Damir Mišković

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
DAMIR MIŠKOVIĆ

‘Ispadamo od Šveđana? A zašto se čudimo?! Dajte ljudi, shvatite više u kakvim okolnostima živimo...‘

‘Ne možemo ni sa Šveđanima? A što se uopće tome čudimo?! Gdje bi mi bili da imamo njihove uvjete.‘
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. kolovoz 2022. 13:51

Rijekin predsjednik i vlasnik Damir Mišković uvijek je čvrsto na zemlji. Lošiji rezultatski ulazak Rijeke u sezonu nimalo ga nije izbacio iz ravnoteže.

- Ne shvaćam one koji na neki način prizivaju Rijekinu propast. U tri prvenstvena kola uzeli smo četiri boda, a uz malo sreće mogli smo i do svih devet. Jesmo li bili bolja momčad protiv Gorice? Jesmo, ali uzeli smo samo bod. Jesmo li protiv Lokomotive dominirali, uputili 19 udaraca na gol, ali svejedno smo izgubili. To je nogomet, to se događa. Ali to nije kriza, a kamoli propast.

Ispali ste i u Europi, dva poraza u obje utakmice protiv Djurgardensa?

- Istina je, ali izgubili smo od odlične momčadi koja iza sebe ima 17 prvenstvenih kola i na vrhu je švedske lige.

Sve to stoji, ali ne možemo više ni sa Šveđanima?

- A zašto se tome čudimo? Djurgardens ima proračun od 15 milijuna eura. Rijeka ima 12 milijuna. Djurgardens kroz TV prava, sponzore i prodane ulaznice ima zajamčenih 12 do 13 milijuna eura prije početka sezone. Njima je 90 posto proračuna zajamčeno u startu, Rijeci je jedva 10 posto. Oni ne moraju prodati niti jednog igrača da bi živjeli, a mi smo "mrtvi" ako nema transfera. Dajte ljudi, shvatite više u kakvim okolnostima živimo.

Želio je Mišković naglasiti još nešto po pitanju Djurgardensa.

- Oni imaju u najmu prekrasan trening kamp u kojem rade sve selekcije. Kamp je u vlasništvu grada, a znate li koliko klub plaća za najam? Simboličan iznos, sram me je i reći kakav. U najmu je i stadion na kojem igraju. Grad se naplaćuje tako da uzima 20 posto od prodanih ulaznica. A troškovi kampa i stadiona su kompletnu na gradu. Može li idealnije od toga, zamislite da mi to imamo? Mi imamo Rujevicu koju smo morali sami izgraditi i koja nas je prije ovih ogromnih poskupljenja stajala 10 milijuna kuna godišnje. Strah me i pomisliti koliko će koštati po novim cijenama struje i plina. I to sami moramo platili. Pa kako ćemo onda sa Šveđanima?

image

Damir Mišković

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Vi dakle niste nezadovoljni s ovosezonskom Rijekom?

- Doveli smo tri iskusna stopera, Mitrovića, Pavlovića i otkupili Krešića. Mitrovića je zadesila teška ozljeda, tko je to mogao predvidjeti? U veznom redu doveli smo Alvareza koji je bio ponajbolji veznjak bugarske lige. Vrančić je prošle sezone bio standardan veznjak u Championshipu. Imamo Selahija koji je po meni među najboljim veznjacima lige. Mladi Hodža je već sada odličan i on je projekt kluba. U napadu imamo Vučkića, Obregona, Frigana koji je projekt kluba. Na krilima imamo Ampema, Bušnju, doveli smo Halilovića, Djouahru... Znam puno je to novih igrača, puno je mladih, neki poput Halilovića trebaju još vremena. Bilo bi idealno da smo ih sve imali u zimi, pa da su sada uigrani i u punoj formi, ali to može raditi Djurgardens, jer ima stabilan budžet. Mi ne možemo, mi stalno vodimo borbu za preživljavanje.

I Dragan Tadić jer novi trener?

- Nije mu lako, jer živi pod prevelikim i nerealnim pritiskom javnosti. Što se mene tiče, vidi se da se momčad diže, da igra sve bolja i ne dvojim da će sve to uskoro sjesti na svoje mjesto.

Do kad će Rijeka voditi borbu za puko preživljavanje?

- Ne znam, samo znam da je to borba u kojoj je iz godine u godinu teže raditi. Ono što me boli je što nitko ništa ne poduzima. Klubovi nam se gase, ne mislim tu pritom samo na nogomet. Pogledajte kako žive ostali klubovi u Rijeci? Nabrojite mi izvan nogometa 10 klubova u državi koji su profesionalni? Profesionalni sport nam žestoko tone, a svi to samo gledaju. I čude se zašto je Djurgardens bolji od Rijeke.

Prije nekoliko godina spas ste potražili kroz Opatijsku inicijativu?

- Ona nažalost nije prošla. Nema ni smisla objašnjavati zašto. Znam samo da sportu spasa nema dok su okolnosti ovakve kakve jesu. Nogomet je još uvijek kao iznad vode, jer ima priljev novca iz Europe, ali ne možeš samo od toga živjeti. Svake godine Europa nam sve više odmiče, to je jedina istina. E sada, jasno mi je da je lakše prozivati ljude u klubovima da loše rade, nego se suočiti s pravom istinom, ali gdje će nas to odvesti? Ili je bolje reći pogledajte gdje nas je to već dovelo?

Linker
23. travanj 2024 10:40