno zabijala u prvom dijelu. Hajduk neusporedivo jači nego li je bio tri godine ranije, ali ponovio se gotovo identičan scenarij. Već nakon poluvremena na semaforu je svjetlilo 1:3, što je naposljetku i ostao konačni rezultat.

Dekor za feštu

Zrinjski je na Poljud stigao kao “dekor za feštu” redizajniranog Hajduka samo pet dana prije početka sezone, ali svojom izvedbom otvorili su Bijelima pitanja.

- Stekao se dojam kako je trener Jens Gustafsson još na početku, kako još uvijek nije izabrao smjer kojim bi momčad trebala krenuti. Pritom mu vrijeme nije saveznik - bio je sukus novinskih komentara nakon poraza od Zrinjskog u srpnju 2021. na splitskom stadionu.

Još jednom je Jakirović sa svojom momčadi demonstrirao kako se izlazi u kontre i polukontre, kako se izvodi brza tranzicija protiv momčadi koja visoko stoji u obrambenoj liniji. Ali, prošao je i Jakirović identičnu školu na Poljudu. I to na najteži način. Izgubio je više utakmica od Hajduka s Goricom na Poljudu, ali jedna je bila posebna.

Uzeli poklon

Otvoreni gard Gorice, koja je zaigrala u sustavu 3-5-2 s visoko postavljenom obranom, kaznio je Tudorov Hajduk u veljači 2020. godine. “Teniskih” 6:0 za prvi set i zbogom Jakiroviću iz Gorice nakon 20 mjeseci na klupi Turopoljaca. Hajduk je također izašao u formaciji s tri stopera, ali Hajduk je znao uzeti “poklon”. Medijski napisi imali su gotovo istu opisnu ocjenu “rapsodija na Poljudu” jer Hajduk je iz sedam prilika došao do šest pogodaka. Bijeli su imali sjajnu realizaciju, a pritom su znalački koristili prostor, koji je ponudila Gorica sa svojom zadnjom linijom postavljenoj praktički na sredini igrališta. Prvi pogodak je bijeg Caktaša na granici zaleđa i asistencija Krekoviću za lagano vodstvo, zatim izlazak Jaira na Kahlinu praktički od centra igrališta, pa kontra u trokutu Jairo - Tahiraj - Caktaš za 3:0 na poluvremenu, da bi se u nastavku pridodala još tri pogotka, sve po istom receptu.

Sad vjerojatno nema nikakvih dvojbi

Tri poljudske utakmice Sergeja Jakirovića izdvojili smo pred nedjeljni dvoboj. U sva tri susreta Jakirovićeve momčadi dolazile su u statusu autsajdera, ali nije svaki put ista taktička postavka krasila njegove ekipe. Imala je i kvaliteta Hajduka bitnog utjecaja na ishode tih dvoboja, ali u oba navrata kada je dobivao Bijele u prvom poluvremenu je zaigrao s čvrstom obranom i jasnom željom za pobjedom. Nije čekao remi “u bunkeru”. Međutim, kada se podigao jako visoko, kažnjen je bez šanse za popravni. Nakon svega izrečenog, ima li dvojbi što će zaigrati s Rijekom u nedjelju na Poljudu?


POGLEDAJTE ‘VAR SOBU‘

Jadranski derbi, utakmica od 6 bodova, problem Alena Halilovića, buran Hajdukov tjedan, šokovi u kancelarijama na Maksimiru... Sve su to bile teme u drugoj epizodi našeg novog podcasta ‘VAR soba‘ u kojoj je gostovao proslavljeni hrvatski trener Ilija Lončarević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 03:51